Reklama

Reklama

Já, Mattoni

(seriál)
  • angličtina I, Mattoni (festivalový název)
Trailer
Česko, 2016, 11 h 52 min (Minutáž: 56–84 min)

Režie:

Marek Najbrt

Předloha:

Petr Zikmund (kniha)

Scénář:

Petr Zikmund

Hrají:

David Švehlík, Alois Švehlík, Jáchym Novotný, Ondřej Malý, Vojtěch Dyk, Tatiana Dyková, Taťjana Medvecká, Vladimír Javorský, Jana Plodková, Aňa Geislerová (více)
(další profese)

Epizody(12)

Obsahy(1)

Polovina devatenáctého století je obdobím revolucí. V rakouském císařství bylo zrušeno poddanství, Darwin dokončil knihu O původu druhů a v Plzni vynalezli plzeňské pivo. Česko se pomalu vyvíjí v průmyslově nejvyspělejší část monarchie. A vedle cukrovarnictví či železáren se v jeho západním křídle, v Karlovarském kraji, začíná rozvíjet další, méně nápadné podnikání. Jeho strůjcem se stává Heinrich Mattoni, zdatný byznysmen, který je ochotný dosahovat svých cílů i za cenu fatálních selhání v osobním životě.

Výpravný seriál Já, Mattoni zasahuje dlouhý časový úsek, od první poloviny 19. století až do roku 1910, a odehrává se na kolonádách i v nevěstincích Karlových Varů, v Schönbrunnu – vídeňské rezidenci rakouských císařů, v ulicích tehdejší Prahy i New Yorku. Na pozadí podnikatelských úspěchů a soukromých pochybení Heinricha Mattoniho sledujeme proměnu tehdejší společnosti a jejích možností. Motorem seriálu je celoživotní boj dvou silných individualit, Mattoniho a jeho ženy Míny. Boj vrcholící tím, že starý Matttoni, nemocný a v horečkách, ztrácí vládu nad svým impériem ve prospěch své energické, mocichtivé ženy. Stařec, obklopený vyčkávající rodinou, bojuje. A nachází překvapivou zbraň – pravdu o svém životě, která je pro jeho nejbližší, ale i pro celou tehdejší společnost, hříšně nepřijatelná. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Cheeter k tomuto seriálu (13)

Já, Mattoni (2016) 

Nevím, co si mám myslet. V tomhle seriálu jsem si připadal jako na houpačce. Některé díly opravdu výborné. Jiné by nechali popsat jako nuda, nuda, šeď, šeď. Nevyrovnanost bude asi nejlepší slovo, které ho bude charakterizovat. Reálie byli podle mě udělány dobře. Děj, jak jsem zmínil, pokulhával. V jeho životě se událo opravdu hodně a děti neměl jen tři, tak proč některé části byli tak roztahané a slabé? ()

Láska a intriky (2016) (E01) 

Docela milé překvapení, čekal jsem, že by to mohlo být horší. Akorát scény se služkou z mládí mohly být kratší, jinak povedená epizoda. ()

Vídeňské líbánky (2016) (E02) 

Jakožto místního patriota mě potěšilo, že se v tomto díle objevil žampažský most. Jinak pokračuje nastavený kurz z prvního dílu. Pokud si ho udrží, tak to pro mě bude po dlouhé český seriál, který stojí za to sledovat. ()

Dvorní dodavatel (2016) (E03) 

Nějak nám to začíná slábnout. Celá epizoda se točí kolem něčeho jiného, než je dodávání ke dvoru, které je tam opravdu minimální. Takže za mě bohužel trochu zklamání, oproti dvou předchozím dílům, uvidíme, jestli se to změní s další epizodou. ()

Bahno (2016) (E04) 

Tento díl měl podle mě zase spád, lepší jak předchozí epizoda. Konečně se objevila i trochu víc zajímavá zápletka, která snad nějakou dobu vydrží. ()

Nahý muž (2016) (E05) 

Doposud nejslabší epizoda, jejíž obsah je tak trochu předem znát a děj by nechal stáhnout na 10 minut.... ()

Útěk (2016) (E06) 

Zdá se mi, že jde poznat, které epizody jsou zbytečně natažené a které ne. Tahle mi přijde, že natažená nebyla. A asi nejlepší epizoda zatím. Jediné, co vadilo, byly poměrně dobře viditelné animace. Škoda no, myslím si, že dají udělat lépe. A abych si přihřál polívčičku, tak jsem se zde objevil jako komparzista. ()

Americký sen (2016) (E07) 

Jedna z těch zajímavějších a povedenějších epizod. Děj má zápletku a konec dílu nabízí otázku, jak že se to bude mít dál. Doufám, že i v dalších dílech dočkáme podobné úrovně, jako v této a minulé. ()

Císařovna (2016) (E08) 

Jedna ze zdařilých epizod, velmi se mi líbila, svěží, děj bez nějakých větší natahování. Mladá Mattoni je opět o něco starší a je to na něm poznat, což je dobře. A děj tohoto dílu byl opět velmi dobrý. ()

Cesta do Londýna (2016) (E09) 

Předchozí výbornou epizodu střídá opět slabota. Cestě do Londýna, která se nekonala a vození se za ručičku roztažené do délky jedné hodiny mě fakt nenadchlo. Snad jen příslib s tou železnicí... ()

Hra na štěstí (2016) (E10) 

Pomalu se začínám opakovat, ale seriál jak na houpačce. Mdlost je přítomna v každé epizodě. Už to nějak doklepu, ale byl bych radši, kdyby poslední epizody dostaly aspoň trochu spád.... ()

Vlast a národ (2016) (E11) 

Epizoda, která se mi líbila nadmíru. Nejenom, že je opět víc dynamická, ale trochu více se věnuje i nějakému konkrétnímu problému z dějin, konkrétně jazykovému boji během Badeniho jazykových nařízení. Je jenom škoda, že to v seriálu nebylo více vysvětleno a zůstalo jen u konstatování, že se tak stalo. Takže i navzdory vysokému hodnocení z mé strany je neustálo co dohánět. ()

Lokomotiva vládního rady (2016) (E12) 

Na závěr jedna z lepších epizod. Už jsem v to ani nedoufal. A poprvé snad se dílů prolínalo více dějových linií. Opravdu, seriál byl jako na houpačce. ()

Související novinky

Zemřel herec Norbert Lichý

Zemřel herec Norbert Lichý

18.01.2024

Ve věku pouhých 59 let dnes zemřel velký sympaťák, rodák z Ostravy, filmový a divadelní herec Norbert Lichý. Zprávu potvrdila jeho rodina i Divadlo Petra Bezruče, s nímž je herec celý život úzce… (více)

Reklama

Reklama