Reklama

Reklama

Zítra vstanu a opařím se čajem

  • Velká Británie Tomorrow I'll Wake Up and Scald Myself with Tea
TV spot 2
Československo, 1977, 93 min

Kamera:

Jan Kališ

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Petr Kostka, Jiří Sovák, Vladimír Menšík, Vlastimil Brodský, Marie Rosůlková, Otto Šimánek, Valerie Chmelová, Slávka Budínová, Josef Větrovec (více)
(další profese)

Satirická komedie Zítra vstanu a opařím se čajem režiséra Jindřicha Poláka byla inspirována vědeckofantastickou povídkou Josefa Nesvadby. Ústředním motivem příběhu je pokus několika bývalých nacistů, žijících díky tabletám proti stárnutí v době, kdy je možné překonávat časoprostorové rozdíly, dopravit Hitlerovi vodíkovou bombu a změnit tak dějiny. Film je mimořádně náročný na trikovou stránku, v ději, několikrát se vracejícim z budoucnosti do minulosti a naopak, se setkáváme se stále přibývajícími dvojníky hlavných postav, především však dvojčat Jana a Karla Burešových, představovaných Petrem Kostkou. Jako agilní, ale přesto smolařšti nacisté se představí Jiři Sovák, Vlastimil Brodský a Vladimír Menšík. (Bontonfilm)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (437)

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Zábavně hravý příběh, kde se samozřejmě nějaké ty nelogické prvky najdou, ale v tom je další kouzlo téhle ztřeštěnosti. Geniální herci - kvalitní obsazení do poslední malé roličky, geniální hudba Karla Svobody a desítky hlášek, z kterých v naší rodině citujeme dodnes. U mě tohle dílo stále patří do TOP 10 českých filmů. Viděl jsem hodněkrát a vždy se skvěle bavím, hlavně proto, že již pokaždé přesně vím, co přijde v následující scéně a už se na to těším. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Dej tohto filmu s neobyčajnými zápletkami sa odohráva v neďalekej budúcnosti. Nacistickí dôstojníci, ktorým sa podarilo uniknúť pred spravodlivosťou, sa skrývali a užívali omladzovacie pilulky. Tak sa dočkali doby, keď je možné cestovať časom, a vymysleli plán. Z washingtonského múzea ukradnú vodíkovú bombu, dopravia ju Hitlerovi do roku 1944, a tak zvrátia priebeh druhej svetovej vojny. Hitler odmietne pomoc nacistov, neverí im a niektorých aj zlikviduje. Omylom totiž pristáli o tri roky skôr - je 8. decembra 1941. Hitlerove vojska stoja pred Moskvou a Japonci ukončujú prípravy na Pearl Harbor. Strašné je, že vo filme veci nedopadnú presne tak ako sa očakávalo alebo plánovalo. ()

Reklama

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších českých komediálních sci-fi/fantasy filmů své doby, který se může hrdě vyhřívat na výsluní vedle takových klenotů, jako PANE, VY  JSTE VDOVA, ZABIL JSEM EINSTEINA, PÁNOVÉ či ČTYŘI VRAŽDY STAČÍ, DRAHOUŠKU. Zábavný a promyšlený scénář a dokonalý herecký koncert slavného tria Sovák, Menšík, Brodský. Plus výborná dvojrole pro Petra Kostku. Polákova klasika z období zlaté éry československých komedií. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí téhle scifi komedie jsem si uvědomil, že v oblasti scifi žánru máme opravdu co dohánět, ale pokud je scifi v tomto příběhu jen pouhou záminkou k rozehrání zajímavé černé komedie s prvky scifi a s elitním hereckým obsazením, může nám i takový Tarantino závidět, protože tahle taškařice o změně chodu dějin, potažmo 2 světové války, zde byla dávno před jeho Hanebnými pancharty. A Adolf Hitler Františka Viceny stál za to a opravdu byl svému nechvalně známému předobrazu k nerozeznání podobný na rozdíl od jiných filmových rádoby Hitlerů. Jindřich Polák režíroval s přehledem a ve velké formě. A nápaditý scénář Miloše Macourka se nezapře. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Typická česká dobová crazy komedie 70. let, téměř jakoby z legendární dílny pánů Vorlíčka a Lipského, jen ozvláštněna o velmi vysokou míru velmi přínosného prvku sci-fi, poznávacího to znamení režiséra Jindřicha Poláka. Jeho ,,Návštěvníky" ještě pro tentokrát nevysílá Centrální mozek lidstva, přesto i oni již chtějí cestou do minulosti zachránit svět, respektive svou představu světa, a ani jim nevyjde vše přesně dle jejich pečlivě připraveného plánu. Povedená sci-fi komedie, i když jí lze mnohé co vytknout...přesto se na ni, i po těch letech, dívat dá bez zjevné újmy... Podobné filmy: Což takhle dát si špenát, Pane, vy jste vdova! ()

Galerie (26)

Zajímavosti (54)

  • Anglická nezávislá firma Second Run vydala 25. 1. 2021 remasterovanou verzi na DVD a Blu-ray v češtině a němčině s anglickými titulky, odborným komentářem a bohatým bookletem. (lexa.k)
  • V úvode môžeme vidieť dobové zábery z nacistického Nemecka, ktoré sú púšťané zvláštnym spôsobom. Niektoré zábery sú reverzné, iné sú zostrihané ako opakujúce sa sekvencie, ktoré idú striedavo normálne a reverzne. Môže sa jednať o narážku na cestovanie časom tam a späť, alebo len o pokus zosmiešniť Adolfa Hitlera. (ČSFD)
  • V úvodních titulcích filmu je chybně diakritické znaménko ve druhém slově: „Dále hrájí“. (jan.hryz)

Související novinky

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama