Reklama

Reklama

Star Trek: Enterprise

(seriál)
USA, (2001–2005), 68 h 44 min (Minutáž: 42–92 min)

Hrají:

Scott Bakula, John Billingsley, Jolene Blalock, Dominic Keating, Anthony Montgomery, Linda Park, Connor Trinneer, Vaughn Armstrong, Gary Graham (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(97)

Píše se 22. století, což je skoro sto let před tím, než James T. Kirk zaujme své místo v pionýrských dobách prozkoumávání vesmíru. Lidé ještě nemají k dispozici štíty, Federace dosud neexistuje, mezihvězdné transportéry se používají pouze pro přepravu nákladu. Za těchto podmínek se do vesmíru vydává posádka první lodi, jíž velí kapitán Jonathan Archer, prototyp kapitánů hvězdné flotily, kteří teprve přijdou; je statečný, zvídavý, dychtivý a odváží se tam, kam člověk dosud nevkročil. Na rozdíl od ostřílených důstojníků 24. století, které hned tak něco nepřekvapí, posádka ENTERPRISE dává najevo údiv, vzrušení i obavy z podivných věcí, s nimiž se setkává. Hvězdné mapy jsou prozatím většinou prázdné a oni musí prokázat, že jsou připraveni na život v hlubinách vesmíru. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (210)

radekgfx 

všechny recenze uživatele

Návykovost typická pro Star Trek universum je zde přítomná v míře více než dostačující. Pouze omezeně jí však sekunduje hloupoučký a místy velmi nelogický scénář většiny epizod (viz charaktery postav, hierarchie velení, motivace a jednání jednotlivých ras apod.), jenž se absolutně nedá srovnat s konverzačně bohatými díly Nové generace. Nepotěšil ani casting, jenž je pravděpodobně tím nejhorším v rámci dosavadních spin-offů (subjektivně mně vadil zejména kap. Archer). Seriál je obecně laděn dosti akčně a jde na ruku či oko těm lidem, jímž konverzace a dlouhé dialogy z nějakého důvodu vadí. Příklon seriálu k auře hansolovského jednání a vypořádávání se s problémy též dosti tupí tak rigorózní a formální stránku, jež je vlastní všem původním filmům a seriálům. ()

sl4necek 

všechny recenze uživatele

Nejdřív se mi to vůbec nelíbilo, ale po dvou týdnech Star Trek absťáku jsem se k tomu dokopal a zkoukl jsem to na jeden zátah. Postavy jsou zajímavé, T`Pol je větší kočka než Sedmá z Devíti. Zaskočil mě dvojdíl z alternativního vesmíru, konečně neplatila rovnice startrekovský kapitán = pacifista. Scénaristé to občas přeháněli, hlavně tam bylo zbytečně moc dílů s cestováním v čase. Zamrzela slabší první série, dementní znělka, občasná nelogičnost a nekontinualita děje s ostatními Star Treky. Díl s Borgy byl fajn, ale do příběhu to prostě nezapadalo. ()

Reklama

cmenda 

všechny recenze uživatele

Tenhle Star Trek patří k mým nejoblíbenějším zde se seznamujeme s všemi postavami které později (dříve ) známe z původních epizod . Zároveň zjišťujeme jak se stavěla a projektovala loď a navazovaly vztahy s vulkánci či klingony - Možná se to může jevit někomu jako zbytečná série ale zároveň nám říká jak to vše začalo takže za mě za 5. ()

TroiMae 

všechny recenze uživatele

Malý krok pro sérii, velký krok zpět pro Star Trek... do doby kamenné. Veškerá filozofie světa Star Trek v troskách... a bílí hetero Američané dobývají svět, zatímco ženy vřeštící před mimozemšťany jim dělají sekretářky (a ty mimozemské slouží jako sexuální objekty). Ostatně tvůrci se svým záměrem ani netajili ("Bude tam spousta sexu... sexuálního napjetí...") Není to špatné, ale pro Star Trek zřejmě labutí píseň. Po feministickém Voyageru retro – nevadilo by (ve svém základě je to dobrý nápad, sledovat, jak do sebe zapadají dílečky skládačky, kterou už znám), kdyby se to netýkalo např. i etických hodnot – v tom jde tento svět budoucnosti ve svém machismu i za soudobý rok 2010, asi tak někam do období kolonialismu. A myslí to naprosto vážně! To mi vadilo více, než občasný pocit, že se zapomnělo na výpravu (celý děj mnoha dílů se odehrává třeba v jedné místnosti nebo na poušti se dvěma herci). Právě proto na rozdíl od mnoha jiných nesdílím nadšení ze třetí řady – očekával jsem víc, námět úžasný, ale měl jsem pocit, že se tvůrci snaží seriál udržet pomocí první signální: sex, agrese, machismus. T’Pol je znatelně často polonahá, traumatická osobní ztráta Tripa je využita jen k tomu, aby se spolu s T’Pol mohli po celou sérii v každém druhém díle(!) v rámci terapie polonazí mazlit (tedy stimulovat si své neurotransmitery) – a když ani to nestačí, Trip se začne stimulovat ještě s další členkou posádky. Kapitán se řídí základním principem – pokud neuspěje, vyhyne celé lidstvo – tím ospravedlňuje vše včetně toho, že doslova loupežně přepadává jiné lodě (bez jakéhokoli doslovu či reflexe). Za zmínku stojí ale třeba díl Stigma ze druhé série – heteronormativita je pro Star Trek stále nejzazší hranící, kterou tento fenomén prakticky vůbec nepřekročil, ale napravuje to třeba tento díl dotýkající se např. problematiky AIDS a společenských předsudků o intimních vztazích. A naopak dosud jsem nerozdýchal díl třetí série Cogenitor (“Spolurodič”), kdy Trip vzdělává příslušníka sociální skupiny, která je systematicky nechávána negramotnou, aby si neuvědomila, že je jen využívána (jsou nezbytnou součástí k rozmnožování daného druhu a zbytek společnosti redukuje smysl jejich existence pouze za účelem přenašeče při rozmnožování). Spoiler: Díky přátelství s Tripem daná osoba prohlédne a uvědomí si, že může mít svá práva, když jich nedosáhne (kapitán dané osobě např. nepovolí azyl, o který žádá), volí raději smrt, než otroctví. Kapitán veškerou zodpovědnost(!) svalí na Tripa, že se plete do toho, kam nemá a zapříčinil mimozemské lodi takové problémy, když se teď nemohou rozmnožovat… ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Pre mna najslabsi Star Trek serial. Uz ta ustredna melodia je neznesitelna a vzdy som uvodnu znelku preskakoval. Napad situovat dej do doby pred vznikom Federacie a pred predosle serialy nebol dobry napad. Tvorcovia boli prilis obmedzeni tym, co bolo povedane v predoslych serialoch a aj tak nakoniec len vršili jednu nezrovnalost za druhou. Este prva seria a zapletka ohladom Vulkancov vyzerala celkom nadejna. Ale potom ju zahodili. V druhej serii preslapovali na mieste a s nicim novym neprisli. V tretej to skusili s jednym súvislym pribehom na pokracovanie plnom bezduchej akcie a v poslednej serii zase s dvoj az trojepizodami. Nakoniec ma z celeho serialu najviac bavil kontroverzny posledny diel, ktory je natoceny ako simulacia, ktoru si na palube Enterprise z TNG prehrava Riker a Troi. Posadka sa celkom vydarila, ale nakoniec postavy doplatili na mizerne zapletky v ktorych nemali prilezitost poriadne zaziarit. Kapitan Archer je charizmaticky a rozhodoval sa logicky. T'Pol bola neskutocne sexy, ale akonahle som serial od druhej serie zacal sledovat v originali, tak som zistil, ze je mizerna herecka. Prve dve serie ma najviac bavil Trip, ale od tretej serie ma zacal stale viac srat az som ho uplne znenavidel. U trojice Archer, T'Pol, Trip bola evidentna snaha napodobnit vztah Kirk, Spock, Kostra. Hlavne jak si Trip neustale doberal Vulkanku T'Pol. Ale ani zdaleka neboli tak vtipny a zabavny ako Kirk, Spock, Kostra. V prvych dvoch seriach ma dost sral Malcolm Reed tym jak bol strasne uzavrety a nic sme sa o nom nedozvedeli, ale postupne sa stal mojou najoblubenejsou postavou. Hoshi Sato bola nieco ako Uhura. Neustale v pozadi bez poriadnej zapletky. No a nakoniec tu je cierny sofer slecny Daisy Travis Mayweather. Este v prvych seriach sa mu trochu venovali a potom uz prakticky vôbec, aby si na neho spomenuli az vo finale a venovali mu nejaku podpapletku. Divne. Skoro som zabudol na doktora Phlox. Proste novy divny mimozemstan a doktor. Za cely serial mal jednu zaujimavu epizodu. Z epizodnych postav bol zaujimavy modry mimozemstan Shran. Asi najviac ma tento nevydareny Trek mrzi kvôli famoznym trikom, ktore boli rozhodne lepsie ako v dobovej konkurencii. Vysledkom je bezduchy Trek so skvelou akciou a spickovymi trikmi. Proste nieco ako film Star Trek Beyond. 4/10. ()

Galerie (642)

Zajímavosti (36)

  • Lebka ptačího druhu Xindů je ve skutečnosti lebka žirafy. (Žralok)
  • V kapitánově kajutě je na stěně možné zahlédnout kresby 4 lodí, a to HMS Enterprise z úvodních titulků, letadlovou loď USS Enterprise z filmu Star terk IV: Cesta domů (1986), raketoplán Enterprise, který byl pojmenován fanoušky Star Treku, a Enterprise NX-01 z tohoto seriálu. (Illuminare)
  • Seriál se původně jmenoval jen Enterprise. Přídomek Star Trek se dostal do úvodních tiulků až v 3. epizodě 3. sezony. Na DVD se však objevuje již od počátku 3. série. (mirliflore)

Související novinky

Zemřel herec Dean Stockwell

Zemřel herec Dean Stockwell

09.11.2021

Ve věku 85 zemřel americký herec a držitel dvou Zlatých glóbů, Dean Stockwell. Jeho kariéra k dnešnímu dni čítá přes dvě sta filmových a televizních rolí. Tvůrce nominovaný na Oscara svou hvězdnou… (více)

Reklama

Reklama