Reklama

Reklama

Mladý bankéř Andy Dufresne (Tim Robbins) je v roce 1947 odsouzen za vraždu své ženy a jejího milence. Přesto, že tento čin popírá, čeká na něj dvojnásobný doživotní trest v obávané věznici Shawshank. Andy se snaží přizpůsobit vězeňskému životu a po krušných začátcích se sblíží s Redem (Morgan Freeman), jenž si tu odpykává svůj doživotní trest už dvacet let. Sílu, jak přežít zdejší peklo, Andy nachází v tajném snu a skryté naději na svobodu... (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (3 253)

Hakha 

všechny recenze uživatele

Úžasný film, u kterého po každém zhlédnutí prožívám a užívám, jako bych Shawshank viděl poprvé. Film plný emocí, nadějí, skvělých herců, …, no prostě a jednoduše Frank Darabond dokázal natočit bezchybný a ve všech ohledech dokonalý film, který snad nikoho nenechá chladného. "Get busy living or get busy dying..." ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Přestože tenhle žánr jaksi nespadá do mého resortu, musím říct, že Shawshank mě nadchnul. Krásný, netuctový příběh, který je vyprávěn zvolna, dlouho a zatraceně dobře. Ani jedno hluché místo, ani jedna chyba v obsazení, nadto se docela povedl i český dabing. Vše korunuje ta nejoslnivější pointa, jakou si zbědovaný divák, uvyklý stále stejným schématům, může přát. 90 % ()

Reklama

Boss321 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mě opravdu dostalo. Vidím to jako dnes, když jsem závěrečných 20 minut koukal s otevřenou pusou a jenom zašnul, jak to Andy skvěle provedl. Tim Robbins a Morgan Freeman byla naprosto skvělá volba. Jeden z nejlepších a nejkrásnějších filmů z vězeňského prostředí. Jenom škoda, že film neproměnil alespoň jednu ze svých sedmy nominací na Oscara, ale přece jenom měl hodně silného konkurenta Foresta Gumpa... Na závěr snad jenom dotat, že jasných pět hvězdiček a po právu podle hodnocení nejlepší film na csfd. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Další film, u kterého musím mírně poupravit své hodnocení, tentokrát se dostávám ale jen o jednu hvězdičku více, protože včera, při dalším zhlédnutí úžásného Vykoupení z věznice Shawshank sjem pochopil, že tenhle film si to opravdu zasluhuje. Velice dobré herecké výkony, podmanivá Newmanova hudba podbarvuje skvělý příběh... prostě tady není co vytýkat. Shawshank Redemption je jeden z nejlepších filmů o útěku z vězení (spolu s velice podobným Útěkem z Alcatrazu) a možná i nejlepším filmem vůbec. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Najsilnejšia záverečná katarzia v dejinách kinematografie. Vždy s otvorenými ústami, slzami v očiach a mierne priblblým úsmevom na tvári sledujem túto filmárčinu v najdokonalejšej podobe, do ktorej je zároveň vložených toľko úprimných emócií, že to snáď ani nie je možné. Myslím, že Darabont sám dodnes nedokáže pochopiť, aké geniálne filmové dielo sa mu podarilo natočiť. ()

Galerie (91)

Zajímavosti (165)

  • Zihuatanejo, o ktorom Andy (Tim Robbins) túžil, naozaj existuje. Ide o štvrté najväčšie mesto v Mexiku a nachádza sa v štáte Guerrero. (AndrewNewman)
  • Celosvětová premiéra proběhla 10. září 1994 na Toronto IFF (Kanada). (Varan)
  • Vo filme Tim Robbins (Andy) popisuje dub ako miesto vystrihnuté z básne Roberta Frosta, kde Morgan Freeman (Red) nájde zakopaný balíček. Ide o báseň s názvom „Mending Wall“, ktorá prvýkrát vyšla v roku 1914 v zbierke básní „North of Boston“, a je tiež súčásťou antológie "The Collected Poems, Complete & Unabridged". (Raccoon.city)

Související novinky

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

Nová kingovka nabírá Hiddlestona s Hamillem

09.05.2023

Fanoušci Stephena Kinga by měli zbystřit, následující filmová novinka by jim totiž mohla udělat velkou radost. Do adaptace povídky The Life of Chuck byli totiž čerstvě obsazeni herci Tom Hiddleston … (více)

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

13.08.2015

Jak určitě víte, americká Akademie filmového umění a věd pravidelně "vyrábí" nejlepší film roku. Časopis The Hollywood Reporter zaujatě sleduje každé oscarové klání, sem tam se ale také ohlédne do… (více)

Sněhurka a Darabont

Sněhurka a Darabont

27.06.2014

Na návrat Franka Darabonta k celovečerním filmům čekáme dlouhých 7 let. Režisér Vykoupení z věznice Shawshank, Zelené míle nebo Mlhy se v posledních letech usídlil v televizi, kde vzkřísil zombie… (více)

Darabontova procházka s mrtvolami

Darabontova procházka s mrtvolami

13.08.2009

Známe ho především jako tvůrce Vykoupení z věznice Shawshank, ale Frank Darabont se odjakživa rád brodil především zatuchlými hororovými vodami. Začínal jako scenárista třetí Noční můry, druhé Mouchy… (více)

Reklama

Reklama