Reklama

Reklama

Star Wars: Síla se probouzí

  • Česko Star Wars: Epizoda VII - Síla se probouzí (více)
Trailer 3
USA, 2015, 136 min

Režie:

J.J. Abrams

Kamera:

Dan Mindel

Hudba:

John Williams

Hrají:

Harrison Ford, Mark Hamill, Carrie Fisher, Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Oscar Isaac, Lupita Nyong'o, Andy Serkis, Domhnall Gleeson, Anthony Daniels (více)
(další profese)

Lucasfilm a vizionářský režisér J.J. Abrams spojili síly, aby vás znovu přenesli do předaleké galaxie. Star Wars se vracejí na plátna kin filmem Star Wars: Síla se probouzí. (Falcon)

Videa (17)

Trailer 3

Recenze (2 421)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Upřímně řečeno jsem čekal, až přijde tvůrce, který Hvězdné války oseká od všeho toho mytologického balastu, který už tady byl stokrát. George Lucas v původních filmech vycházel z různých učení od starověku přes křesťanství a protože nešlo o nic nového, jen nudil. J. J. Abrams je takovým tvůrcem pro mě, který Hvězdné války bere víceméně jen jako jednu z moha fantasy, provázenou neuvěřitelným výdělečným potenciálem. Abrams vytvořil zdánlivě jiný, ale přesto tolik stejný svět, moderní, s chytrým humorem a dilematy základních bojů dobra se zlem. A že je ten boj opravdový, dokazuje, že se neváhá zbavit postavy tak důležité. Abrams vytvořil svět pro mě, který jsem byl do příběhu zažraný skoro od začátku, a to jsem, prosím, spíš Trekkie. Dávám opatrných 90%. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Jedna hvězda za novýho robůtka, druhá hvězda za návrat k maskám a animatronice. Celkově je to však docela sračka. Džey.Džey. je sice fanda, ale očividně kombinuje děj z Naděje a Impéria, a jen z nostalgie (tudíž zbytečně) vrací starý postavy, aniž by měly většího významu. Je to dlouhý jak měsíc do další vejplaty, postrádá to aspoň krapet napětí a - co je nejhorší – chybí tomu pořádnej záporák. Sorry, vážení, ale tenhle albínskej buzerant je devastací celýho filmu. Po takovym zvěrstvu pak člověk ani nemá chuť do další Epizody. ()

Reklama

MrHlad 

všechny recenze uživatele

Je to tam. Je to tam všechno. Abrams slíbil, že jeho Star Wars budou tradiční, klasické a fandové z nich budou nadšení. A splnil to. Všechno je tu správně. Když se objeví staří hrdinové, ať už lidští, mimozemští nebo mechaničtí, je to skoro doják. Ti noví vedle ně navíc skvěle zapadnou a trio Boyega, Ridley a Isaac je herecky naprosto přesné a dokonale obsazené. Akce šlape, zvraty fungují a jako film, který má potěšit znalce a představit tenhle vesmír nové generaci, to funguje výtečně. Možná až moc. Zatímco u Star Treku měl Abrams odvahu jít dál a překročit stín série, tady k tomu bohužel nedojde. Svou práci odvede skvěle a všechno, často včetně osobitého režijního stylu, obětoval tomu, aby natočil „ty správné Star Wars“. A nakonec mu nezbyl čas na to, aby šokoval, dojal nebo pobavil nad rámec očekávání. Nechci znít nespokojeně, sedmé Hvězdné války se mi líbily, ale pocit, že se tu hrálo zbytečně moc na jistotu, je prostě příliš silný na to, abych mohl mluvit o absolutním nadšení. Na zatraceně dobrý film to však stačí bez problémů. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Tenhle díl jsem si užila zřejmě nejvíce ze všech. Hezky navazuje na ty starší, jen má lepší dialogy a efekty (tady se není čemu divit). Vše je samozřejmě naprosto průhledné, ale zřejmě jsem fanoušek Star Wars, tak mi to nevadilo, naopak jsem si to užívala a vyloženě to vyžadovala. Z kina jsem odcházela spokojená. ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Čisté pokračování, které k řemeslné dokonalosti nabízí sympatické hrdiny nové generace (britský přízvuk je hot!). Krom dětinského nadšení ze šlapající akce zažívám i lehké rozčarování nad závěrečným kroužením nad kopcem a především záporákem, který patrně došel z castingu Harryho Pottera. However - nic se nezměnilo, ale tenhle film už jsme všichni viděli. ()

Galerie (685)

Zajímavosti (161)

  • J.J. Abrams chtěl, aby byl Hvězdovrahem zničen Coruscant. To mu ale Lucasfilm nedovolil, a tak byla zničena jenom divákům neznámá planeta Hosnian Prime. (OGON)
  • Původně měl být příběh založen na nerealizovaných scénářích George Lucase pro Epizodu VII. Šéf studia Disney Bob Iger, Kathleen Kennedy a Alan Horn se rozhodli scénáře (pro epizody VII, VIII a IX) odkoupit a slíbili Lucasovi, že z nich bude nová série vycházet. Lucas se měl stát po odkoupení Lucasfilmu konzultantem studia. Z jeho nápadů ale nakonec sešlo a vznikl úplně nový scénář. Bob Iger odůvodňoval rozhodnutí tím, že scénář pro Epizodu VII od Lucase mu přišel příliš odlišný od předchozích filmů a chtěli udělat něco více tradičního. Po premiéře filmu Lucas neskrýval své zklamání. (Kinofil)
  • Stíhačky TIE speciálních jednotek Prvního řádu (TIE/sf space superiority fighter) jsou silně vylepšené verze dříve používaného modelu TIE/LN. Oproti svým předchůdkyním mají odpalovač řízených střel (možno nabít třaskavými střelami, mag-pulzními raketami či protonovými torpédy), zadní dvojhlavňový laserový kanón, štíty, hyperpohon, pozici pro střelce, který mohl ovládat příďové i záďové zbraně, aby se pilot mohl plně soustředit na let, a dokonce podporu života, aby piloti nemuseli za každých okolností nosit skafandr, byť je piloti stále používali, vzhledem k možnosti, že budou nuceni se ve vesmíru katapultovat ze stíhačky (v některých příbězích, především v Legendách, neměly stíhačky TIE ani vystřelovací sedadlo). První Řád je vyvinul na základně Thrawnova TIE Defenderu ze seriálu Star Wars: Povstalci (od r. 2014). (vojtaruzek)

Související novinky

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

Avatar: The Way of Water už je čtvrtý

29.01.2023

Byl to poměrně zajímavý souboj - přitáhne více pozornosti diváků velký návrat Star Wars po deseti letech, nebo návrat Avataru po třinácti letech? Teď už známe odpověď. Pokračování sci-fi blockbusteru… (více)

John Williams oznámil svůj poslední film

John Williams oznámil svůj poslední film

24.06.2022

Legendární hudební skladatel John Williams (Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů, Mnichov, Zachraňte vojína Ryana) prozradil, že se pomalu ale jistě hodlá odebrat do skladatelského důchodu. Po více… (více)

Spider-Man: Bez domova boří žebříčky rekordů

Spider-Man: Bez domova boří žebříčky rekordů

17.12.2021

Jak se očekávalo, tak se děje - a vlastně v ještě větší míře, než mělo. Spider-Man: Bez domova podle odhadů v předpremiéře vydělal 50 milionů dolarů, což je třetí nejvyšší číslo v historii nezávisle… (více)

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

J. J. Abrams nechce natočit žádný DC film

18.05.2021

Režisér J. J. Abrams a jeho produkční společnost Bad Robot momentálně dohlížejí nad kupou připravovaných komiksových projektů studia Warner Bros. a DC. Logicky se tak čas od času vyrojí spekulace, že… (více)

Reklama

Reklama