Reklama

Reklama

První republika

(seriál)
  • angličtina The Manor House (více)
Trailer
Drama / Rodinný / Historický
Česko, (2014–2018), 43 h 46 min (Minutáž: 52–61 min)

Hudba:

David Solař

Hrají:

Ján Koleník, Markéta Plánková, Jiří Vyorálek, Jan Vlasák, Veronika Arichteva, Radek Holub, Viktor Dvořák, Robert Urban, Tomáš Töpfer, Zdena Studenková (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(49)

Obsahy(1)

Sága mapující atmosféru první republiky od r. 1918 do r. 1945... V centru dění jsou pestré osudy rozvětvené rodiny Valentových, která zbohatla na válečných zakázkách a stěhuje se z venkova do Prahy, do Podolí. V této části Prahy jsou zatím jen louky, pár starých továrních komínů a poválečná chudoba. Podnikaví Valentovi však Podolí změní. Ovšem ne sami a ne lehce. V jejich rodině panuje rivalita mezi bratry. Je zde tajemství, které s sebou nese pátrání po staré předválečné vraždě, a postavy prožívají také své osudové lásky. Seriál by měl být příběhem první (a také druhé) republiky, který sice vypráví očima rodiny z vyšších vrstev, tedy třídy, která nejvíce formovala tvář naší republiky a nastavila politické a společenské standardy, ke kterým se dodnes odkazuje, avšak spektrum hlavních i vedlejších postav je velmi pestré. Seriál tak pokryje různé vrstvy společnosti, od elit až po dělnickou a rolnickou třídu. Osudy hrdinů se také budou prolínat s událostmi tehdejší doby a připomenou divákům některé významné momenty naší historie. (Česká televize)

(více)

Videa (21)

Trailer

Recenze (306)

claudel 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První republiku hodnotím velmi pozitivně, ale samozřejmě jako značná část zdejších uživatelů k ní mám i některé výhrady. Nejprve pozitiva. Vystižení dobové atmosféry, kostýmy, výprava, to vše je na jedničku s hvězdičkou. Herecké výkony bez pořadí Koleník, Holub, Vlasák, Vyorálek, Nová, Kříž vynikající. Scénář - detektivní linie velmi povedená, duchařská linie solidní. Já jsem si detektivní linii sám bohužel pokazil nechtěně, jelikož jsem předem znal nedopatřením vraha. I přesto bylo zajímavé sledovat vyšetřování a hlavně dumat nad motivem a okolnostmi vraždy. Teď negativa. Milostná zápletka, ta je jako vystřižená z červené knihovny, telenovely nebo nejposlednějšího braku. Nevím, jestli by to za První republiky takhle mezi jednotlivými hrdiny mohlo dopadnout. Otravné postavy, které mě velmi iritovaly - Studenková, Dvořák, Medvecká. Některé akční sekvence. Celkový dojem převažuje ovšem kladný a těším se na druhou sérii. V současné produkci českých televizí je První republika stále krásně nad průměrem. ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele

Těžko říct, čeho tvůrci chtěli dosáhnout (pokud vůbec něčeho chtěli dosáhnout). Příběh je vystavěn zhruba tak složitě, jako v každé argentinské telenovele, většina herců hraje podobně toporně (ačkoli mezi starší hereckou generací by se našlo pár světlých výjimek - pánové Vlasák, Töpfer, Holub nebo paní Medvecká a Štěpánková) a pokud se tu snad někdo chce ohánět realistickou výpravou, tak si snad musí dělat srandu... (Tedy ještě větší, než když se postavy před první světovou válkou oslovují stylem "Hej, brácha...") Ty dámy z nevěstince v první části, které měly všechny postavu jak modelky a každá měla podle obličeje tak maximálně kolem dvaceti let, 'skutečně působily', jako z doby první světové války. Nejde jen o to, že tehdejší představy o ženské kráse se tak trochu lišily od dnešních ideálů, ale i o to, že do bordelu se prostě přijímaly i slečny a paní s normální váhou, nebo (nedej bože!) s nadváhou. O rozdílném věku ani nemluvě.. A takhle levně, jak vypadají zdejší filmové kostýmy, rozhodně textury látek za první republiky nevypadaly. To už nezbyly nikde kostýmy z Četnických humoresek? Tu jednu hvězdičku dávám proto, že je První republika trochu vkusnější, než Renčova hrůzostrašná Sanitka 2. ()

Reklama

Tom_Lachtan

všechny recenze uživatele

Co to sakra... Tohle je nějaká telenovela s přebujelým egem i rozpočtem ohozená tím špatným z panství Downton a pár mizernejma cgi trikama... Zatím to vypadá spíš jako kvalitativní veleprůser pabuvolích rozměrů, ale hůl ještě lámat nehodlám, přestože jeden z režisérů se jmenuje křestním jménem Biser, další díly ukáží (ale upřímně, zlepšení nečekám). ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Chápem, že niekto nad týmto seriálom ohŕňa nosisko, ale mňa to celkom bavilo. Dokonca by sa dalo povedať, že v mojom prípade tu ide o akési guilty pleasure. Mám rád toto obdobie vo filme, výprava tu tiež nebol anajhoršia, tak prečo nie? Možno som aj ovplyvnený seriálom Downton, ktorý som videl iba nedávno. Dokonca aj detektívna časť dejovej linky bavila. Slabší nadpriemer. 70/100 ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,JÁ CHCI BÝT JENOM S TEBOU!...“ /// Rodinná sága, která přes 20 dílů řeší tajemnou smrt. S každým dílem čekám, kdy jako konečně se to teda rozjede. Po pátým díle je jasný, že tohle se nemůže rozjet nikdy! Natahujou a natahujou, toť píchání (soráč – romantika), malujeme obrázky, oslovujeme se ,,lásko“ (dyť je to hezký!) a agitujem proti buržoazii (v pořádku, je to 1.republika!). Svět romantický telenovely a mýdlový opery, ve kterým není o náhody nouze. (Nebo je?) Hlavně v tý krimi zápletce! Matně si vybavuju Náhrdelník - to byla taky taková cypovina. Ale vlastně se dost dobře prodával. A tohle nakonec taky! Co na tom záleží, že já tu vidím triviální příběhový smyčky, naivitu snad ve všem a …(prostě na 22.dílů zoufale slaboučký!), když půlka národa radostí votevře lahváč nad povotevřenejma vrátkama k dalšímu pokračování. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Miluju Španělskou chřipku. 2.) Můj svět není romantická telenovela. Realita je hnus a tak hledám, kde si spravit chuť! 3.) Růžovku dneska nedávaj. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ne ()

Galerie (1 353)

Zajímavosti (35)

  • Bývalý evropský šampión v boxu Rosťa Osička, který si v seriálu zahrál rozhodčího, připravoval a radil hercům ohledně boxu. (Duoscop)
  • Celý interiér Valentovy vily spolu s módním salonem Valenta byl postaven v ateliérech Letňany. Ve všech těchto místnostech se také nachází dobová kamna a květiny pro dokreslení romanické atmosféry seriálu. Exteriér podolské vily rodiny Valentů je ve skutečnosti Dajbychova vila nacházející se v Kutné Hoře. Na jedné z nejoblíbenějších filmařských lokací, na slapském zámku, vytvořili filmaři luxusní hotel Polesí, pokoj Goldy v Ladylike nebo dobové lázně. Valentův statek v Panenských Břežanech je ve skutečnosti Cífkův statek v Třebízi. Ten měl před natáčením celé nádvoří krásně zatravněné. Filmařům bylo povoleno trávu vypálit, aby záběry působily dojmem, že se na statku pracuje. Jako honosné sídlo zámožného cukrovarníka Škvora (Tomáš Töpfer) posloužil barokní zámek Ploskovice nedaleko Litoměřic. (MTHRFCKR)
  • Anna Fialová z důvodu odjezdu do USA, kde chce prorazit jako herečka, znovu v této sérii už neztvárnila roli Ireny a byla nahrazena Katarínou Šafaříkovou. Po vzájemné dohodě se tvůrci rozhodli roli přeobsadit a diváci to na první pohled ani nepoznají, jelikož jsou si obě herečky vzhledově velmi podobné. [Zdroj: ahaonline.cz] (Michi88)

Reklama

Reklama