Reklama

Reklama

Městečko Twin Peaks

(seriál)
  • USA Twin Peaks (více)
Trailer
Drama / Mysteriózní
USA, (1990–2017), 42 h 53 min (Minutáž: 46–94 min)

Hrají:

Kyle MacLachlan, Michael Horse, Mädchen Amick, Dana Ashbrook, Richard Beymer, Sherilyn Fenn, Harry Goaz, Michael Ontkean, Lara Flynn Boyle, Warren Frost (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(48)

Obsahy(1)

Ve Twin Peaks je nalezena brutálně zavražděná Laura Palmer. Zvláštní agent FBI Dale Cooper (Kyle MacLachlan) spolu se šerifem Harrym S. Trumanem (Michael Ontkean) brzy zjistí, že v tomhle napohled spořádaném maloměstě není nic takové, jak se zdá. (Magic Box)

Videa (6)

Trailer

Recenze (725)

Djkoma 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Chvíli trvalo než jsem dostal tento klenot do svých rukou a již jsem ho nepustil. Během 2-4 dnů jsem shlédl nejen celou první, druhou sérii, ale také závěrečný (spíše rekapitulační) film Fire walk with me. Twin Peaks trpí několika chybičkami, který kazí dokonalý celkový dojem. Hlavní linie o smrti Laury Palmerové je vyřešena uprostřed druhé série a navazuje na ni linie o minulosti speciálního agenta Coopera. Tato druhá linie je kvalitní, avšak není dostatečně dovyprávěná, kvůli nucenému ukončení seriálu po druhé sezóně. Je to velká škoda, protože závěrečné 2 díly jsou neskutečně a zadní vrátka (spíše velká vrata) do třetí sezóny jsou otevřena velmi zajímavě. Seriál má mnoho působivých okamžiků, při kterých vás začne mrazit v zádech a mezi hlavní okamžiky patří všechny sny, vidiny a "nečekané okamžiky". Všechny postavy ze začátku působí velmi zajímavě, ale postupem času dostávají některé větší a větší prostor (postava Garglanda Briggse) a jiné zase odcházejí do pozadí (Lee, Bobby a hlavně James). Na jednu stranu je to dobře, ale na druhou je škoda, představit divákovi tolik postav a hrát si s nimi tak dlouho, až se přestanou hodit a prostě na ně "zapomenout". Obrovský trumf celého seriálu je postava speciálního agenta Dalea Coopera, v které je Kyle MacLachlan naprosto božský, úchvatný a okouzlující. Lehkost této postavy, její pohledy, mimika a naprostá nadvláda těla nad myslí, jsou nezaměnitelné a pro fanoušky seriálu navždy milované znaky Dalea Coopera. Škoda velké nevyrovnanosti v obsahu a kvalitě dílů, kterým se nevyvaruje prakticky žádný seriál, ale Twin peaks jich má zbytečně mnoho. Úžasná hudba, která působí tak pozitivně i přes všechno co se děje na plátně je poslední kapka do číše s asi nejlepším mystickým seriálem v historii televize, který však není rozhodně dokonalý a neosloví všechny natolik jak budou očekávat. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Hodnoceno po první sérii: Vítejte v Městečku Twin Peaks. Na první pohled je tu vše normální. Jsou zde lesy, je zde pila, jsou zde lidé, kteří žijí klidně. Ale co čert nechtěl, (nebo co David Lynch chtěl :-)) stane se vražda. Do městečka přijíždí agent Cooper, aby ji důkladně prošetřil, a tím začneme odhalovat, že ne vše je tak, jak to vypadá. Takhle by se dal charakterizovat tento nepochybně kultovní seriál. Dalo by se říct, že pro seriálovou tvorbu byl Twin Peaks něco, co položilo základy dnešních seriálů (vše je propojené, sledujeme více osudů, zvrat na konci). Možná se pletu, ale myslím, že tohle byl jeden z prvních takových seriálů, ne-li první. Jinak je zde dost vidět, že se na seriálu podílí Lynch. Atmosféra, některé scény… Prostě a jednoduše, pokud jste fanoušky Lynche, tak si tento seriál užijete ještě více. Po pouhých 8 dílech si mě seriál získal a nemůžu dospat dalších dílů. Zatím plný počet a jsem zvědavý, kdo že ji vlastně zabil. P. S. Český dabing je skvělý. I když preferuju originální znění, tak tady mi dabing nevadí. P. S. 2. A o tom, že tohle je bezpochyby životní role Kylea MacLachlana, se snad ani nemusím zmiňovat. Druhá série: Otázka po druhé sérii nezní, kdo zabil Lauru, ale je v tom Městečku někdo normální? :-) Ne, teď vážně. Po zhlédnutí finále musím opět konstatovat, že Lynch mě (zase) dostal. Twin Peaks není seriál jen na jedno zhlédnutí a já doufám, že se mi jej někde podaří sehnat i v originále (ačkoliv byl dabing opravdu dobrý). Postava Boba je zřejmě to nejlepší ztělesnění zla, jaké lze vůbec na obrazovkách vidět. Scény s ním by se v některých momentech mohly měřit s velmi dobrými horory. Hodnocení nechávám stejné a jdu shánět Twin Peaks: Fire Walk with Me. P. S. A potěšily mě roličky Davida Duchovného a Heather Graham. ()

Reklama

Sarkastic 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Městečko Twin Peaks. Jeho 1. série je takřka (a možná i doslova) dokonalá. Neuvěřitelně chytlavý příběh, výborná atmosféra, více než slušná dávka napětí, velmi dobře napsané postavy (hlavní postava Dalea Coopera je naprosto skvostná, navíc je to obrovský sympaťák a jeho přítomnost pozvedává nejen vyšetřování, ale vůbec celý seriál na vyšší úroveň), občasný nenucený humor, skvělá hudba a nepřehání se to tu s „lynchovinami“. 2. série jde s kvalitou bohužel níž, naštěstí ne celkově, ale jenom některými díly. Výše vypsané superlativy víceméně zůstávají, tedy až na humor, který je zde spíš takový příliš chtěný a divák si na něj musí zvyknout, dále tzv. wtf momenty, kterých ve druhé sérii není zrovna málo (absolutní femme fatale v podobě Lany, přeadreanalinovaná Nadine, trapní Lucyini nápadníci, kurevník James atd.) + veškeré nadpřirozeno, které jsem já osobně někdy celkem v pohodě vzal, jindy zas měl trochu problém přijmout. Zvláštní také bylo vyřešení Lauřiny vraždy už v 9. dílu této série, zbývajících 13 epizod se zabývá jinou kapitolou, naštěstí ji tvůrci připravili dostatečně zajímavou, takže napětí znovu začne pomalu ale jistě nabírat na obrátkách a ke konci zatracně dobře graduje. Avšak co se týče konce celého seriálu, ten mi zrovna moc zvládnutý nepřišel, spíš naopak, hodně otázek zůstalo nevyřešených (to by až tolik nevadilo), ale hlavně osudů jednotlivých postav, což už je horší a za to, co se stalo s agentem Cooperem, by někdo zasloužil pořádnou facku. Na druhou stranu zase musím ocenit, že to Lynch a spol. nepojali typicky po hollywoodsku a dokázali mě tímto závěrem docela dost překvapit. Když obě série zprůměruju, na ten slabší plný počet to ještě vyjde, ale stejně je škoda, že si druhá série nepodržela kvalitu té první, šlo by pak pravděpodobně o jeden z vůbec nejlepších seriálů všech dob. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Vítejte v Twin Peaks, kde tisíckrát víc než jinde platí, že kdo se bojí, nesmí do lesa. Vítejte v noční můře, z které se vám nebude chtít probudit. Vítejte v příběhu, po kterém douglasky, polena, sovy a černé kafe s třešňovým koláčem už nikdy nebudou tím, čím se zdály být. Ale hlavně a především vítejte v úžasné fantasmagorii podobné něčemu, co by možná napsal Stephen King, kdyby nepřestal brát drogy, a v městečku, jehož obyvatelé mají tolik másla na hlavě, že by to zamázlo Velkou příkopovou propadlinu. Soudce Lynch soudí nemilosrdně, kostlivci vypadávají ze skříní v takové frekvenci, že městečko posléze připomíná ústav anatomie, ale pohraniční obec si přesto dokáže zachovat některá ze svých tajemství, díky kterým z ní nikdy nebudete chtít odejít a pokud na chvíli utečete do některých těch modernějších sídel jménem Dexter, Lost nebo Heroes, stejně se nakonec vždycky vrátíte, abyste se mohli bát, smát, slzet a sedět jako přikovaní. Můj muž se už nediví, že se na něj vždycky divně podívám, když mi pochvalně sdělí, že jsem jeho pravá ruka... inu ukažte mi ženu, která aspoň někdy nemá pocit, že místo manžela hovoří s polenem. Kolem a kolem vzato, jediná věc, která mi na seriálu vadila, byla flanelová košile. Tedy ne košile jako taková, vadí mi pouze na agentu Cooperovi. Zlé jazyky sice tvrdí, že mně vadí jakékoli oblečení na agentu Cooperovi, ale to je sprostá lež. Proti ponožkám nic nenamítám. Pokud vám to přijde divné, namítám mnoho věcí proti studeným nohám. ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Pilotný film ma vtiahol do morbídneho deja a potešil ma typickými lynchovskými hračkami, no zatiaľ čo prvá séria si ešte udržala punc vysokej kvality, tak tá druhá ide nekompromisne ku dnu. Na začiatku série ma nesmierne zaujal dejový rámec súvisiaci s odhalovaním motívov potencionálnych vrahov v malom zapadnutom mestečku a zoznamovanie sa s postavami, z ktorých každá disponuje bizarnými vnútornými črtami. Lynch dokáže navyše bravúrnym spôsobom vyvážiť koláž drámy, drásavého thrileru a jemnej romantiky a všetky tieto elementy tradične obaluje do svojho špecifického, priam groteskného humoru. No hoci je tento lynchovský humor v prvej sérii príjemným spestrením, v druhej už nepochybne nadobúda trápny rozmer. Samotné postavy začínajú byť nezaujímavé, triviálne a pre "rozuzlenie" deja nedôležité. Malo sa ostať len pri prvej, úžasne atmosferickej sérii. ()

Galerie (1 330)

Zajímavosti (98)

  • Jméno Madeleine "Maddy" Ferguson vychází z filmu Vertigo (1958), kde hrála Kim Novak také dvě postavy a stejně jako Sheryl Lee, blondýnu a brunetku. Jedna z nich se jmenuje Madeleine a postava Jamese Stewarta se jmenuje John Ferguson. Složením těchto jmen dostaneme jméno sestřenice Laury Palmer. (don corleone)

Související novinky

David Lynch chce natočit animák

David Lynch chce natočit animák

09.04.2024

Ono to s tím jeho důchodem možná nebude tak horké. Když se slovutný filmový tvůrce David Lynch (Mulholland Drive, Zběsilost v srdci) v roce 2017 vracel ke kultovnímu Městečku Twin Peaks, nechal se… (více)

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

Zemřel skladatel Angelo Badalamenti

13.12.2022

Svět filmové hudby přišel o jeden ze svých významných hlasů, ve věku pětaosmdesáti let totiž v neděli v New Jersey zemřel americký hudební skladatel Angelo Badalamenti. Informaci o úmrtí zveřejnili… (více)

Zemřel herec David Warner

Zemřel herec David Warner

25.07.2022

Nekorunovaný král filmových „záporáků“ a britský džentlmen s neuvěřitelně plodnou kariérou, která čítá na dvě sta třicet filmových a televizních rolí - těmito slovy by se dal představit David Warner,… (více)

Spielberg obsadil Davida Lynche

Spielberg obsadil Davida Lynche

05.02.2022

Režisér Steven Spielberg (Ready Player One, West Side Story, Čelisti) už je pilně v procesu příprav svého dalšího filmu. Ten ponese název The Fabelmans a měl by do velké míry být režisérovou… (více)

Reklama

Reklama