Reklama

Reklama

Létající Čestmír

(seriál)
  • Československo Lietajúci Čestmír (více)
Fantasy / Rodinný / Komedie
Československo / Západní Německo, 1983, 4 h 32 min (Minutáž: 44–46 min)

Scénář:

Miloš Macourek

Kamera:

Emil Sirotek

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Lukáš Bech, Žaneta Fuchsová, Antonín Kala, Jan Kreidl, Vladimír Menšík, Zdena Hadrbolcová, Petr Nárožný, Iva Janžurová, Ivana Andrlová, Ivan Vyskočil (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Originální sci-fi seriál z pera Miloše Macourka o létání, kouzelném modrém kameni a úžasných vynálezech: Jednoho rána cestou do školy zakopl Čestmír Trnka o Modrý kámen a ocitl se náhle na Planetě květin. Zažil tu neuvěřitelné věci a přinesl si odtud semínka, z nichž vypěstoval květiny, jejichž vůně mu dala schopnost stárnout a létat. Takové možnosti, jak jistě uznáte, musel Čestmír využít. Ale už první večerní let do školy pro důležité naslouchátko, které učitelka Klepáčová zabavila spolužáku Davidovi, signalizuje, že kouzelné květiny přinesou Čestmírovi i celé jeho rodině nemalé problémy. (Česká televize)

(více)

Recenze (233)

Petroff 

všechny recenze uživatele

Původně jsem měl přidělený 4*. Když jsem tak náhodně na seriál naklikl a viděl u něj to svý hodnocení, musím se opravit. Sakra, když bych nedal 5* Čestmírovi, tak čemu? V jistým věku nejspíš každej z nás strašlivě záviděl rodince ten "letní" byt v parku na stromech. Před pubertou jsem měl sen, že si s kamarády na stromech musíme docela určitě postavit nějaký domečky/budky...mezi nima lávky z provazů a prkýnek.... jéje... Chci kytku, která ze mě udělá zase toho kluka, kterýmu je 10let. ()

jitrnic 

všechny recenze uživatele

Z dětství si tenhle seriál nepamatuju, možná, že jsem ho ani nikdy pořádně neviděl, zato jsem viděl dva díly před nedávnem a je to strašné. Pitvořící se herci mi způsobili celkovou slabost, celkově mi to připadalo jako další dětskou inteligencí pohrdající legranda. Když k tomu připočtu ten vlezlý titulní šlágr, chce se mi dát odpad. Naštěstí však tento seriál není určen mně. ()

Reklama

ChrisChilly 

všechny recenze uživatele

Je to další klasika mého dětství. Já jsem tam těch 5 hvězdiček měla, ale musela jsem jednu strhnout. Po letech jsem totiž seriál zhlédla a viděla tam pár nejasností, které byly chybou scénáře. Ano, i mistr tesař se někdy utne. Jednalo se spíše o drobnosti, ale můj dospělý mozek zkrátka nenechaly na pokoji. Uznávám, že když jsem bývala cílovou skupinou, tak jsem nad takovými věcmi absolutně nepřemýšlela a seriál hltala. Takže teoreticky dávám 4,5 ★. ()

topi80 

všechny recenze uživatele

Další mistrovské dílo z hlav pánů Macourka a Vorlíčka. Miloš Macourek dokázal implementovat kouzla do jím napsaných příběhů naprosto elegantně, takže vám nějaké létání vůbec nepřijde divné a nepřirozené. Skvělé vtípky, např. zaměstnání paní Janžurové s jejím supersluchem v místních novinách. Vladimír Menšík si tradičně střihnul hlavu rodiny, je vlastně zajímavé, že ač tento herec nikdy nehrál v podobně laděných seriálech hlavní roli, stal se u každého z těchto seriálů takřka jejich zosobněním. Ovšem doslova mistrovská role tady byla určena Petrovi Nárožnému, který si střihl jednu z životních rolí. Stejně jako Křeček v noční košili, i Čestmír je seriál napínavý, u kterého se nemůžete dočkat dalšího dílu, ale zároveň pohodový a vtipný. ()

Pulper 

všechny recenze uživatele

Typická Macourkovina. Ujetá zápletka, propletený děj, spousta postav a bizarních situací. Pan Macourek měl neuvěřitelně bohatou fantazii, ale moc si nelámal hlavu s logikou. To ale u těchhle šílenosti až tak nevadí, jen je to škoda. Dětem se povoluje jen tak létat, květina zbaví chlapíka nedoslýchavosti, ale zrak mu nevyléčí, rodina bydlí na stromě a déšť nebo zimu neřeší, starší verze děti vypadají jinak než rodiče, jen Čestmír je přesný klon otce.  Přitom v jiných momentech se logika strašně řeší a vymýšlejí se zamotané situace, aby se něco vysvětlilo. I tak je seriál kultovní a rodina Blechových je  dokonalá. Hlavně Oskar. Klučina ho zahrál na jedničku. Mrzí mě role Čestmírova otce v podání pana Menšíka. Hrál tu jakože nemocného, přitom sám už vážně nemocný byl a je to na něm bohužel dost vidět. Připadá mi to prostě smutné. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (16)

  • Pro německou televizi byl Čestmír přejmenován na Ferdinanda. (M.B)
  • Ústavom pre zdokonalenie človeka bol v skutočnosti Inštitút postgraduálneho vzdelávania v zdravotníctve. (Raccoon.city)
  • Keď Oskar Blecha (Antonín Kala) vyhadzoval von oknom Čestmírovho otca (Vladimír Menšík), herca zastúpil kaskadér a scéna bola natočená tak, že od momentu, keď skočil z postele na zem, bola pod kobercom trampolína, on sa od nej odrazil a v tej chvíli ho len Oskar chytal a vyhadzoval z okna von. Bolo to natáčané trikovou kamerou a skoordinovať skok bolo dosť náročné. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama