Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film režiséra Johna McTiernana, natočený podle bestselleru Toma Clancyho, je příběhem mužů, v jejichž rukou leží odpovědnost za soudný den. Zbrusu nová, supermoderní jaderná sovětská ponorka míří k pobřeží USA. Jejím velitelem je kapitán Marko Ramius (Sean Connery). Americká vláda se obává, že ponorka "Rudý říjen" zaútočí. Analytik CIA (Alec Baldwin) je jiného názoru. Myslí si, že kapitán Ramius chce emigrovat. Má však jen několik hodin, aby ho našel a svůj názor dokázal. Sovětské námořní a vzdušné síly po ponorce totiž pátrají také. Hon na ponorku začíná. (HBO GO)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (396)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Prvy filmovy Ryan sa nam rozhodol honit Seana Conneryho v ponorke. Je to hra na macku a mys, ale od zaciatku pôsobi dost predvidatelne, takze prilis napinava nie je. Snad len s dvoma epizodkami s vystrelenym torpedom. Okolo Conneryho postavy zbehleho Rusa sa scenar sice trochu snazi vytvorit pochybnosti o co mu presne ide, ale nemyslim, ze by na to niekto skocil. Nastastie film v hladinach solidneho nadpriemeru drzia charizmaticke postavy, ktore su hviezdne obsadene a solidna technicka stranka. Z hercov ma najviac zaujala trojka Connery ako prefikany rusak, Baldwin ako Ryan je jeden z tych lepsich jeho predstavitelov a Scott Glenn ako kapitan americkej ponorky, ktory je Connerymu zdatnym superom. Samozrejme nemôzem zabudnut este na famozny Poledourisov soundtrack. A pochvalu si zasluzi aj hviezdne obsadeny CZ dabing od CT. Takze vysledkom je jedna z tych lepsich Ryanoviek ale len standardny ponorkovy film. 7/10. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Basil Poledouris: 1. Hymn To Red October (Main Title) [5:06] ,2. Nuclear Scam [7:18] ,3. Putin's Demise [0:55] ,4. Course Two-Five-Zero [0:21] ,5. Ancestral Aid [2:16] ,6. Chopper [2:53] ,7. Two Wives [2:42] ,8. Red Route 1 [3:30] ,9. Plane Crash [1:50] ,10. Kaboom!! [3:17] ()

Reklama

5150 

všechny recenze uživatele

Několik výborných momentů se opravdu najde a to zejména při manévrování ponorkou, kdy dostává prostor Sean Connery, ale jinak žádná sláva. Stopáž dvě a čtvrt hodiny mi přišla zbytečná a v důsledku toho se dočkáme mnoha nudných pasáží, kdy se relativně nic neděje. Vezmu-li v úvahu jistě vysoký rozpočet filmu, dále režiséra který už má v tomto žánru úspěchy a v neposlední řadě tolik známých herců, tak bych očekával něco daleko svižnějšího a napínavějšího.. Docela nedávno jsem viděl Seagalovo PŘEPADENÍ 2: TEMNÉ ÚZEMÍ, což by měl být nesrovnatelný thriller, ale bavil mě o mnoho víc.. ()

Genero 

všechny recenze uživatele

Jak známo, sovětské ponorky trpěly nepříjemným neduhem, že neustále plavaly nahoru a dolů, aby se veslaři mohli občas nadechnout. Až vyrobili Rudý říjen, který nacpali plutoniem a Seanem Connerym a v Kremlu zase bylo o důvod víc k bujarému veselí. Takový podmořský stroj je tou nejlepší výbavou pro studenou i teplou válku, protože jeho vytříbený arzenál dokáže poslat celou Severní Ameriku na dno Atlantiku, ještě než začnou torpéda tikat. Tiernan v nejlepší formě dokázal zachytit nepříjemný pocit klaustrofobie a radiace během podmořského honění, z něhož vám bude mnohdy až mokro. Jednoznačný palec nahoru za pana Conneryho s příčeskem dražším než většina českých filmů. Trvám na tom, že ten Skot má tolik charisma, že kdyby beďar na jeho žaludu hrál Edwarda v Twilightu, měl by verbal homoupíry dávno na prvních pěti místech topky a na Facebooku zakládal tématické zájmové kroužky. Ale nezacláněl ani tehdy mladý, štíhlý a neuslintaný Alec. Nevybombardovat Kanaďané rezidenci Baldwinových, mohl ten chlapec natočit ještě pořádnou řádku pěkných filmů. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

John McTiernan toho veľa nenatočil. Nesmrteľnou legendou sa vstal v rokoch 1987-88, kedy naservíroval dve nezabudnuteľné a nestarnúce pecky (Predátor, Smrtonosná past). Hon na ponorku som v časoch ZŠ minul, a tak bolo potrebné doplniť si vzdelanie. Predsa len, všeobecne vnímané ako mctiernanovské č. 3. Prvá polovica filmu fajn. Následné politické a ponorkové manévre ma už tak nebrali. Osud politruka však naopak s odstupom rokov nabral na sile. Old school, ktoré bez potrebnej nostalgickej nadstavby neponúka čerstvému publiku nič zásadné. ()

Galerie (118)

Zajímavosti (39)

  • Biblické verše, ktoré číta Putin (Peter Firth) na začiatku svojho rozhovoru s Ramiusom (Sean Connery), sú zo Zjavenia, 16. kapitoly, 16. a 17. verša. (ČSFD)
  • V čase 01:45:50 po výstřelech před příď Rudého října je při evakuaci vojáků do záchranných člunů vlevo vidět kameraman s kamerou zabalenou v igelitu a asistent kamery má na sobě obyčejné modré rifle. (Ivoman)
  • Krátko potom, čo obdržal faxom scenár, zvažoval Sean Connery (Marko Ramius), že od role odstúpi, pretože mu príbeh prišiel absurdný na obdobie Studenej vojny, kedy sa odohrával. Akonáhle sa ale dozvedel, že ide o príbeh na motívy udalostí, ktoré sa naozaj udiali, rozhodol sa zostať. (ČSFD)

Související novinky

Zemřel Sean Connery

Zemřel Sean Connery

31.10.2020

Letošní Halloween se pro filmové fanoušky ponese spíše ve velmi smutném duchu, z Velké Británie totiž dorazila zpráva o úmrtí legendárního skotského herce a prvního představitele agenta 007, Sira… (více)

Neeson a drogová ponorka

Neeson a drogová ponorka

25.03.2015

Liam Neeson nedávno prohlásil, že hodlá zhruba do dvou let seknout s akčními rolemi. Koneckonců už mu je 62 a nemá fyzičku jako třeba Stallone, není tedy divu, že se pomalu přesouvá k o něco… (více)

Zemřel Tom Clancy, autor Jacka Ryana

Zemřel Tom Clancy, autor Jacka Ryana

02.10.2013

Smutná zpráva pro milovníky špionážních thrillerů. Jeden z nejuznávanějších a nejúspěšnějších představitelů žánru zemřel včera ve věku pouhých 66 let. Clancy se proslavil romány z období tzv. studené… (více)

Reklama

Reklama