Reklama

Reklama

Ve znamení Merkura

(seriál)
všechny plakáty
TV spot 1
Povídkový / Drama
Československo, 1978, 6 h 15 min (Minutáž: 72–78 min)

Scénář:

Ivan Gariš

Hrají:

Jaromír Hanzlík, Josef Beyvl, Stella Zázvorková, Kateřina Macháčková, Václav Postránecký, Alena Vránová, Ota Sklenčka, Jiřina Štěpničková, Otto Lackovič, Josef Langmiler, Zuzana Ondrouchová (více)
(další profese)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Příběhy celníků z dob minulého režimu, kde hlavní roli hraje boj celní správy s pašeráky a podvodníky. (Televize Seznam)

Videa (5)

TV spot 1

Recenze (74)

Drom 

všechny recenze uživatele

Ať na to koukám sebevíc, je to pěkná, ke konzistenci poměrně vzdálená, slátanina. Chvilku to vypadalo, že to bude celkem plytký příběh Jardy Hajzlíka kterak se dal k celníkům, našel si buchtu a ochránil ji i naši republiku před zlými pašeráky. Občas proložený scénama, kterak celníci šmejdí v něčích věcech. A Janě Švandové to v uniformě sekne. Jenže už u druhýho dílu asi nevěděli co s tím, tak z toho zkusili udělat detektivku. Občas proloženou scénama, kterak celníci šmejdí v něčích věcech. To se taky nepovedlo. Proto ve třetím díle zkusili kombinaci obého, ale krom toho, že to v uniformě pro změnu slušelo Kateřině Macháčkové, to nezachránil ani závěrečný romantický odjezd milenců od hraničního přechodu. Teda pokud vás nevzrušujou záběry na celníky šmejdící v něčích věcech. Ve čtvrtém pokračování si soudruzi vzpomněli, že máme taky ňáký slováky, tak tam prdli něco z Bratislavy. Ale krom slovenčiny zas nic novýho. Jo vlastně, pozor změna, celníci šmejdí ve vlaku a na lodi. Krom klasické celnice, samozřejmě. Po tomhle intermezzu se v pátém díle tedy vracíme zpět k Hajzlíkovi a jeho (ještě ne) buchtě. Skoro. V půlce dílu se totiž ukázalo, že tam není žádnej pořádnej příběh (krom celníků šmejdících v něčích věcech), tak tam prdli vsuvku s příhodou starých dědků. Nepomohlo. Takže poučení? Dobří herci ve špatným seriálu už to nevytrhnou, každej tlustej strejda v zápaďácký káře je pašerák a imperialisti s oblibou kupujou LIAZky. Jo a všechny pěkný ženský by měly nosit uniformu (na to bych udělal zákon). ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Žehlička byla těžká, vedle ní šroubovák. Došlo mi to, ale pozdě." Jak já jsem miloval celní kontroly. Ty nekonečný hodiny strávený na hranicích, kde celníci obětavě bránili socialismus tím, že nacházeli pašovaný valuty pod poklicemi kol. To byla báječná buzerace. Snad se to nevrátí. Ovšem jako připomenutí tehdejší reality je to dokonalý a herecký obsazení je reprezentativní. Navíc každou epizodou prostupuje láska. Ne ta z velkýho filmovýho plátna, ale taková ta cudně socialistická. Jenže mě třeba to škádlení mezi kastelánem a úřednicí z ministerstva vlastně docela bavilo. A dědci maryášníci byli dokonalí. ()

Reklama

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

První a pátý díl mi z detektivního hlediska přijdou nejslabší, i když v prvním pobaví zejména Zázvorková a Beyvl. Škoda že v posledním Zázvorková chyběla. Hanzlík sice objeví drogy v saxofonu, za což mu kolegové vyslovují uznání ještě po roce, ovšem šperků ukrytých za kozama (čili nejčastější ženskou skrýš) nechá projít bez kontroly. Hlavně že buzeruje turistu kvůli dvěma papouškům bez papírů, načež následuje jedna z nejvtipnějších scén celého seriálu, kdy Prachař papoušky vypustí.:) Ve druhém dílu mě krádež obrazu sice moc nezaujala, ale zato to napravili hereckými výkony Vinklář s Vránovou. Díly o zavražděném v mrazícím voze a pečlivé slovenské celničce byly průměrné. Celkově mi hodnocení vychází něco mezi dvěma a třemi *, ovšem s přihlédnutím k tomu, že mnozí seriál zodpadňují už jen z principu, že byl natočen za normalizace se přikloním ke třem. Navíc tolik důmyslných schovek pašeráků se hned tak někde nevidí.:) 50% ()

papyrosaurus 

všechny recenze uživatele

Divil jsem se, že jsem o tomto seriálu doposud neslyšel? A přitom zde hrají kvalitní herci, obraz má tu správnou sedmdesátkovou barvu (moc pěkná kvalita mimochodem) a potěší taky že každý díl se odehrává u "jiného hraničního přechodu". Nejvíc mě zaujal asi ten druhý díl s Vinklářem odehrávající se na zámku. Pro Evu Hudečkovou jsem měl vždycky slabost -byla to kočka!! Pro někoho kontroverzní téma práce celníků za minulého režimu mi zas tak nevadilo. Pozor nelze je tak úplně paušálně spojovat s politickým systémem ani pohraničníky schovanými někde u drátů v lese. A to že hrabali v autech? No při dnešní světové situaci si těch kontrol na letišti užijeme ještě více. Celkově pěkný seriál. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Ve znamení Merkura je minimálně z jednoho pohledu výjimečný seriál. Ani po revoluci ani před ní pravděpodobně nevznikl seriál o celnících a jejich práci. Hodně lékařských seriálu, kriminálek, školních apod., ale tenhle typ trochu chyběl. Jenže filmová stopáž, mnohdy dlouhé záběry, kdy se pořádně nic neděje (celníci třeba jen prohledávají auto apod.), to vše není zrovna záživné. Samotné epizody by možná byli zajímavé, ale celníci mnohdy hrají v epizodách až tu poslední roli. Samotná úvodní hudba působí, jako bychom spíš měli sledovat záznam Horáckých slavností než seriál o celnické práci. A dobovost je zde pochopitelně taky cítit, tomu se vyhnout nejde. Seriál je zkrátka poplatný době, nic naplat. Ale větší dramatičnost by jistě prospěla. Takhle je seriál k uzoufání nudný, i přes kvalitní obsazení. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (15)

  • Točilo se v celnici Harrachov, Náchodě a Hřensku. (sator)
  • Merkur, latinsky Mercurius, je římský bůh obchodu, proto jeho symbol mají celníci ve znaku. Co je však zvláštní, že identický symbol často používají lékaři v některých zemích. V tomto případě se ale symbolu říká Aeskulapova hůl – pojmenování pochází od Aesculapiuse, starověkého řeckého boha lékařství. (sator)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno