Reklama

Reklama

Létající Čestmír

(seriál)
  • Československo Lietajúci Čestmír (více)
Fantasy / Rodinný / Komedie
Československo / Západní Německo, 1983, 4 h 32 min (Minutáž: 44–46 min)

Scénář:

Miloš Macourek

Kamera:

Emil Sirotek

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Lukáš Bech, Žaneta Fuchsová, Antonín Kala, Jan Kreidl, Vladimír Menšík, Zdena Hadrbolcová, Petr Nárožný, Iva Janžurová, Ivana Andrlová, Ivan Vyskočil (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Originální sci-fi seriál z pera Miloše Macourka o létání, kouzelném modrém kameni a úžasných vynálezech: Jednoho rána cestou do školy zakopl Čestmír Trnka o Modrý kámen a ocitl se náhle na Planetě květin. Zažil tu neuvěřitelné věci a přinesl si odtud semínka, z nichž vypěstoval květiny, jejichž vůně mu dala schopnost stárnout a létat. Takové možnosti, jak jistě uznáte, musel Čestmír využít. Ale už první večerní let do školy pro důležité naslouchátko, které učitelka Klepáčová zabavila spolužáku Davidovi, signalizuje, že kouzelné květiny přinesou Čestmírovi i celé jeho rodině nemalé problémy. (Česká televize)

(více)

Recenze (234)

nwx 

všechny recenze uživatele

Seriál je vynikající, ale nechápu, co tu melete o Michalu Davidovi? Jakoby, kdo neřekne něco špatného na Davida, tak není IN? Ten seriál je o Michalu Davidovi, že o tom všichni kvákáte? Ať se vám líbí nebo ne, je to jeden z mála českých hitmakerů, který kdyby žil třeba v USA, tak skládá dejme tomu pro Hollywood a věřte tomu, vážili by si ho tam. Třeba jeho Discopříběh by tam byl považován za klenot osmdesátek (po hudební stránce). To jsme holt my Češi. Tady ho pomlouváme, ale pak plníme jeho koncerty. Ubohost. Co tak napsat více vět o seriálu, než o pár minutách úvodní skladby, když už píšete recenzi? ()

Ded@M@tes 

všechny recenze uživatele

Krásný český rodinný seriál, škoda jenom, že má 6 dílů. Napínavé, vtipné díly, které potěší snad každého diváka. Čestmír patří mezi mé oblíbené seriály, které jsem viděl v dětství a když ho vidím po letech, tak vůbec neztrácí na kvalitě. Děti získají díky zázračnému kamenu 6 semínek, ze kterých vyrostou kouzelné květiny. / Viděné epizody *6.dílů / Zhlédnuté vše ( Hodnocení: 10/10 ) ()

Reklama

donkocicak 

všechny recenze uživatele

Mám rád Létajícího Čestmíra. Petr Nárožný a Iva Janžurová vytvořili úžasný a navzájem se doplňující manželský pár. Vyzdvihl bych i komediální výkon Vladimíra Menšíka. Jeho dvojrole v tomto seriálu byla velice zábavná, ty přeměny Čestmíra ve svého otce alias Menšíka jsou k popukání. Václav Vorlíček zkrátka uměl natočit napínavý seriál pro děti ( i dospělé ), kde se kříží realita s pohádkovými motivy. Vzpomínám na to rád. ()

stepankoby1 

všechny recenze uživatele

Vracet se k seriálům ze socialistického období je vždycky zajímavé, protože se do každého jednoho z nich, ať už vědomě, nebo nevědomě, ideologie autorů a vliv režimu promítá. A je těžké říct, jak to vlastně bylo. Ano, je tu propaganda vidiny nádherného kolektivizačního světa, kde jsou na sebe všichni hodní, všichni jsou chytří, všichni jsou zdraví. Ale zároveň je tu vždycky minimálně jeden vůl, který ten svět chce rozkrást a nechat si ho pro sebe, kvůli čemuž podobný svět nikdy zákonitě nevznikne a vždycky selže. Je to tedy skutečná propaganda, nebo jen konstatování všeobecné pravdy, která je dnes již generacemi potvrzená? Chtěli se autoři nenápadně režimu vysmát, nebo režim naopak chtěl, aby jejich diváci právě toho vola proklínali, a o to ochotněji budovali? Záleží vlastně už jen na tom, co my jako diváci vidět chceme. Hlavně je to hodně zábavný seriál se skvělými postavami, nádherně koncipovaným světem, hořkosladkým koncem a báječně zahrnutými sci-fantasy prvky. Tak, jak to Vorlíček s Macourkem uměli. ()

PanZahadnyCZ 

všechny recenze uživatele

Obsahově je to, prvoplánově vymyšlená, naprostá blbost, ale bereme-li v potaz, že je to určeno dětem, tak je to naprosto v pořádku. Kdyby se dnes někdo rozhodl točit tento typicky macourkovský scénář, vznikla by z toho neskutečná a nekoukatelná blbost. Za prvé se změnila doba, děti chtějí něco akčnějšího a hlavně asi i zahraničního, a za druhé celý tento seriál stojí na výkonech hereckých es normalizačního období. Zejména herectví Petra Nárožného, hrajícího skoro jako vždy přitroublého rapla, je nezapomenutelné. Stále nadprůměrná dobová zábava pro děti i dospělé, baví i dnes. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (17)

  • Antonín Kala dostal ako jedenásťročný chlapec honorár za stvárnenie Oskara Blechu 6 000 Kčs a každoročne mu chodili "tantiémy" zo seriálu vo výške 350 Kč. (Raccoon.city)
  • Pro německou televizi byl Čestmír přejmenován na Ferdinanda. (M.B)
  • Vladimír Menšík (otec Čestmíra) bol v tom čase už veľmi chorý. Veľa času trávil v maskérni, kde mal napichané kvapačky a injekcie. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama