Reklama

Reklama

Star Wars: Síla se probouzí

  • Česko Star Wars: Epizoda VII - Síla se probouzí (více)
Trailer 4
USA, 2015, 136 min

Režie:

J.J. Abrams

Kamera:

Dan Mindel

Hudba:

John Williams

Hrají:

Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Lupita Nyong'o, Andy Serkis, Domhnall Gleeson, Anthony Daniels (více)
(další profese)

Lucasfilm a vizionářský režisér J.J. Abrams spojili síly, aby vás znovu přenesli do předaleké galaxie. Star Wars se vracejí na plátna kin filmem Star Wars: Síla se probouzí. (Falcon)

Videa (17)

Trailer 4

Recenze (2 421)

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Tímto je moje láska ke Star Wars jednou provždy zpečetěna. Díky bohu jménem J. J. Abrams, že ukázal, jak moc miluje Star Wars a nedovolil aby jejich další epizoda byla jen způsob, jak dostat kačky z diváků. Skoro až nechápu, jak se mu to povedlo, ale ta atmosféra tam je se vším všudy, od začátku až do konce. Jak jsem bez toho mohla žít? ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Při troše generalizace a relativizace bych sem mohl zkopírovat komentář k Jurskému Světu, protože Epizoda VII je totéž v bledě starwarsovém. Chápu, že potom, co Disney vysázel Georgi Lucasovi ten těžko představitelný ranec peněz, nechtěl se hned prvním krokem pouštět do žádných nepředložeností, a v podstatě skrze J. J. Abramse elegantně zakličkoval v poli permutací, aby přinesl Star Wars novým generacím publika, a zároveň přitáhl zpět miliony fanoušků z těch generací starších. A nikoho lepšího na tu práci objektivně sehnat nemohl, jak dokazují první dva "nové" Star Trek filmy. Háček je v tom, že čeho je moc, toho je příliš, a už samotné "original" Star Wars se pohybovaly na hranici směšnosti (a Epizody I-III někdy i za ní). Když hlavnímu fyzicky přítomnému záporákovi (skutečný hlavní záporák vypadá jako něco, co uteklo z Green Lanterna nebo v lepším případě z potitulkové sekvence něčeho od Marvelu - možná na počest tripu těch, kdo ho vymysleli, se taky jmenuje Grand Mástr Smouk, tedy pardon, Snouk;)) vtisknete do ruky laserový Excalibur, a pojmenujete ho Guy Loren, nebo Kyle Oren nebo tak nějak, a necháte ho předvádět záchvaty zuřivého vzteku střídané slzením, nezachrání to ani Adam Driver, který - má-li co hrát - dokáže předvést velké věci. Jinak v Epizodě VII najdete všechno, co ke Star Wars patří - záhadného teenagera nabušeného midichloriany, tajemného zakrslého mimozemšťana, slizkého důstojníka imperiální flotily, Sitha (který není Sith, samozřejmě;)), nějaký ten humor, špičkové vizuální efekty, obsesi na architekturu metr širokých mostíků bez zábradlí nad kilometry hlubokými propastmi, a tak dále, a tak podobně. Takže ano, účel to splnilo, ale pokud jde o příběhový obsah a jeho rozplizlost, má to výrazně blíž epizodám I až III než staré dobré "první trilogii" epizod IV až VI. 70% a šmitec. Znovu se podívám jen v případě, že by další dvě epizody byly tak dobré, že si zaslouží vidět celou trilogii jako celek. ()

Reklama

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Ups- CRITICAL FAILURE!! Za rok 2015 jsem kino navštívil 52x a chuť odejít jsem zažil pouze 2x a to při Jupiter Ascendingu a nyní. What the fuck was that?? Mě snad šálí zrak! Blockbustery mám rád, ale Star Wars v mých očích může potěšit pouze děti 4. třídy základní školy. Absolutně bez příběhu s nudnými dialogy, téměř bez akčních scén, které stejně nemají žádnou šťávu, vizuální efekty na úrovni SyFy připomínající televizní produkci 90.let, veškeré kreatury mi lezly krkem, působí to jako by režisér splácal spousta nesmyslů a narval je do filmu bez jakéhokoliv důvodu, humor od Disney taktéž vůbec nepotěšil, jestli chlupatá kňučící obluda příjde někomu vtipná, budiž, já se styděl v kině jak už dlouho ne ( A to jsem měl na sobě trenky Star Wars!!). Záporák po sundání masky taktéž vyzněl infantilně a o nezáživném tempu se ani nezmiňuji. Takhle jsem netrpěl ani u ártové, independent, black and white drama srajdy. 1* za pohlednou Rey a za cameo Ruhiana. More Plot Holes than holes in a Cheese Factory in Switzerland!!! 25% ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Původní trilogie Hvězdných válek ze 70. a 80. let, v sobě snoubí až dětskou hravost a nadšení tvůrců, s velkolepým příběhem. Ta novější, z přelomu milénia, přidává díky modernějším technologiím i úžasné triky a dějově plynule navázala. Epizoda VII - SÍLA SE PROBOUZÍ, je startérem nové série a režisér Abrams ji uchopil za správný konec. Jakožto velký Lucasův obdivovatel, si vzal to nejlepší ze starších epizod (např. klasické postavy, brilantní technická stránka) a svůj počin ještě vyšperkoval vlastní invencí, několika odkazy a akčnějším, vážnějším pojetím, přičemž ani on nezapomíná na tradičně odlehčenější stránku filmu, která ke Star Wars patří (Přes tu masku vám je špatně rozumět!). Já jsem nadšen, takovou nostalgicko-výbušnou jízdu jsem opravdu nečekal. Je tady nový začátek, nový příběh, nové postavy a pro fanoušky tohoto univerza i... nová naděje! ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Předem disclaimer pro fanoušky - komu se film líbil, budiž mu to přáno. Smůlu mám já. Hvězdné války pro mě nikdy nic neznamenaly a nijaký zážitek si pro mě přichystala i Síla se probouzí. Děj je naprosto předvídatelný, nepostřehl jsem známky ničeho originálního či zajímavého. Variování motivů předchzích epizod můž být zábavné pro fanoušky, ale samo o sobě to nic neznamená. Dialogy sestávají z prázdných nostalgických frází, postavy k sobě pociťují nevysvětlitelně hluboké pouto, ačkoli děj se mohl odehrát na ploše, kolika, maximálně pár dní? Tento aspekt nabývá občas až parodických rozměrů, jako když například Kylo Ren odhaluje, že Han solo je pro Rey "jako otec, kterého nikdy neměla" (ačkoli to z filmu působí, jako když se znají stěží pár hodin), nebo když se Finn s Poem znovusetkají a padnou si do náruče jako, jako kdyby spolu prožili minimálně vietnamskou válku, ale ve skutečnosti mají za sebou jen poloúspěšný únik z lodi, který mohl zabrat zhruba půl hodiny. Fakt to občas působí, jako kdyby to psal úplný debil, nebo někdo, kdo má za debily diváky. A tahle rakovina science fiction teď bude několik let zabírat plátna kin a bude s ní ztrácet čas velká část mladých nadějných režisérů, kteří by se místo toho mohli věnovat něčemu smysluplnějšímu. Super :-/ ()

Galerie (686)

Zajímavosti (161)

  • Stíhačky TIE speciálních jednotek Prvního řádu (TIE/sf space superiority fighter) jsou silně vylepšené verze dříve používaného modelu TIE/LN. Oproti svým předchůdkyním mají odpalovač řízených střel (možno nabít třaskavými střelami, mag-pulzními raketami či protonovými torpédy), zadní dvojhlavňový laserový kanón, štíty, hyperpohon, pozici pro střelce, který mohl ovládat příďové i záďové zbraně, aby se pilot mohl plně soustředit na let, a dokonce podporu života, aby piloti nemuseli za každých okolností nosit skafandr, byť je piloti stále používali, vzhledem k možnosti, že budou nuceni se ve vesmíru katapultovat ze stíhačky (v některých příbězích, především v Legendách, neměly stíhačky TIE ani vystřelovací sedadlo). První Řád je vyvinul na základně Thrawnova TIE Defenderu ze seriálu Star Wars: Povstalci (od r. 2014). (vojtaruzek)
  • Kelvinův hřbet (oblast, kde se nacházejí tekuté písky na Jakku), před kterými varuje Rey (Daisy Ridley) robota BB-8 při prvním setkání, je režisérem J.J Abramsem často používaný skrytý odkaz na jméno jeho dědečka Harryho Kelvina. (Charpy)

Související novinky

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

29.01.2023

Byl to poměrně zajímavý souboj - přitáhne více pozornosti diváků velký návrat Star Wars po deseti letech, nebo návrat Avataru po třinácti letech? Teď už známe odpověď. Pokračování sci-fi blockbusteru… (více)

John Williams oznámil svůj poslední film

John Williams oznámil svůj poslední film

24.06.2022

Legendární hudební skladatel John Williams (Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů, Mnichov, Zachraňte vojína Ryana) prozradil, že se pomalu ale jistě hodlá odebrat do skladatelského důchodu. Po více… (více)

Spider-Man: Bez domova boří žebříčky rekordů

Spider-Man: Bez domova boří žebříčky rekordů

17.12.2021

Jak se očekávalo, tak se děje - a vlastně v ještě větší míře, než mělo. Spider-Man: Bez domova podle odhadů v předpremiéře vydělal 50 milionů dolarů, což je třetí nejvyšší číslo v historii nezávisle… (více)

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

18.05.2021

Režisér J. J. Abrams a jeho produkční společnost Bad Robot momentálně dohlížejí nad kupou připravovaných komiksových projektů studia Warner Bros. a DC. Logicky se tak čas od času vyrojí spekulace, že… (více)

Reklama

Reklama