Reklama

Reklama

Bylo nás pět

(seriál)
  • angličtina There Were Five of Us
Česko, 1994, 6 h 2 min (Minutáž: 60–61 min)

Režie:

Karel Smyczek

Předloha:

Karel Poláček (kniha)

Scénář:

Ondřej Vogeltanz

Kamera:

Martin Šec

Hudba:

Petr Hapka

Hrají:

Adam Novák, Jaroslav Pauer, Jan Müller, Štěpán Benyovszký, Jan Brynych, Sandra Nováková, Dagmar Havlová, Oldřich Navrátil, Jakub Hladík, Jiří Strach (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Ihned od své premiéry v roce 1994 uchvátil malé i starší diváky seriál na motivy Poláčkovy prózy, v němž režisér K. Smyczek spolu se scenáristou O. Vogeltanzem vytvořili prvorepublikovou atmosféru jednoho malého městečka s jejími dobrosrdečnými, zábavnými, ale i závistivými, pomlouvačnými a mnohdy komickými obyvateli. Svět viděný očima Péti, žáka čtvrté třídy (A. Novák) líčí rodinu – maminku s její vždy láskyplně otevřenou náručí (D. Veškrnová), přísného, leč spravedlivě trestajícího tatínka (O. Navrátil), i chytrého bratra Láďu (J. Strach). Především je to ale svět plný dobrodružství a rošťáren Péti a jeho čtyř kamarádů... (Česká televize)

(více)

Recenze (441)

Idego 

všechny recenze uživatele

No tak to jsem se zas nechal místním hodnocením napálit. Hlavně dětští herci tu příšerně přehrávají a od první scény je to jen kolekce takovýho toho tradičního českýho televizního "humoru", který bych jízlivě popsal asi jako "obyčejný" nebo "laskavý". Jasně, je těžký očekávat od díla snažícího se zachovat věrnost historickýmu románu nějaký moderní scénáristický odvaz, ale "vtipy" založený na tom, že si někdo přes varování přepepří polívku, takže o pár sekund později ostentativně hltá vodu, nebo dokonce že někdo řekne psovi "ty jezuito", je fakt cringe na úrovni Petra Novotnýho. Jestli to jsou originál "hlášky" z knížky nebo si to a tomu podobný scény tvůrci domysleli, je celkem jedno. Výsledkem jsou momenty, kdy je mně až trapně z představy, že to někdo napsal a myslel si, že je to vtipný. Dovedu si představit, že nějaká babička s vnoučatama se u toho příjemně společně pobaví, ale pro mě tohle není. Sledovat to šest hodin bych zvládl leda po lobotomii. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Tvůrcům se povedlo vytvořit krásnou a pohodovou atmosféru z období první republiky a vůbec perfektně převést knihu Karla Poláčka do televizního seriálu! Celý děj je vyprávěn z pohledu Petra Bajzy a party jeho kamarádů, kdy zažívají napínavá klukovská dobrodružství. Po kouzelné atmosféře stojí za zmínku i výtečné obsazení úplně všech postav. Každá z nich je dobře napsána a má v seriálu pevné místo. Nevybavím si mnoho českých seriálů, ze kterých byl měl vždy po skončení tak dobrý pocit. Navíc je otevřený dětem, dokáže pobavit i dospělého a neomrzí se. Rád se kdykoli mrknu znovu a opět dám čtyři hvězdy. ()

Reklama

monolog 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že seriál je o hodně lepší, jak knížka. U knížky jsem přeskakoval i odstavce a vůbec mě to nezaujalo (a to jsem velkej čtenář s minimálně dvěma tisíci knížek na kontě). U knížky mě hodně štvaly ty dětinskosti hlavního hrdiny a zároveň vypravěče Péti Bajzy. Což naštěstí v seriálu tak moc viditelný nebylo. A ten jeho sen v deliriu jsem přeskočil celej, protože to bylo něco srašnýho. Tady naštěstí stačilo přeskočit jeden díl a ne polovinu knížky. I kostýmy byly dobrý a atmosféru to mělo, bych řekl, dobovou. Není to nejlepší seriál, který kdy Čt vytvořila, ale na porevoluční laťku nadprůměrnej. Plus výborný herecký obsazení, který se už dnes tak často nevidí, hlavně kvůli větším honorářům. ()

ibeh 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších seriálů, které jsem v Tv viděla. Často se k němu vracíme. Výborně zpracovaný Poláček, skvělé herecké obsazení hlavně dětských rolí, trefně vykreslená atmosféra první republiky. Seriál je nostalgický, dramatický, ale také velmi vtipný, v tomto směru je vše vyrovnané a celkově vás seriál chytne za srdce a nepustí. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Jak již tady napsalo několik uživatelů přede mnou, tak i pro mě si tento komediální seriál zachoval ducha kvalitních československých snímků předrevoluční tvroby. Já si myslím, že každý z nás, co jsme prožili své dětství venku, se k tomuto seriálu vrací rád. Jako děti jsme vyběhly ven, svá dobrodružství jsme si prožívali úplně stejně jako kluci z party Bylo nás pět. Prolézali jsme křoví, vysokou trávu, lezli na stromy, klepač byl našim fejsbůčkem a mobilem, tam se řešilo všechno. Skvělé herecké obsazení jak Oldřicha Navrátila, Adama Nováka, Dáši Veškernové tak i tlouštíka Jakuba Hladíka. U něj se vždycky pochichotávám, jak chce za každou cenu zapadnout do party a jak se po pansku dokáže plamenně vyjádřit. Vše je tu humorné a krásné zároveň. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (30)

  • Motocykl Vendelína Bajzy (Oldřich Navrátil) je Harley-Davidson 750 SV typ D z roku 1930 se sajdkárou Aero. Přesně tento stroj, který si v seriálu zahrál, je dnes k vidění v Jihočeském motocyklovém muzeu. (Al Gajda)
  • Natáčení probíhalo celkem 130 dní. Exteriéry pocházejí z města Kouřim a okolí a interiéry se natáčely v barrandovských ateliérech. Rychnov nad Kněžnou, kde se děj odehrává, byl již příliš moderní, proto bylo vybráno město Kouřim. (Stocki)

Související novinky

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama