Reklama

Reklama

První republika

(seriál)
  • angličtina The Manor House (více)
Trailer
Drama / Rodinný / Historický
Česko, (2014–2018), 43 h 46 min (Minutáž: 52–61 min)

Hudba:

David Solař

Hrají:

Ján Koleník, Markéta Plánková, Jiří Vyorálek, Jan Vlasák, Veronika Arichteva, Radek Holub, Viktor Dvořák, Robert Urban, Tomáš Töpfer, Zdena Studenková (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(49)

Obsahy(1)

Sága mapující atmosféru první republiky od r. 1918 do r. 1945... V centru dění jsou pestré osudy rozvětvené rodiny Valentových, která zbohatla na válečných zakázkách a stěhuje se z venkova do Prahy, do Podolí. V této části Prahy jsou zatím jen louky, pár starých továrních komínů a poválečná chudoba. Podnikaví Valentovi však Podolí změní. Ovšem ne sami a ne lehce. V jejich rodině panuje rivalita mezi bratry. Je zde tajemství, které s sebou nese pátrání po staré předválečné vraždě, a postavy prožívají také své osudové lásky. Seriál by měl být příběhem první (a také druhé) republiky, který sice vypráví očima rodiny z vyšších vrstev, tedy třídy, která nejvíce formovala tvář naší republiky a nastavila politické a společenské standardy, ke kterým se dodnes odkazuje, avšak spektrum hlavních i vedlejších postav je velmi pestré. Seriál tak pokryje různé vrstvy společnosti, od elit až po dělnickou a rolnickou třídu. Osudy hrdinů se také budou prolínat s událostmi tehdejší doby a připomenou divákům některé významné momenty naší historie. (Česká televize)

(více)

Videa (21)

Trailer

Recenze (306)

Tom_Lachtan

všechny recenze uživatele

Co to sakra... Tohle je nějaká telenovela s přebujelým egem i rozpočtem ohozená tím špatným z panství Downton a pár mizernejma cgi trikama... Zatím to vypadá spíš jako kvalitativní veleprůser pabuvolích rozměrů, ale hůl ještě lámat nehodlám, přestože jeden z režisérů se jmenuje křestním jménem Biser, další díly ukáží (ale upřímně, zlepšení nečekám). ()

giovanni3 

všechny recenze uživatele

Pár dílů mi tedy uniklo, ale i tak mohu říci, že po delší době seriál na který jsem se vždy těšil. Detektivní zápletka byla vcelku poutavá, ač jsem vraha tipl vcelku brzo, tak jsem si nebyl jistý až do samotné koncovky seriálu. Zpracování doby na mne působilo věrohodně. Co se týče hereckých výkonů, tak ty nebyly bůhví jaké a hlavně mne zde potěšila účast Tomáše Töpfera. Veroniku Novou jsem neznal, ale její výkon se mi zamlouval. Chválím "flashbacky" z počátku děje, kdy byl divák uveden do toho co se dělo v minulosti. No a co bych zkritizoval? 1. "duchařinu" - ano mělo to ve finále v ději smysl, ALE šlo to i bez ní a hned by byl děj reálnější a smysluplnější. "Duchařina" mi přišla jen jako výstelka, kdy autor nevěděl jak zápletku posunout dál, tak tam prostě dal diskuzi s duchy nějaké to odhalení a je na pár dílů vystaráno. 2. Přílišné řešení řekněme milostného trojúhelníku 3. postava mladého Lébla - strašně nesympatický člověk, který také +/- dělal občas zápletku svými výlevy.. 4. úvodní znělka - ano vypadá to skvěle, ano skvělá hudba, ale jak jsem to slyšel poprvé tak říkám "Hra o trůny" = hudba šíleně podobná tomuto skvělému seriálu a to působí špatně jakto zavání kopírováním. Celkově vzato jsem spokojen, ač jsem dlouho přemýšlel mezi 3 a 4 hvězdami. ()

Reklama

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Na tento seriál jsem se strašně těšila. Snad proto, že jsem se v této době narodila a tudíž hodně pamatuji. Jako dítě jsem kolem sebe vnímala to dobré a hezké, ale kupodivu nebyla jsem slepá ke svému okolí, kde byla i chudoba. Mnohokrát jsem kladla otci otázku proč nemá Irenka stejně hezkou panenku jako já, ale ušitou se starých punčoch. Tatínek mi odpověděl : "Když ti to vadí, dej jí svou panenku ." Jednou jsem to udělala a nikdy nezapomenu na oči Irenky ( její tatínek byl švec). ! Večer přišla maminka Irenky panenku vrátit. "Jen si panenku nechte, když tak rozhodla má dcera, věděla jistě proč. Jsem na ni pyšný." řekl můj otec. Mám velké sociální cítění, které mám zřejmě v genech po svém jedinečném tatínkovi. A tak od seriálu očekávám trochu více než "zaplantanou" detektivku. P.S, zaplantaný = slezský výraz pro zamotaný. ()

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele

Ta inspirace Panstvím se nedá zapřít, dokonce 3 postavy jsou tam skoro totožné (Obrienová, Anna a Hraběnka). Začnu pozitivy, hodně mne překvapila výprava a historická přesnost v některých detailech, tam bych neměl námitek. Jasně efekty při válečných scénách nebyly z nejdražších, ale i tak mne celkově ta vojenská vložka překvapila. Naprosto tam herecky vládne Vlasák, to je na český poměry neuvěřitelnej herec, špičkovej kdekoliv se objeví. Snažím se to vnímat pozitivně, protože tohle období mám hodně rád, ale prostě to nejde. Tvůrci si podle mne ukousli hodně velké sousto. Dialogy jsou doslova primitivní a myslím, že průměrný přispěvatel do této sekce by jim to dokázal přepsat do lepší podoby a celkově to uvedení do děje strašně tragikomický. Fakt ty dialogy na úrovni nějaký céčkový telenovely, nepamatuju, že by těch pár dílů Vyprávěj co jsem viděl mělo tak tragický dialogy. Je to škoda, protože to nemá špatný obsazení a celkově tam snaha vidět je... 4/10 ()

Lukrecie 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z nejlepších českých seriálů poslední doby vůbec a zde pochopitelně nemístně podhodnocený :( ten kdo je schopný tomuto dát odpad, toho je mi upřímně líto.... zajímavý komentář mira007. Ještě si neodpustím poznámku, že průměrné hodnocení na ivysílání je 4,5* a celkové nikdy neklesne pod 4*, tak to mi tedy řekněte, kdepak bude asi chyba.....???? ()

Galerie (1 353)

Zajímavosti (35)

  • Bývalý evropský šampión v boxu Rosťa Osička, který si v seriálu zahrál rozhodčího, připravoval a radil hercům ohledně boxu. (Duoscop)
  • Nejnáročnější bojové scény z prvního dílu seriálu se točily v létě 2013 v tropických vedrech. Ve stínu bylo 40 stupňů Celsia.
    (Zdroj: ahaonline.cz) (oli009)
  • Ján Koleník má v reálném životě depilovaný hrudník, břicho i podpaží. Pro postavu Vladimíra Valenty si ochlupení však nechal narůst, aby to odpovídalo době. (funhouse)

Reklama

Reklama