Reklama

Reklama

Film The Frozen Ground je inspirován neuvěřitelným, avšak skutečným příběhem aljašského policisty Jacka Halcombeho (Nicolas Cage), jenž se pokusí zastavit vraždící bestii Roberta Hansena (John Cusack), což je sériový vrah, který se již třináct let úspěšně skrývá. Když se těla prostitutek začnou v Anchorage hromadit, na město padne strach. Ačkoliv Halcombe riskuje vlastní život, vydá se na vlastní pěst najít zabijáka, aby tak zabránil dalším vraždám. Když získá informace od sedmnáctileté dívky (Vanessa Hudgensová), které se podařilo uprchnout, je konečně zabijákovi na stopě. Podaří se mu vraha dopadnout dříve, než zemře další oběť? (HBO Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (342)

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Kriminální dialogovka s perfektním prostředím, hodně dobrým obsazením a hlavně ctící opravdu skutečné události.Dlouho jsem se na film těšil a i přesto, že jsem čekal trošku akčnější průběh, na konci sem byl spokojenej jako už dlouho ne.Cage zase po dlouhéé době dokázal, že to v sobě pořád má, s Cusackova Hansena šel až mrazivý strach, takový cynický a zvrhlý bastard se jen tak nevidí a Cusack si z jeho ztvárněním poradil výtečně.Příběh sice nabídne minimum akce a přeci jen sem malinko doufal, že nabídne víc Hansenova řádění, ale o tom ten film není, díky bohu se nevěnuje vrahovi a sledování jeho zvrhlých činů ale věnuje se pocitům oběti a zoufalé snaze jednoho detektiva té oběti pomoci za každou cenu a udělat pořádně policejní práci.Za to před Walkerem smekám a jsem rád, že v dnešní době existuje ještě tvůrce, který celý film o masovém vrahovi nevěnuje pozornost masovému vrahovi, ale obětem a navíc úplně všem, kterým nakonec na konci filmu vzdá hold jejich popisem a informacemi o jejich nešťastném konci.Za to tvůrcům 1* přidám.Jinak jde o lehce nadprůměrnou kriminální dialogovku, která potěší prostředím a bezchybným hereckým obsazením, škoda je, že někomu prostě může film přijít nudný a nezajímavý, chápu takové diváky.Kdo ovšem trošku ocení snahu tvůrců a pochopí co bylo hlavním záměrem filmu, bude určitě nadmíru spokojený.Vlastně obyčejný film, který má důležitý smysl.80%. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Průměrný kriminální film o sériovém vrahovi mladých prostitutek, natočený na motivy skutečných událostí, který nad průměr vyzdvihuje několik hezkých záběrů aljašské přírody, ale hluboko do bahna podprůměru ho stahuje naprosto otřesná ruční kamera, za kterou by se patřilo tomu dementovi, který jí držel, mnohočetně zpřerážet obě pazoury. Nicolas Cage působí unaveně a nevýrazně, nemyslím že je to ten typ herce, který s přibývajícími léty zraje jako víno, ale naopak už má asi svá nejlepší herecká léta za sebou. Líbil se mi ovšem výkon Johna Cusacka, vraždícího psychopata zahrál dobře a věrohodně. Nečekejte ovšem příliš akce a napětí, pokud tedy pro vás není akční a napínavé neustálé sledování osudů jedné hodně ošklivé a hodně hloupé šlapky, prošpikované spoustou patetických a sladkobolných keců. Trochu překvapující je úplně samotný závěr, ve kterém jsou formou fotografické prezentace "představovány" skutečné Hansenovy oběti. Je to existenciálně silné a zajímavé, a zároveň možná tak trochu nekrofilní. Nebýt té úděsné kamery, dal bych filmu tři hvězdy. ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Ten, kdo Vám ten spis dal, zahodil svoje povýšení. A Vaši kariéru." Mně se líbí Bob ... ale těm loveným holkám s řetězem na krku se až tak moc líbit nemusí. To celkem chápu. Nicméně jako krimi to má i nějaké to napětí a to přesto, že úchylný lovec je znám od začátku a detektivovi se původně zase až tak moc detektivovat nechce. Není to sice žádný zázrak, ale kdyby všechny průměrné filmy vypadaly přibližně takhle, tak by se s nimi nezabíjel čas zase až tak špatně. Že ano, Bobe? ()

lillien 

všechny recenze uživatele

Námět se tvářil jako mnohem větší mazec, nicméně po slušném rozjezdu to v druhé půlce začne pokulhávat. Nejlepším Cageovým thrillerem s prvky brutálních vražd zůstává pořád 8mm, kterému Frozen ground ani nedýchne na záda. Výborně ztvárněné prostředí šlapek je asi to jediné, co stojí za pochvalu. Cage ze sebe rozhodně nevydal nic víc, než obvyklý průměr a pomalu začínám pochybovat, jestli ještě vůbec někdy překvapí. Štětka Cindy (Vanessa Hudgens) ho svoji rolí rozhodně zastínila. Dokonalý průser je John Cusack v roli zabijáckého psychopata. Tak ten by nikoho nevyděsil ani na mezinárodním srazu autistů. Možná se při castingu nechali příliš inspirovat podobou skutečného vraha a postavili to jen na tom, protože z matného dojmu nenápadného slušného občana se Cusack nevymanil ani při klíčové finální scéně, kterou by měl film vrcholit. Tam by měl divák konečně vydechnout, že je vrah usvědčen, no místo toho si spíš rozladěn uvědomí, že večírek je u konce, aniž by se vůbec rozléval alkohol. Za víc, než slušnou, ale snadno zapomenutelnou kriminálku to nelze považovat. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Na konci filmu stojí věnování všem zavražděným obětem. Známým i neznámým. A že jich "aljašský" únosce a sériový vrah Robert Hansen (John Cusack) v rozmezí let 1971-1983, neměl na svědomí zrovna málo. Jednalo se o mladé ženy, které unesl, spoutal je řetězy, týral, znásilnil a pak v lese jako štvanou zvěř popravil. Cindy Paulsen (Vanessa-Anne Hudgens) jako jedna z mála unesených jeho řádění přežila a má seržanta státní policie Halcomba (Nicolas Cage) přivést na jeho stopu, aby jeho vraždění definitivně učinil přítrž. Schematická postava vyšetřujícího seržanta Halcomba trpící dávným traumatem ze smrti své sestry nepřinesla z diváckého hlediska nic tak extra zajímavého a podobných charakterů spravedlivých poldů sympatizujících s obětí jsou ve filmech k vidění desítky. Film mnohem lépe pracoval s maniakem Hansenem a s jeho vztahem k obětem. John Cusack byl ve své roli naprosto dokonale uvěřitelný, nic nepřehrával, hrál většinou pohledem nebo očima za kostěnými brýlemi, což dávalo jeho postavě velmi zlověstný ráz. Opravdu nedalo moc velkou práci uvěřit, že takový zrůdný a duševně chorý člověk skutečně existoval. Vanessa-Anne Hudgens v roli naháněné oběti byla druhá velmi dobře zahraná postava a zarážející je její vnějšková podoba se skutečnou Cindy Paulsen, jejíž tvář je k vidění na fotce v závěru filmu, kde je i výčet obětí. Na filmu se produkčně podílel i rapper Curtis Jackson známý spíše jako "50 Cent", který si ve filmu střihl roličku pasáka a odvedl ji dobře na to, jak znám jeho jalové herecké schopnosti. Režisér Scott Walker toho zatím moc nenatočil a oprostil se od efektních honiček, nebo akčního sledování vraha. Vsadil spíše na dialogové scény, které jsou občas protkané nějakou drsnější scénou, anebo pokusem o ní, ale dle mého názoru drastické scény nebudou zrovna jeho parketa. Ono se totiž z toho dalo vyždímat i víc. Na druhou stranu si film zachovává uvěřitelné schéma story natočené podle skutečné události a oproti nedávno viděnému "Zmizení" (2013), které mělo nepříliš pravděpodobnou strukturu, je tohle zpracování přece jen věrohodnější. Když k tomu připočtu i poměrně neokoukané prostředí mrazivé Aljašky a velmi dobře vystižený rok 1983, vychází mně z toho film, kterému možná chybí větší režijní jistota nebo verva, ale s určitými nedostatky se popasoval na výbornou. Při tomhle pátrání divák zimou určitě neztuhne. Mé hodnocení: 90% ()

Galerie (26)

Zajímavosti (24)

  • Ve filmu byl použit i umělý sníh. (ČSFD)
  • V roku 2023 si film pozrel aj Quentin Tarantino a poslal Walkerovi správu s tým, že si myslí, že je to: "Najlepší film o sériovom vrahovi, aký som videl za posledné roky!" (Arsenal83)

Reklama

Reklama