Reklama

Reklama

Bylo nás šest

(seriál)
Rodinný / Komedie
Československo, 1986, 5 h 29 min (Minutáž: 52–57 min)

Režie:

Jiří Adamec

Hrají:

Monika Žáková, Jan Šťastný, David Matásek, Martin Zounar, Ivana Chýlková, Veronika Gajerová, Miroslav Zounar, Naděžda Prchalová-Vicenová, Miroslava Pleštilová, Mahulena Bočanová, Regina Řandová (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Šestidílný televizní seriál J. Bednáře a K. Štorkána vypráví o životě mladých lidí, kteří byli po úspěšné maturitní zkoušce na gymnáziu malého města přijati ke studiu na vysoké škole v Praze. Příběh šestice čerstvých vysokoškoláků, které k sobě pojí pevné přátelství, začíná jejich loučením s domovem a odjezdem mezi neznámé lidi, do dosud důvěrněji neprobádaného a neznámého hlavního města. V režii J. Adamce uvidíte v hlavních rolích studentů Moniku Žákovou (svědomitá posluchačka oboru archeologie filozofické fakulty Radka Holečková), Jana Šťastného (hudebně nadaný Jirka Jílek, student ekonomie), Davida Matáska (dobrý matematik Honza Špaček, přijatý na stavební fakultu), Veroniku Gajerovou (ctižádostivá Hanka Dušková, studentka DAMU), Martina Zounara (poctivec a idealista, budoucí právník Ivan Trnka) a Ivanu Chýlkovou (sportovně založená studentka Eva Rillichová). (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele topi80 k tomuto seriálu (7)

Bylo nás šest (1986) 

Druhá spolupráce scénáristů Bednáře a Štorkána s režisérem Adamcem dopadla o dost lépe než Zkoušky z dospělosti. Dokonce i zvuk je v pořádku, průvodní písně jsou rovněž lepší. Nakonec tady máme takové české Beverly Hills 90210. Novopečení studenti si provádějí věci, nad kterými zůstává rozum stát, ovšem nakonec se stejně jako jejich kalifornští následníci sejdou u jednoho stolu. Seriál svou naivitou samozřejmě odpovídá době vzniku, na druhou stranu musím říci, že celou dobu jsem sice koukal s chápavým úsměvem, ale i se zájmem. Nejzajímavější postavou kupodivu nebyl nikdo z ústřední šestice, ale odborný asistent Vladimír Dlouhý. Naivita seriálu odpovídá době vzniku, zadání i tehdejším standardům Československé televize a těžko by měl asi šanci oslovit mladší generaci. Jenže, ono to samé platí i o slavném Beverly Hills. Takže pokud jste seznámeni s tím, co můžete čekat, nemusíte se bát tento seriál zhlédnout. ()

Loučení (1986) (E01) 

První díl zhlédnutý, ale kdyby se mě někdo zeptal, o čem byl... Tak o neschopných bratrech Moniky Žákové, která je neumí poslat někam, o tom, jak Matásek tahá peníze ze svých dívek (stejný motiv byl i v příbuzném seriálu Zkoušky z dospělosti) a je přesvědčen, že našel recept, jak si při vsazení šesti sloupců zajistit výhru ve Sportce (a to prý má být nadaný student počítající se stipendiem). Nakonec se parta šesti lidí vypravuje vlakem do záře velkoměsta Prahy za svým studiem. Podobný motiv (partu z vlaku sledujeme až do konce seriálu) pak scénáristé užili u svého dalšího opus magnum - Chlapci a chlapi. Ale řekněme si na rovinu, tady to byla hodně velká nuda. ()

Vysokoškoláci (1986) (E02) 

Já vím, že nerealisticky nadsazuji, ale Vladimír Dlouhý si pro sebe tento díl ukradl takovým způsobem, že to nelze v hodnocení nezohlednit. ()

Málo štědré Vánoce (1986) (E03) 

A mně se to docela líbilo. Točíme se hlavně kolem Žákové, Matáska a Šťastného, ale bárbína Gajerová, uťápnutá Chýlková a slušňák Zounar také dostali kousek prostoru. Na závěr uvidíme, kterak starý Zounar (ale v tomto seriálu dělá tátu Šťastnému) dokáže během několikasekundového setkání zhodnotit slečnu Maxmilianu (jejíž schopnost flexibilně zareagovat na drobnou změnu plánů na Štědrý den je obdivuhodná). ()

Výhra (1986) (E04) 

Několik poučení. 1. Než začneš rozhazovat, tak zkontroluj, jestli máš prachy 2. Na hrdinství je čas až poté, co je zápočet v indexu 3. Výsledek "obsadím tě do svého filmu" bývá nejistý 4. Když máš tři metry, tak si toho lidi prostě všimnou 5. Nikdy se nespoléhej, že tě bude živit muzika.  Každopádně mě toto české Beverly Hills (viz moralistní řeč českého Brandona - Martina Zounara), kde se parta schází i přes všechny domnělé i skutečné podrazy, docela baví, i když to žádný skvost není. Ale kvalitativní skok od Zkoušek z dospělosti je i tak galaktický. ()

Píseň pro májovou Prahu (1986) (E05) 

Konečně se nám v seriálu víc projeví i příběh herečky bárbíny Veroniky Gajerové. Jinak nic extra zajímavého, ale na seriál se pořád kouká pohodově. ()

Období zkoušek (1986) (E06) 

Postava Jana Šťastného konečně našla recept na to, aby mu holka po dlouhých letech dala. POZOR, SPOJLER. Vožrat se, násilím jí vpadnout na pokoj na koleji, vydíráním donutit, aby šla s ním, a u sebe ji znásilnit. Ráno se probudí zcela proměněná a šťastná. Seriál vrcholil třetím a čtvrtým dílem, poslední dva díly už jsou spíše takový dojezd. ()

Reklama

Reklama