Reklama

Reklama

Já, Mattoni

(seriál)
  • angličtina I, Mattoni (festivalový název)
Trailer
Česko, 2016, 11 h 52 min (Minutáž: 56–84 min)

Režie:

Marek Najbrt

Předloha:

Petr Zikmund (kniha)

Scénář:

Petr Zikmund

Hrají:

David Švehlík, Alois Švehlík, Jáchym Novotný, Ondřej Malý, Vojtěch Dyk, Tatiana Dyková, Taťjana Medvecká, Vladimír Javorský, Jana Plodková, Aňa Geislerová (více)
(další profese)

Epizody(12)

Obsahy(1)

Polovina devatenáctého století je obdobím revolucí. V rakouském císařství bylo zrušeno poddanství, Darwin dokončil knihu O původu druhů a v Plzni vynalezli plzeňské pivo. Česko se pomalu vyvíjí v průmyslově nejvyspělejší část monarchie. A vedle cukrovarnictví či železáren se v jeho západním křídle, v Karlovarském kraji, začíná rozvíjet další, méně nápadné podnikání. Jeho strůjcem se stává Heinrich Mattoni, zdatný byznysmen, který je ochotný dosahovat svých cílů i za cenu fatálních selhání v osobním životě.

Výpravný seriál Já, Mattoni zasahuje dlouhý časový úsek, od první poloviny 19. století až do roku 1910, a odehrává se na kolonádách i v nevěstincích Karlových Varů, v Schönbrunnu – vídeňské rezidenci rakouských císařů, v ulicích tehdejší Prahy i New Yorku. Na pozadí podnikatelských úspěchů a soukromých pochybení Heinricha Mattoniho sledujeme proměnu tehdejší společnosti a jejích možností. Motorem seriálu je celoživotní boj dvou silných individualit, Mattoniho a jeho ženy Míny. Boj vrcholící tím, že starý Matttoni, nemocný a v horečkách, ztrácí vládu nad svým impériem ve prospěch své energické, mocichtivé ženy. Stařec, obklopený vyčkávající rodinou, bojuje. A nachází překvapivou zbraň – pravdu o svém životě, která je pro jeho nejbližší, ale i pro celou tehdejší společnost, hříšně nepřijatelná. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (131)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Já, Mattoni, seriál drahý, na který jsem se těšil. Popisuje zajímavé období a navíc velmi známého průmyslníka, jehož produkty se prodávají dodnes. Asi by byl překvapen, ale i potěšen, jak se jeho firma vyvinula. Nicméně seriál těží především z kostýmů a celkově nákladné výpravy. Hlavní dějová linka, která okrajově popisuje Mattoniho život, je totiž celkově slabá. Ano, vidíme milníky v jeho životě. Především svatbu s milovanou, ale i nenáviděnou Mínou, rozšíření jeho podniku, expanze do zahraničí nebo pořízení lokomotivy. Souhlasím ale s kritiky, že první se především dozvídáme s kým se pelešil nebo kolikrát navštívil vykřičený dům. A to je ještě otázka, kolik z toho všeho je pravda. Na druhé straně nelze zatracovat, jak kvalitně seriál vznikl na poli dalších prací. Líbí se mi úvodní znělka i herecké výkony. Celkově je hudba velmi povedená s ohledem na dobu, ve které se seriál odehrává. Pravdou ale je, že velmi pravděpodobně si jej znovu nepustím. Zkrátka - nezískal si mě. Možná se mu to ani nemohlo podařit. Nesledujeme žádnou postavu, která by měla charakter či osud vyloženě nadchnout diváka. Pokud už nějaká postava je osudem zkoušená sama dokáže být pomstychtivá anebo zákeřná. Týká se to i samotného hlavního protagonisty. Serál Já, Mattoni má bohužel celou řadu slabších momentů a je zbytečně moc rozvláčný. A navíc je problém i s jednotlivými díly. Zde je uváděno, že jich seriál obsahuje dvanáct. Na stránkách ČT ale stojí čtrnáct a při nedávné repríze jich znovu odvysílali dvanáct. Seriál o slavném Heinrichu Mattonim podle mě promarnil šanci. Je sice výpravný, ale mohl se stát mnohem slavnějším a o dost lepším projektem. ()

Sidonka 

všechny recenze uživatele

Přehlídka protivných postav, která se ani příliš nezakládá na historických souvislostech. Zvlášť nesympatická je čtyřicetiletá Vilhelmová, jejíž přerod z oddané milující ženy do nechutné megery, z níž nevypadne vlídné či alespoň normální slovo, je obzvláště neuvěřitelný. A to jak hrála třináctiletou (či čtrnáctiletou dívenku)... No, to snad mluví za vše. Neříkám, že postava nemůže být rozháraná a mít ambivalentní pocity ke svému muži či že nelze zkoušet hrát s druhým "přesilovku", tady jsou ovšem nevysvětlitelné a psychologicky nedotažené skoro všechny události a osobnosti. (Znám několik manželek, jímž je manžel nevěrný, ale ty ženy raději nic nevidí a mnohé další prohřešky prostopášníkům odpouštějí). Nepřesvědčivé všemi směry. ()

Reklama

Kunderion 

všechny recenze uživatele

Shltnul jsem to během tří dnů z archivu ČT, ale musel jsem si nejprve podle ČSFD seřadit jednotlivé díly, které nebyly očíslovány. Celkově mě to překvapilo, a to v dobrém. Švehlíka mladšího sice nemám moc rád, ale starší to vyvážil. Navíc se děj příběhu odehrává nedaleko od Kadaně, kde žiju. Líbily se mi dvě ženské postavy - Wiki v podání Dany Markové a čarodějnice Terezy Hofové. Naopak, znelíbily se mi Tatiana Vilhelmová a Taťjana Medvecká - postava Míny je nejnesympatičtější ženská bestie, co jsem kdy v české seriálové a filmové tvorbě viděl. Nápady, jak zfilmovat New York a Ameriku vůbec, včetně cesty zaoceánskou lodí, je víc než dobrá, evokovalo mi to filmy Karla Zemana. Ačkoli "mattonka" jako taková mi nechutná, seriál se mi líbil. Howgh! ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Pokud pominu vkusně provedené kostýmy a pár ojedinělých výtečných hereckých výkonů (především Vladimír Javorský), musím konstatovat, že po prvním díle převládá veliké zklamání. Velký potencionál zničil absolutně neživotný scénář, kde se chodí od ničeho k ničemu, pak rovněž příšerná hudba - kde se autor jakoby nemůže rozhodnout mezi soudobou hudbou či rádoby moderními pazvuky. A role Vilhelmové? To si jako tvůrci seriálu opravdu myslí, že diváci jsou natolik stupidní, že jim sežerou skoro čtyřicetiletou Vilhelmovou v roli náctileté holky na vdávání? Ne, recyklace seriálu "První republika" do podoby "Já, Mattoni" se opravdu nepovedla (a recyklují se zde i herci - Medvecká povýšila a místo služky už hraje paní, Vlasák zase naopak ponížil, místo pána hraje lékaře). Potencionál bohužel nevyužitý. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Pozitivní věcí na tomto seriálu je to, že je historický, zatáhne nás do doby vlády Franze Josefa. Tento potenciál, který se tím nabízí, zůstává ale trestuhodně nevyužit. Atmosféra doby vědeckotechnické revoluce nám až na vyjímky zůstává utajena a patláme se v Mattoniho depresích. Nechápu, jak mohl být Mattoni takový dravec, když ho hraje nesebejistý Švehlík, který rozhodně není "chlap" pro tuhle roli. V podstatě nám scénář nedokázal popsat ani základní fakt proč byl Mattoni vlastně úspěšný podnikatel. Ostatní role jsou velmi slušně zvládnuté. Čekal bych méně citových záležitostí a více historických souvislostí. Myslím, že tu máme snahu ČT o vysokou sledovanost, touhu zavděčit se všem. Veřejnoprávní televize by měla na diváka de facto kašlat a natočit hodnotný film, který prověří až čas. Na to ale evidentně nikdo ve vedení televize nemá koule. 60% ()

Galerie (260)

Zajímavosti (11)

  • V seriálu bylo obsazeno sto sedmdesát hereckých rolí a na place se vystřídalo přes tři tisíce komparzistů. (SONY_)
  • Natáčeno na spoustě míst severozápadních Čech: Kyselka, Stráž nad Ohří a na několika lokalitách ve městě Žatec. Natáčelo se také na Arcibiskupském zámku v Kroměříži nebo na zámku Konopiště a na zámku v Lužanech u Přeštic. Záběry z ulice, ve kterém se nachází zastoupení firmy Mattoni v New Yorku, byly natáčeny u Negrelliho viaduktu v Praze pod jehož oblouky byly situovány obchody. Okolí bylo dotvořeno digitálně. (macot)
  • Seriál je zmiňován v písničkách „Pořád jenom hate“ a „Pořád jenom hate 2“ od českého horrorcorového rappera Řezníka, ve spojitosti s jeho vyřazením z Českého slavíka 2013. (Matej.Mirejo)

Související novinky

Zemřel herec Norbert Lichý

Zemřel herec Norbert Lichý

18.01.2024

Ve věku pouhých 59 let dnes zemřel velký sympaťák, rodák z Ostravy, filmový a divadelní herec Norbert Lichý. Zprávu potvrdila jeho rodina i Divadlo Petra Bezruče, s nímž je herec celý život úzce… (více)

Reklama

Reklama