Reklama

Reklama

Americká kletba

  • Velká Británie An American Haunting (více)
Trailer

Obsahy(1)

Film je založen na základě jediného zdokumentovaného případu v historii Spojených států, kdy duch způsobil smrt člověka. V letech 1818 – 1820 v Red River ve státě Tennessee byla rodina Bellů a zejména jejich nejmladší dcera vystavena teroru neznámého původu. Případ byl popsán ve více než dvaceti knihách a jeho stín se nad městem vznáší dodnes. Rodina Bellů se zoufale snažila najít racionální vysvětlení pro hrůzné události kterým čelila, ovšem zcela bez úspěchu. Teror postupně nabýval na intenzitě a duch začal dokonce komunikovat. Zanechal hrůzný vzkaz: jednoho dne budu zabíjet. Až v roce 1998 byl nalezen rukopis tehdejšího místního učitele a rodinného přítele Bellů, který vnáší do případu nová fakta. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (245)

heyda 

všechny recenze uživatele

Já si myslím, že tenhle film opět naráží na špatné publikum. Češi prostě jsou v současnosti nejméně věřící lidé a je jedno, jestli se jedná o víru v Boha nebo v duchy či nadpřirozeno. Potom je těžký, aby na chvíli odhodili své skeptické názory a pokusili se dát duchům a nadpřirozenu šanci. Samozřejmě tenhle horor se snaží držet zuby nehty tehdejších písemných záznamů a to možná až příliš křečovitě, nicméně samotní tvůrci na konci přiznávají, že nikdo vlastně neví, kdo a co ty hrůzy způsoboval, proto přišli s nějakým duchem, který se vytvořil ze silně emocionálního zážitku dcery, která byla otcem znásilňována. Proč však duch napadával nejdříve ji a poté otce, to nikdo neví. Mě se Americká kletba líbila. Není to sice precizní duchařina, ale rozhodně nenudí, umí vylekat a umí vytvořit hodně nepříjemnou atmosféru..... Koho zajímá více faktů k příběhu rodiny Bellů, tak čtěte na wikipedii (Bell witch) nebo zde: http://translate.googleusercontent.com/translate_c?hl=cs&langpair=en|cs&rurl=translate.google.cz&twu=1&u=http://mtskeptics.homestead.com/BellWitch.html&usg=ALkJrhjQ_2LFyxIaAKt8XLfRJIXOiFgMFA ()

wipeout 

všechny recenze uživatele

Tento film sa stal obeťou vlastnej prekomplikovanosti, kedže po celý čas až na záver bol postup v deji samotnom minimálny a k celému rozuzleniu príde až pri konci, akokeby sa tvorcovia báli, že na to ĺudia prídu príliš skoro. Namiesto deja teda vypĺňajú prvé 3/4 lakačky, ktoré ale až na pár vínimiek nijako nevybočovali z štandardudnešnej hororovej produkcie. Často až príliš okato pripomínali nejaký druh vymetania diabla. Viacmenej boli ceôý čas o tom istom a boli príliš nahustené a nedovolili teda vytvoriť atmosféru, ktorá je pe horor priam esenciálna. No a čo sa týka toho záveru tak teda naozaj enmám šajnu ako by sa to všetko čo sa tam udialo dalo pekne logicky vyskladať do uceleného deja tak aby to dávalo zmysel, ale veď posúdťe sami. 2,5* ()

Reklama

Javert 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, tenhle film jsem si pořídil hlavně kvůli mému oblíbenci Donaldu Sutherlandovi. A ten zahrál nadprůměrně a nezklamal....Ale co se týče filmu nejsem z toho nějak unešený. Do zhruba půlky filmu jsem měl příjemný čtyřhvězdičkový pocit, pak se příběh začínal zamotávat a konec šel nějak mimo mě. Škoda...mohlo to u 4 hvězd zůstat. Jinak jsem překvapen jak režisér dokázal skvěle zpracovat taková klišé jako vrzání podlahy a dveří, otevírání oken atd. Při tom mi běhal mráz po zádech. Ale jen to bohužel film nedělá. Tak snad příště Donalde. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Je to niečo, čo si si sama vytvorila. Aby si sa bránila.“ Režisérov predchádzajúci projekt, úbohá fantasy DRAČIE DIERY, ma mierne povedané neoslovil. Ale toto je takmer pozoruhodný krok dopredu. AMERICKÁ KLIATBA si robí reklamu „toto sa naozaj stalo, inšpirovali sme sa jediným dokázaným prípadom, kedy duch spôsobil úmrtie človeka“. Je úplne jedno, nakoľko je to pravda, lož, niečo uprostred alebo úsmevná (ale fungujúca?) mystifikácia. Tento po finančnej stránke lacný bubákovský horor (niektoré zábery sú ale výborné) funguje. Straší, desí, znepokojuje a napriek hlúpemu „súčasnému“ prológu (i epilógu) nadhadzuje zaujímavé otázky. Snímka s triviálnym scenárom odsýpa vďaka skromnej dĺžke (79 minút aj s titulkami!), kvalitnej výprave, tajomnej atmosfére starých časov, kedy do rozprávkami predchnutých nocí blikali roztrasené sviece a silnému hereckému obsadeniu (Donald Sutherland, Sissy „Carrie“ Spacek). Ja som bol spokojný, miestami až VEĽMI spokojný. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Nemohu říct, že by Americká kletba byla špatným snímkem, což by se z mého nízkého hodnocení mohlo zdát. Jedná se spíš o průměrný či lehce podprůměrný film, který by na mě, jakožto horor, fungoval tak v 15 letech, ale nyní, když jsem viděl řadu děsivějších a atmosférou zdařilejších, tak se prakticky v žádné scéně nedostavil nějaký pocit strachu a dokonce snad ani jedna "lekačka" nezapůsobila tak, jak by měla. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (10)

  • Horor od nezávislého distributora Freestyle Releasing stál 14 milionů a v amerických kinech debutoval (5. – 7. 5. 2006) s obratem 5,7 mil. dolarů na třetí příčce žebříčku návštěvnosti. Celkový výdělek se vyšplhal na 16,2 milionu. (imro)
  • Snímek získal dvě nominace na Teen Choice Awards, jednu pro Rachel Hurd-Wood za její filmový křik a druhý snímek samotný za nejlepší thriller. (imro)

Související novinky

Underworld of the Dead?

Underworld of the Dead?

12.04.2007

Dopřejte neschopnému, ale zato nadšenému tvůrci ždibec úspěchu a zavalí vás tunami dalších pozlacených výkalů. Určitě je znáte velí jim Paul W.S. Anderson. Dalším do party je Courtney Solomon, který… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno