Reklama

Reklama

Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder

  • Česko Hvězdné války: Epizoda V - Impérium vrací úder (více)
Trailer 3

Luke Skywalker se s povstalci proti Impériu schovává na ledové planetě Hoth. Při jedné z obhlídek je Luke přepaden místní sněhovou příšerou. Ta zabije zvíře, na kterém Luke přijel, a následně omráčeného Luka odtáhne do své ledové jeskyně. Kapitán Han Solo se vypraví Luka do mrazu najít. Mezitím se Luke v jeskyni probudí, osvobodí se a po střetu s příšerou uteče do ledové pustiny. Zde ho podchlazeného najde Solo, který ho zachrání. Druhý den ráno jsou oba vyzvednuti leteckou hlídkou, kterou za nimi povstalci vyslali. Je na čase. Na planetě se objeví stroje a vojáci Impéria, kteří povstalce na základě pocitů Darth Vadera našli. Následující střet neprobíhá pro povstalce nikterak dobře, a vedení povstalců nařizuje evakuaci. Velitelka povstalců, princezna Leia, Han Solo, Chewbacca a robot C-3PO odlétají na X-Wingu. Luke použije stíhačku Millenium Falcon. Luke však neletí s ostatními, ale zamíří na planetu Dagobah. Ve chvíli, kdy totiž umíral v mrazu, se mu zjevil duch Obi-Wana a poslal ho právě tam. Luke zde má najít mistra Yodu. Leia s ostatními zatím uniká před pronásledovateli ve stíhačkách. Solo, který jejich stroj pilotuje, se pokusí před pronásledovateli ukrýt v jeskyni na jednom z ohromných asteroidů, kvůli vesmírným parazitům však musí bezpečný úkryt opustit a doletět na planetu Bespin, kde se hodlá s přáteli ukrýt u svého známého Landa Calrissiana. Ten zde vede malé nelegální doly. Zatím Luke objeví malého zeleného mužíčka, který se mu zprvu zdá poněkud zmatený. Brzy však pochopí, že právě tento mužíček je mistr Yoda. Yoda začne Luka cvičit na rytíře Jediho. Luke však svůj výcvik nedokončí. Při výcviku má totiž vize, při kterých se dozví, že jeho přátelé jsou v nebezpečí... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 078)

Lima 

všechny recenze uživatele

Nejlepší ze všech dílů Star Wars, které dodnes vznikly. Jasný důkaz, že by Lucas měl na Episodu III. pustit na režisérskou židli někoho jiného místo sebe. Třeba právě Irvina Kershnera. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Až do uvedení Epizody II moje nejoblíbenější část Star Wars ságy. Obzvlášť remasterovaná verze vypadá výborně, to víte, boje na arktické planetě a Oblačné město, na to už je potřeba trochu onačejší hardware než byl k dispozici v osmdesátém roce;) Ale i bez toho by Epizoda V byla zaručeně nejtemnějším článkem historie daleké, předaleké galaxie. Tu sice nahradila Epizoda III, ale způsobem daleko méně zdařilým než je tomu zde. Podstatně méně zdařilým...i když ani tady se občas nevyhnete údivu nad pro fandy SW zjevně nepodstatnou věcičkou zvanou logika a provázanost příběhu. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Výměna režiséra a scenáristy vyřešila dva málem osudové nedostatky Nové naděje - nablblé dialogy a mizerné vedení herců. Impérium výborně funguje právě na konverzačně "lidské" rovině, takže tolik nevadí, že oproti předchozí epizodě po úvodu tempo nenabírá, ale ztrácí... aby jej znovu získalo na Oblačném městě, které je v souladu s celkovým ztemněním stylově hozeno do pekelných oranžovo-černých barev. Také při srovnání s opulentními atrakcemi nové trilogie jde pro mne o vrchol série, protože se nás ze všech filmů snaží ohromit možná nejméně okázale, ale rozhodně nejpromyšleněji. 90% Zajímavé komentáře: Melies, Vitason, PALINO, Indy ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Tenhle díl mi přišel lepší než první (a záměrně píšu první, jelikož Lucasova snaha udělat z toho po dvaceti letech pětku by vydala na nějakou seminárku.) Film byl více dynamický a zajímavější, než předchozí. Hudba je samozřejmě legendární a triky pěkné (ovšem, již podruhé vylepšené a doufám, že to Lucas nebude ke každému desetiletí opakovat.) ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Absolutní vítěz mého Star wars víkendu, brilatní temné, dokonalé po všech stránkách, kamera, akce, střih, hudba, humor / díky Harrisone/, například souboj Luka a Dartha V. tak to je něco stejně tak propracovaný příběh. Tomu říkám úder jak hovado. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Jak tady naznačují i někteří jiní, tohle je nejlepší díl celé SW série. Víc asi není co dodat, Star Wars snad zná každý pravověrný i levověrný filmový fanda. ;-) ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Pátá epizoda hvězdných válek především uceluje samotný svět, ve kterém se odehrávají. Nehledě na pár zásadních zjištění je také perfektní filmařinou, nad kterou i dneska přemýšlím, jak to ten George Lucas vlastně dokázal tenkrát vymyslet. Kromě podpory živosti samotného světa ale tenhle díl skrývá asi největší množství obrovské akce a výbuchů na metr čtvereční, což se potvrdí hlavně na začátku, na konci a vlastně i uprostřed samotného filmu. Klobouk dolů. Natočit druhý díl a tvrdit, že je to pátá epizoda, zároveň nutit diváky přemýšlet nad tím, co obsahuje první až třetí epizoda a dát jim to sežrat na příštích skoro dvacet let. To si jen tak někdo nedovolí… ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $18miliónovTržby USA $290,475,067Tržby Celosvetovo $538,375,067Tržby za predaj DVD v USA $18,680,289 //počet predaných kusov ?║ Veľkolepé dielo! /videl v kine: 95%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Jak to vyjádřit pregnantně? Byl-li první díl klasikou, tak tohle je klasika klasik a dost možná nejlepší sci-fi dobrodružtsví všech dob. Všechno, co zdobilo Epizodu IV, vypilováno k naprosté dokonalosti! Ty velké děti si tak krásně hrají... ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Druhý díl geniální série. Nejtemnější a ukazující skutečný svět a zamotanost světa Star Wars. Úžasné !!! ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Stará trilogie doslova stárne před očima a ani sebelépe remasterované triky na tom nic nezmění. Luke Skywalker sice stále zůstává jedním z mých dětských hrdinů, ale ani pořádná dávka nostalgie nezakryje fakt, že první polovinu pořádně zachraňuje jen chemie mezi Hanem a Leiou. Napětí, velkolepost a osudovost, se kterými jsem Impérium měl vždy spojené, se naplno projeví až téměř v samém závěru - a to začíná být skoro málo. 70% ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Nech je ticho, lebo ho vypnem.“ Ako Tolkienove „Dve veže“, i EPIZÓDA V alias IMPÉRIUM VRACIA ÚDER, prichádzajúca do kín tri roky po NOVEJ NÁDEJI (1977), sa nesie v tradičnom duchu prostrednej časti trilógie. To znamená, že nemá poriadny začiatok, zato má dokorán otvorený koniec, nám už známe postavy sa čelne zrážajú s úplne novými (Yoda, Lando Calrissian), ktoré sa ukazujú byť pre čoraz ambicióznejšie poňatý epický príbeh kľúčovými. Pribúdajú nové planéty (snežný Hoth, močaristá Dagobah) a naopak, zostávajú osvedčené veci, ako je chemické iskrenie medzi niektorými postavami zminula („Ste špinavý hulvát!“ – „Nie som špinavý!“). Dej naberá na strhujúcich obrátkach, atmosféra je čoraz temnejšia a až teraz si naplno uvedomujeme, v akej hre sa neskúsený Luke vlastne ocitol. Spoznávame nové monštrá a je ten správny čas na prezradenie šokujúcich tajomstiev (SPOILER "Som tvoj otec.“ SPOILER) a zamotávanie (dovtedy jednoducho sa javiacej) zápletky. Dva „technické“ Oscary (za zvuk a špeciálne efekty) dôstojne orú pôdu pre monumentálne vyvrcholenie ságy Georgea Lucasa. ()

Související novinky

Bude Villeneuve u třetích dílů Duny a Sicaria?

Bude Villeneuve u třetích dílů Duny a Sicaria?

05.02.2024

Začněme tím podstatnějším. Za pár týdnů se všichni budeme nadšeně kochat obřími červy ve druhém díle Duny, který zadaptuje zbytek první knihy od Franka Herberta. Sága z pera slavného spisovatele ale… (více)

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

George Lucas se dočká vlastního dokumentu

George Lucas se dočká vlastního dokumentu

17.09.2021

Duchovní otec Hvězdných válek George Lucas se dočká vlastní dokumentární série. Šestidílný dokument zaměřující se na Lucase a společnost ILM pak točí Lawrence Kasdan, scenárista Impérium vrací úder a… (více)

Remake Osobního strážce je na cestě

Remake Osobního strážce je na cestě

16.09.2021

Oceňovaný dramaturg Matthew Lopez dostal za úkol připravit scénář k nové verzi kultovního romantického dramatu Osobní strážce. Ve snímku z roku 1992 si hlavní role zahráli Kevin Costner a Whitney… (více)

Reklama

Reklama