Reklama

Reklama

Létající Čestmír

(seriál)
  • Československo Lietajúci Čestmír (více)
Fantasy / Rodinný / Komedie
Československo / Západní Německo, 1983, 4 h 32 min (Minutáž: 44–46 min)

Scénář:

Miloš Macourek

Kamera:

Emil Sirotek

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Lukáš Bech, Žaneta Fuchsová, Antonín Kala, Jan Kreidl, Vladimír Menšík, Zdena Hadrbolcová, Petr Nárožný, Iva Janžurová, Ivana Andrlová, Ivan Vyskočil (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Originální sci-fi seriál z pera Miloše Macourka o létání, kouzelném modrém kameni a úžasných vynálezech: Jednoho rána cestou do školy zakopl Čestmír Trnka o Modrý kámen a ocitl se náhle na Planetě květin. Zažil tu neuvěřitelné věci a přinesl si odtud semínka, z nichž vypěstoval květiny, jejichž vůně mu dala schopnost stárnout a létat. Takové možnosti, jak jistě uznáte, musel Čestmír využít. Ale už první večerní let do školy pro důležité naslouchátko, které učitelka Klepáčová zabavila spolužáku Davidovi, signalizuje, že kouzelné květiny přinesou Čestmírovi i celé jeho rodině nemalé problémy. (Česká televize)

(více)

Recenze (234)

stepankoby1 

všechny recenze uživatele

Vracet se k seriálům ze socialistického období je vždycky zajímavé, protože se do každého jednoho z nich, ať už vědomě, nebo nevědomě, ideologie autorů a vliv režimu promítá. A je těžké říct, jak to vlastně bylo. Ano, je tu propaganda vidiny nádherného kolektivizačního světa, kde jsou na sebe všichni hodní, všichni jsou chytří, všichni jsou zdraví. Ale zároveň je tu vždycky minimálně jeden vůl, který ten svět chce rozkrást a nechat si ho pro sebe, kvůli čemuž podobný svět nikdy zákonitě nevznikne a vždycky selže. Je to tedy skutečná propaganda, nebo jen konstatování všeobecné pravdy, která je dnes již generacemi potvrzená? Chtěli se autoři nenápadně režimu vysmát, nebo režim naopak chtěl, aby jejich diváci právě toho vola proklínali, a o to ochotněji budovali? Záleží vlastně už jen na tom, co my jako diváci vidět chceme. Hlavně je to hodně zábavný seriál se skvělými postavami, nádherně koncipovaným světem, hořkosladkým koncem a báječně zahrnutými sci-fantasy prvky. Tak, jak to Vorlíček s Macourkem uměli. ()

PanZahadnyCZ 

všechny recenze uživatele

Obsahově je to, prvoplánově vymyšlená, naprostá blbost, ale bereme-li v potaz, že je to určeno dětem, tak je to naprosto v pořádku. Kdyby se dnes někdo rozhodl točit tento typicky macourkovský scénář, vznikla by z toho neskutečná a nekoukatelná blbost. Za prvé se změnila doba, děti chtějí něco akčnějšího a hlavně asi i zahraničního, a za druhé celý tento seriál stojí na výkonech hereckých es normalizačního období. Zejména herectví Petra Nárožného, hrajícího skoro jako vždy přitroublého rapla, je nezapomenutelné. Stále nadprůměrná dobová zábava pro děti i dospělé, baví i dnes. ()

Reklama

type_B 

všechny recenze uživatele

Když se po letech dívám jinýma očima, hrozně by mě zajímalo, jak by tento seriál přijali např. v USA, nebo prostě v úplně odlišném kulturním prostředí. Místy zajímavé spíše jako sociologická sonda. EDIT: Je stupňující se totalita vyvolaná Blechovic rodinou nenápadnou paralelou k době vzniku? (Ovládnutí novin, špiclování, protislužbičky, nucený vyhazov Čestmírovy rodiny z práce i bytu... ?) Pokud ano, pak poselstvím seriálu je, že totalitní společnosti zničí všechno, co je pro lidstvo užitečné :) (Teda až na létací kytku, která jako jediná přežila.) ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Ze spolupráce dua Vorlíček/Macourek většinou vzešly kousky s bezbřehou fantazií. I tady se dá pobavit, ačkoliv nápady s kouzelnými květinami, se daly využít ještě líp. Jen když si představím, jakou kouzelnou moc všechny květiny měly, a ono se to nějak moc točilo v uzavřeném kruhu jednoho městečka. Rodina Blechovic byla povedená a vůbec všichni herci do svých rolí dali maximum, ale ten nevyužitý potenciál tam prostě lze cítit. Naštěstí to bylo vyvážené po stránce gagů a velmi obstojné po stránce trikové, i když to všechno mělo nakročeno k groteskní naivitě. Panovaly menší nejasnosti ohledně účinků kouzelných květin. Některé měly trvalý účinek zdokonalení člověka, některé jen krátkodobý. Pro seriál platí naštěstí ten první případ. 80% ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Supr seriál o dětech, který najdou kytky na lítání a pár dalších speciálních schopností. Třeba kytku inteligence, která udělá z místního blbečka malého génia. Nebýt hudby Michala Davida a obezity hlavního hrdiny, bylo by to za 5*. "A ode dneška mě všichni ve výzkumném ústavu budou oslovovat.... éééhm.... VELKOVEZÍRE!" :-))) ()

Galerie (30)

Zajímavosti (17)

  • Lietanie hercov bolo vytvorené pomocou oceľových drôtov uchytených v strope, na ktoré boli následne herci prichytení a museli tam zostať aj počas porúch techniky, nakoľko uchycovanie lán bolo časovo zdĺhavé. (Raccoon.city)
  • Vladimír Menšík (otec Čestmíra) bol v tom čase už veľmi chorý. Veľa času trávil v maskérni, kde mal napichané kvapačky a injekcie. (Raccoon.city)
  • Městečko v seriálu se jmenovalo Motýlkovice. (M.B)

Reklama

Reklama