Reklama

Reklama

První republika

(seriál)
  • angličtina The Manor House (více)
Trailer
Drama / Rodinný / Historický
Česko, (2014–2018), 43 h 46 min (Minutáž: 52–61 min)

Hudba:

David Solař

Hrají:

Ján Koleník, Markéta Plánková, Jiří Vyorálek, Jan Vlasák, Veronika Arichteva, Radek Holub, Viktor Dvořák, Robert Urban, Tomáš Töpfer, Zdena Studenková (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(49)

Obsahy(1)

Sága mapující atmosféru první republiky od r. 1918 do r. 1945... V centru dění jsou pestré osudy rozvětvené rodiny Valentových, která zbohatla na válečných zakázkách a stěhuje se z venkova do Prahy, do Podolí. V této části Prahy jsou zatím jen louky, pár starých továrních komínů a poválečná chudoba. Podnikaví Valentovi však Podolí změní. Ovšem ne sami a ne lehce. V jejich rodině panuje rivalita mezi bratry. Je zde tajemství, které s sebou nese pátrání po staré předválečné vraždě, a postavy prožívají také své osudové lásky. Seriál by měl být příběhem první (a také druhé) republiky, který sice vypráví očima rodiny z vyšších vrstev, tedy třídy, která nejvíce formovala tvář naší republiky a nastavila politické a společenské standardy, ke kterým se dodnes odkazuje, avšak spektrum hlavních i vedlejších postav je velmi pestré. Seriál tak pokryje různé vrstvy společnosti, od elit až po dělnickou a rolnickou třídu. Osudy hrdinů se také budou prolínat s událostmi tehdejší doby a připomenou divákům některé významné momenty naší historie. (Česká televize)

(více)

Videa (21)

Trailer

Recenze (306)

Lukrecie 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jeden z nejlepších českých seriálů poslední doby vůbec a zde pochopitelně nemístně podhodnocený :( ten kdo je schopný tomuto dát odpad, toho je mi upřímně líto.... zajímavý komentář mira007. Ještě si neodpustím poznámku, že průměrné hodnocení na ivysílání je 4,5* a celkové nikdy neklesne pod 4*, tak to mi tedy řekněte, kdepak bude asi chyba.....???? ()

Petrasuvicka 

všechny recenze uživatele

Co čekáte? Volné pokračování F.L. Věka? Tak si přečtěte Jiráska, když se vám to nelíbí. Zaráží mě, jak se lidi neumí na ten seriál dívat. Srovnávají ho se současnou tvorbou a nahlížejí na něj současnýma očima s moderním pohledem. To prostě nejde. Tenkrát byla doma jiná, pokud si to divák neuvědomí, nemá šanci se bavit. Že si stěžujete na výkon Plánkové? Ženy prostě byly ty hezké pokorné paničky, které nepracovaly. Ne v takových rodinách, jakou se snaží ČT podat současnému divákovi. Kdyby mluva byla jako tehdy, tak se na to nebude dát dívat. Jak říkám, když si tak moc stěžujete, tak si přečtěte Jiráska. Ono se totiž pro lidi očividně dost těžko něco natáčí. ()

Reklama

bourec 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je jeden díl do konce,a já sem vydržel na to čumět až do teď.Smůla,že čt1 má online přehrávání na svejch stránkách,protože spoustu dílů sem viděl až v sobotu,v neděli atd,Pivo má přednost.Kvalitou to neoplývá,a nebejt tam ta krimi linka,tak je to obyčejná růžová sága o rodině,lásce ,zradě apod.píčovinách.Zaplať......,že je konec.50%. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Chápem, že niekto nad týmto seriálom ohŕňa nosisko, ale mňa to celkom bavilo. Dokonca by sa dalo povedať, že v mojom prípade tu ide o akési guilty pleasure. Mám rád toto obdobie vo filme, výprava tu tiež nebol anajhoršia, tak prečo nie? Možno som aj ovplyvnený seriálom Downton, ktorý som videl iba nedávno. Dokonca aj detektívna časť dejovej linky bavila. Slabší nadpriemer. 70/100 ()

terunka003 

všechny recenze uživatele

První republika, dobovost, rodina, vražda, zločin, podvody, prachy x nemastné a neslané, chladné. Takže za prvý - paní Klára je neskutečná ... a za všechno vlastně může ona. Navíc její představitelka je víc než otravná, nesympatická a nejradši bych to těžítko použila na ní i na její postavu. Co k seriálu samotnému - celkem ucházející, napínavá zápletka, zhruba od poloviny stejně víte kdo je ta černá ovce. Herecky slabší, výborný je Holub a všechny děti. Průměrný seriál, který baví. ..kostýmy maj holky ale pěkný, to zase žádná.. ()

Galerie (1 353)

Zajímavosti (35)

  • Taneční podnik Trilobit, který tvůrce inspiroval, byl otevřen až v roce 1937 a není možné ho zobrazovat už v ději situovaném do roku 1930. (NinadeL)
  • Herec Ján Koleník musel pro natáčení oproti tomu, co po něm potřebovali tvůrci seriálu Panelák (od r. 2008) na Slovensku, kde předtím hrál, výrazně shodit svalovou hmotu. (oli009)
  • Jeden díl se točil průměrně 8 dní. (oli009)

Reklama

Reklama