Reklama

Reklama

Létající Čestmír

(seriál)
  • Československo Lietajúci Čestmír (více)
Fantasy / Rodinný / Komedie
Československo / Západní Německo, 1983, 4 h 32 min (Minutáž: 44–46 min)

Scénář:

Miloš Macourek

Kamera:

Emil Sirotek

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Lukáš Bech, Žaneta Fuchsová, Antonín Kala, Jan Kreidl, Vladimír Menšík, Zdena Hadrbolcová, Petr Nárožný, Iva Janžurová, Ivana Andrlová, Ivan Vyskočil (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Originální sci-fi seriál z pera Miloše Macourka o létání, kouzelném modrém kameni a úžasných vynálezech: Jednoho rána cestou do školy zakopl Čestmír Trnka o Modrý kámen a ocitl se náhle na Planetě květin. Zažil tu neuvěřitelné věci a přinesl si odtud semínka, z nichž vypěstoval květiny, jejichž vůně mu dala schopnost stárnout a létat. Takové možnosti, jak jistě uznáte, musel Čestmír využít. Ale už první večerní let do školy pro důležité naslouchátko, které učitelka Klepáčová zabavila spolužáku Davidovi, signalizuje, že kouzelné květiny přinesou Čestmírovi i celé jeho rodině nemalé problémy. (Česká televize)

(více)

Recenze (234)

BigBang 

všechny recenze uživatele

Jako dítě jsem to neměl rád, hlavně ta titulní píseň Michala Davida budila prepubertální rebelství. Když jsem to zkouknul teď, po 40 letech, vidím to celé mnohem mírněji. Nejvíc mě překvapilo, jak snesitelná a celkově OK je hlavní trojice dětských herců. Taky dneska ostřeji vidím, že svět dospělých na pozadí dětského příběhu je docela temný, plný oportunistů, úzkosti a stresu. ()

Schlierkamp 

všechny recenze uživatele

Československý legendární sc-fi seriál podle scénáře M. Macourka o kouzelných rostlinách, jejichž aromatické účinky dodávaly lidem neobyčejné schopnosti. V titulní a ve své životní roli Čestmíra Trnky, majitele létací a stárnoucí květiny, se představil jedenáctiletý L. Bech. Zázračné účinky mimozemských kytek byly využity s nekalým úmyslem místním holičem Bedřichem Blechou (tradičně dokonalý P. Nárožný) pro své osobní obohacení, místo aby byly zkoumány v místním Ústavu pro zdokonalování člověka a použity pro dobro všeho lidstva, jak si přál Čestmír a jeho přátelé. V dětských rolích se představili Ž, Fuchsová, J. Kleibl a holičův hloupý syn Oskar, díky kytce chytrosti dočasně proměněný v génia, v podání A. Kaly. Velký a stěžejní zdroj zábavných scén ve velmi povedeném, mimořádně vtipném šestidílném seriálu, nabízí situace, v nichž se Čestmír díky stárnoucí kytce promění do podoby svého otce V. Menšíka a jejich dvojí podoba způsobuje jisté potíže. V dalších rolích se objevilo mnoho našich předních herců, vyjmenuji snad jen J. Sováka (profesor Langmajer a ředitel zmíněného Ústavu), I. Janžurovou v roli paní Blechové a J. Bohdalovou coby nepříliš oblíbenou učitelku Klepáčovou. Seriálovou mileneckou dvojici představoval skutečný pár I. Vyskočil, jakožto kontroverzní učitel Filip Janda a I. Andrlová v roli Čestmírovy starší sestry Aleny. Dle tradice zaujal v prvních dílech svým neopakovatelným komickým stylem i L. Kopřiva, tentokrát jako inspektor kvality výzkumu onoho vědeckého ústavu, vedeného profesorem Langmajerem. Kromě nich doplňuje seriál pana Vorlíčka, jenž se natáčel v Mělníku, mnoho menších postav, jejichž společné umění a vtipný scénář, typický pro scénaristu i režiséra, přispívají k zábavě, již ocení divák každého věku. ()

Reklama

Al44... 

všechny recenze uživatele

Dobrý sci-fi seriál, kde hlavní roli hrají mimozemské květiny, které dokáží člověku propůjčit nadpřirozené schopnosti. Co se však může stát, pokud se dostanou do nepovolaných rukou? V jedné z rolí se tu objevuje i Vladimír Menšík, který je jak jinak opět vynikající. Ke konci však seriál mírně ztrácí tempo a proto nakonec 3*. ()

ondrula 

všechny recenze uživatele

Těžká nostalgie. Der Fliegende Ferdinand se mi bohužel zahryznul do mozku na prvním místě díky uječené znělce Michala Davida a pak teprve skrz podivné ramplování s kytkama. Vyžraný Čestmírek mě většinu seriálu rozčiloval svou zvyjebaností a Ivan Vyskočil zas svým normalizačním štramáctvím, na druhou stranu tu excelují Nárožný, Menšík, Sovák, Somr, Filipovský a další a ti to bohatě vynahrazují. Za vrcholné scény považuju okamžiky, kdy se Menšík a spol. chovají jako děti (zvlášť scéna z baru ve 3. díle). ()

mchnk 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro mě jeden z nejlepších počinů našich mistrů dětské a následně dospělácké fantasie. Úžasné, na koleně vyráběné, filmové triky, klasicky zamotaný čs. fantasy příběh ústící do geniálně absurdních situací a scénář, který je plný myšlenky čistého kamarádství a morálního poselství konat správnou věc. Také silná nostalgie, no jo, ta vzpomínka na mladí, to vše dokáže velké divy. Také Menšík a jeho proměny, dvojice Nárožný - Janžurová, je to naprosto skvělá komedie. Na Čestmíra se určitě podívám rád v důchodovém i postdůchodovém věku...těším se :) ()

Galerie (30)

Zajímavosti (17)

  • V dobe natáčania stálo naozajstné holičstvo takmer v susedstve toho, ktoré si vybrali a upravili filmári. (Raccoon.city)
  • Petr Nárožný a Iva Janžurová si později zahráli manželský pár Kostečkových v seriálu Cirkus Humberto (od r. 1988). (Ganglion)
  • Vladimír Menšík (otec Čestmíra) bol v tom čase už veľmi chorý. Veľa času trávil v maskérni, kde mal napichané kvapačky a injekcie. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama