Reklama

Reklama

Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství

  • USA Doctor Strange in the Multiverse of Madness (více)
Trailer 1

Ve snímku Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství filmový svět studia Marvel otvírá brány do paralelních světů a dává do nich nahlédnout jako nikdy předtím. Vydejte se do neznáma s Doctorem Strangem, který za pomoci starých známých a nových spojenců vstupuje do šílených a nebezpečných paralelních světů mnohovesmíru, aby se utkal se záhadným soupeřem. (Falcon)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (835)

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

V mnohovesmíru šílenství jsem se ocital já, když jsem sledoval, jak Sam Raimi snaživě na plátno promítá svůj osobitý styl, režijní a kamerové vychytávky a lehce hororový a morbidní nádech, načež se to vše ztrácí v propasti scenáristické bezradnosti a veskrze bezvýznamném a nezajímavém šablonovitém příběhu. Marvel si opět jede pouze v bezpečně položených kolejích, ničím diváka nepřekvapuje a ty jeho osvědčené gimmicky v podobě tuctů zbytečných cameo rolí, které mrtvolně brzdí děj, jen aby teasovaly další spin-offy, jsou už totálně na facku. A navíc letošní Everything Everywhere All at Once rozhodně v hrátkách s mnohovesmíry tomuhle předraženému korporátnímu produktu jednoduše nakopalo řiť... Same, doufám, že jsi za tohle zinkasoval solidní šek, a teď si za něj natoč nějaký low-budget horor, co udělá radost tobě i divákům. Prosím. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Feige konečne pochopil, že najmocnejšie postavy Marvelu nie sú Hulk a Wolverine, ale skôr Strange a Scarlet Witch (resp. zistil, že to pochopili diváci a tak im to naservíroval). Strange je v komiksoch super, ale (napriek typovo temer bezchybnému obsadeniu Benedictom Cumberbatchom) vo filmoch ma doteraz nestrhol. Najviac ma bavil v momentoch, keď bol vedľajšou postavou (Thor: Ragnarok) resp. súčasť tímu (samozrejme Avengers). Jeho prvý samostatný film ma nudil a tým pádom sklamal. Druhý je lepší, avšak stále žiadny zázrak. Niektoré momenty super, či už likvidačná „cameová“ scéna alebo pasáž s „klavírom“. Zápletka nie je zlá (hlavným záporákom je v podstate kladná postava, ktorá kvôli rodinnému šťastiu nemá problém zničiť všetky svety) a hry s mnohovesmírom nie sú od veci. Ale čakal som od nich viac. Oveľa, oveľa viac. Keď nevedeli, čo s tým, tak sa do toho radšej (ešte) nemali púšťať. Scenár je odfláknutý (v jednom momente je povedané, že v tomto svete je všetko zadarmo, následne sa ukáže, že nie je, aby o pár sekúnd neskôr bolo umožnené prehrávať spomienky zadarmo, pričom ale pár sekúnd predtým počítač jasne povie, že služba je spoplatnená, hrdinovia však nezaplatia a aj tak službu využívajú). Inokedy naivný a detský, ba až hlúpy (rozdiel medzi našou a inou realitou je v tom, že v inej sa cez cestu nechodí na zelenú, ale na červenú, to ako vážne za TOTO dostal scenárista zaplatené?). Trápne sa nás snaží citovo vydierať. Tiež mi na marvelovkách začína vadiť, ako si upravujú pravidlá podľa toho, ako sa im práve hodí. Takže zničiť chrám plný najnabúchanejších kúzelníkov sveta (vrátane minotaura) vyzerá skôr ako prepad škôlky a Najvyšší čarodejník (nezabúdajme, že už ním dávno nie je Stephen Strange) je v podstate absolútne neschopný. Potitulkové scény slabé, rovnako tak Bruce Campbell (čo je v tomto prípade tak trochu jedno a to isté, ale pššššt). Audiovizuálne sa Sam Raimi značným spôsobom vyblbol. Určite nebudem jediný, komu to pripomenie jeho divoké osemdesiatkové začiatky s dynamickým strihom, šialenými panoramatickými nájazdami, zošalenou kamerou a bombastickou hudbou Danny Elfmana. Paradoxne ma ale zo všetkých tých trikov najviac oslovila obyčajná (ale nádherná) červená hmla na bielom podklade. America Chavez celkom sympaťáčka. ()

Reklama

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

Já jsem notně spokojen! Upřímně, přesně něco takového jsem čekal a pokud je někdo, kdo si myslí, že by v každé další marvelovce mělo docházet k posunům a dramatičnostem, co ovlivní celý filmový vesmír na věčné časy, tak... To se prostě nestane a já jsem rád. Tohle je  jednoduše sakra dobrá horrorová komiksárna, která svoje pg13 věkové omezení ždímá naplno a samozřejmě, že se tu nedějí vyložené děshrůzné temnosti, pořád je tu dost scén, které dokáží navodit když už ne strach, tak alespoň jeho auru. Je to prostě hraní na písečku, které dokonale využívá rozpočet, herce i motivace (ačkoliv dost pomáhá vidět WandaVision).  Narozdíl od mnohých jsem od tohohle filmu nečekal nemožné a jsem za to naštěstí rád a po dlooooouhé době je to Marvelovka, kterou jsem viděl krátce po sobě dvakrát, což se mi stává dost výjimečně a jsem nadšen jako vačice, které nejen že nebyla přejeta náklaďákem, ale ještě ji vačičáčí lid zvolil držitelkou hodnosti Zlatého ocásku. ()

Toren 

všechny recenze uživatele

6,5/10. Mírné zklamání. Sam Raimi je ve výsledku hodně cítit a to mi udělalo velkou radost. Po delší době MCU produkt, který sice trpí typickou nemocí všech Marvelovek ale zároveň v něm prokazatelně cítíte autorskou stopu a jasnou vizi. Bez Raimiho šíleností alá Evil Dead (edit, kamera či zvukový efekty) by film byl sotva poloviční a je fakt dobře, že se mohl osobitě vyřádit a dát dvojce Strangea nějaký rukopis - který se pekelně dobře promítá do hororovějších elementů a švihnutějšího vizuálního kabátku. Problém nastává ve scénáři a nedotaženosti příběhových motivů, které nemají pevné základy, opodstatnění a vlastně se člověk ne a ne napojit na cokoliv, co hrdinové řeší. Stopáž je na takhle ambiciózní téma extrémně krátká - díky tomu hektická a prakticky není čas na nic víc, než hromadu atrakcí, zásadních posunů v ději a pár charakterových oblouků a příjemných překvápek. A je to fakt škoda. Mít k dobru dalších cca 30 minut, možnost se daleko hlouběji ponořit do variant vesmíru a postav a kdo ví... mohl z toho být vyloženě parádní komiksový film. Takhle to "ZASE" zůstává někde v půli cestě... ale díky Raimimu druhý Strange tahá za o něco silnější notu. Aspoň tak. ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Príjemná crazy jazda s rukopisom Sama Raimiho. Trochu hororové, jemne temné a na pomery Marvelu aj drsné a krvavé. Viaceré scény s Wandou mi ale prišli nadbytočné a i keď mám Elizabeth Olsen rád, neviem sa rozhodnúť, ako vnímať jej postavu záporáčky. Miestami som ju žral, no v niektorých polohách (hlavne materinských) na mňa nepôsobila autenticky. Celkovo som ale spokojný a som rád, že to filmári s alternatívnymi realitami na môj vkus príliš neprekombinovali. ()

Galerie (68)

Zajímavosti (139)

  • Jeden plagát zobrazuje sochy tigra s krídlami a ženskej bohyne. Títo sú známi ako Hoggoth a Oshtur, ktorí v Marvel Comics spolu s Agamottom tvoria trojicu bohov mágie známych ako Vishanti. (Pat.Ko)
  • Když Wong (Benedict Wong) prozrazuje Wandě (Elizabeth Olsen), že Darkhold je jen opisem a kletby najde na hoře Wundagor, říká jí, že se z hory nikdo nikdy nevrátil živý. Pokud však existuje opis, tak ho někdo musel udělat a dostat se s ním živý pryč z hory. (Monyyyyyy)
  • Keď Doctor Strange (Benedict Cumberbatch) rozprával svojmu zlému ja o utopení svojej sestry, je pre režiséra Sama Raimiho tragickou pravdou; mal staršieho brata Sandera, ktorý zomrel vo veku 15 rokov, keď sa nešťastne utopil. Raimi povedal, že to bol jeho brat, ktorý ho prvýkrát zoznámil s komiksom "Spider-Man". (Pat.Ko)

Související novinky

Jak dlouhé bude pokračování Captain Marvel?

Jak dlouhé bude pokračování Captain Marvel?

30.08.2023

Sezóna dlouhých stopáží rozhodně nekončí a už brzy nás po tříhodinovém kolosu jménem Oppenheimer čekají další obsáhlá dramata – Scorseseho Zabijáci rozkvetlého měsíce (206 minut) a Scottův Napoleon … (více)

Reklama

Reklama