Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Policejní inspektor Trachta je známý nezvyklými vyšetřovacími metodami. Se svým mladým praktikantem Hlaváčkem se chystá rozlousknout záhadu zmizelého továrníka Bierhanzla. Avšak jeho nadřízený svěří případ čerstvě povýšenému vrchnímu inspektorovi Klečkovi. Ten je hned na začátku vyšetřování v Bierhanzlově vile přepaden. Vyjde najevo, že onoho osudného dne se pan továrník vrátil domů s ovázanou tváří a zamkl se v koupelně. Tam pak byl, jak se policisté záhy přesvědčí, ve vaně rozpuštěný a vypuštěný. U vany stojí prázdný demižon kyseliny sírové a na jejím dně uspořádaně leží nerozpustné součásti Bierhanzlova oděvu… Komediální detektivní příběh Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka vychází z jejich starší cimrmanovské divadelní hry Vražda v salónním coupé, tentokrát však bez účasti „génia“. Ladislav Smoljak, který se chopil režie, si pro hlavní role vybral Jiřího Zahajského a Marka Brodského, kteří si s nepředstíranou chutí zahráli v této parodii zašlých detektivních příběhů, plné nečekaných zvratů, přemetů a neuvěřitelných rozuzlení. (Česká televize)

(více)

Recenze (468)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Policejní praktik a policejní praktikant pracují na vyřešení až nečekaně temného případu. Zatímco mi Jiří Zahajský v roli životem a inspektorem Klečkou těžce zkoušeného inspektora Trachty naprosto vyhovoval, s praktikantem Hlaváčkem jsem měl docela problém. Marek Brodský ho totiž zahrál tak mdle a nezáživně, jak to jen bylo možné. Ve srovnání s výkonem Miloně Čepelky ve Vraždě v salónním coupé to byla opravdu těžká bída. I přes tento výrazný nedostatek ponechávám hodnocení v plné palbě, protože jde o film vtipný, inteligentní a podle předlohy skutečného Mistra. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k ucházející kombinaci nadsázky a trefného vyobrazení tehdejší práce u policie jsem schopen jít na průměrné hodnocení, jinak mi ale film z dnešního pohledu nepřišel vůbec vtipný. Divadlo Járy Cimrmana dle mě oplývá trošku jiným druhem nadsázky, možná je to tím, že je vytrženo více z kontextu - jde více do absurdna... Zde jsem se zkrátka nebavil. 5/10 ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Potřeboval by trochu přidat v úsudku, tam je to slabší. Taky pendrek mu moc nejde." Rozpuštěný a vypuštěný je poměrně slabej vývar z Vraždy v salónním coupé, zejména díky daleko méně přesvědčivýmu Hlaváčkovi, ale zase to dohání několika povedenejma novinkama. Mezi ně samozřejmě patří Bedříšek s kachnami, záchrana univerzálního dědice, dozrávání podezřelých, kývající Václav či spokojení Hlaváčkovi rodiče. Při premiéře jsem sice směrem k Markovi Brodskýmu vyslal mnoho nelichotivých výrazů, ale s postupem času jsem si zvykl jak na jeho praktikanta, tak na úpravy v pro mě "nedotknutelný" hře, takže Cimrmani mají ode mne zase neobjektivních pět hvězd. ()

Aiax 

všechny recenze uživatele

Fantastické přepracování cimrmanovské hry Vražda v salonním coupé. V jistém smyslu snad nejlepší divadelní adaptace všech dob :)) Stejně zvláštní, nedefinovatelný, komicko-melancholicko-nostalgický feel jako u Járy Cimrmana, ležícího, spícího, výborný Jiří Zahajský, naprosto skvěle toporný Marek Brodský (někteří to považují za chybu castingu, ovšem znalci vědí své, že? :)) a v neposlední řadě samozřejmě báječný "soundtrack" Petra Skoumala. Zkrátka a dobře další zápis do zlatého fondu české kinematografie pro duo Svěrák+Smoljak. ()

Galerie (14)

Zajímavosti (35)

  • Původní název filmu byl „Sedm zásad inspektora Trachty“ a režisérem měl být Jiří Menzel. (raininface)
  • “Autokar“ bola filmárska atrapa, ktorú postavili na malom traťovom plošinovom vozíku len pre účely nakrúcania. Po skončení ešte nejaký čas stála na Dejvickej stanici. (Raccoon.city)
  • Záběry s parním vlakem, který jede proti drezíně, jsou převzaty z filmu Páni kluci (1975). Pouze byly zrcadlově obráceny. (Braddy)

Související novinky

Zemřel herec Jaroslav Weigel

Zemřel herec Jaroslav Weigel

05.09.2019

Ve věku 88 let zemřel známý cimmermanovský herec Jaroslav Weigel. Weigel se kromě herectví věnoval také grafice, malířství a scénografii. Byl dlouhodobým členem divadla Járy Cimrmana, kde za více než… (více)

Reklama

Reklama