Reklama

Reklama

Dobrý voják Švejk

  • Slovensko Dobrý vojak Švejk (více)
TV spot
Československo, 1956, 105 min

Režie:

Karel Steklý

Předloha:

Jaroslav Hašek (kniha)

Scénář:

Karel Steklý

Hudba:

Jan Seidel

Hrají:

Rudolf Hrušínský, Eva Svobodová, Josef Hlinomaz, František Filipovský, Miloš Kopecký, Svatopluk Beneš, Božena Havlíčková, Felix le Breux, Libuše Bokrová (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Nejznámější filmová adaptace satirického románu Jaroslava Haška v sobě spojuje nadčasový lidový humor a břitkou ironii, jež necílí zdaleka jen na nesmyslnost válečné mašinerie. Svérázného hrdinu, který se pro horlivé plnění příkazů nadřízených stává pohromou pro své okolí, ztvárnil ve filmu, vizuálně inspirovaném knižními ilustracemi Josefa Lady, nezapomenutelný Rudolf Hrušínský. (NFA)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (552)

Boss321 

všechny recenze uživatele

Nestárnoucí klasika s geniálním Rudolfem Hrušínským jakožto "ouředním blbem" vojákem Švejkem a Milošem Kopeckým, představitele polního kuráta Otto Katze, který sice hraje vedlejší roli, ale výkon, který se nazapomíná. Vynikající přenesení románu Jaroslava Haška na filmové plátno. Za tenhle satirický kult a významný film v české kinematografii nezbývá než dát pět hvězdiček. ()

dee-key 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že jsem Haška ještě nečetl a stále se k tomu nemůžu dostat. Ale film jsem viděl asi stokrát. Není tam snad postava, kterou bych si nezamiloval. Prim hraje kromě Hrušínského především Kopecký. Vtip, který mi naprosto lahodí a prochází celým filmem je jen jeden z mnoha důvodů, proč je to jedna z mých nejmilejších komedií. ()

Reklama

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Níže podepsaní lékaři bazírují na vrozeném kreténizmu Josefa Švejka, vyjadřujícího se slovy: "Ať žije císař František Josef I.", kterýžto výrok úplně stačí, aby osvětlil duševní stav vyšetřovaného jako notorického blba.." ;) Jedna z nejpovedenějších a nejlepších komedií v režii nesmírně lidského Karla Steklého, která byla u nás vůbec kdy natočena, mi připadá po všech stránkách jako naprosto geniální a dokonalý převod Haškova nejznámějšího díla o absurditách války, které patří k mým nejoblíbenějším knihám !! Zapomeňte na Sašu Rašilova, právě Rudolf Hrušínský je pro mě tím nejlepším a pravým Švejkem, přesně takového jsem si ho představoval, právě všestranný a velký herec pan Hrušínský, který zvládá naprosto skvěle jak komické, tak i vážnější herecké polohy, dává Švejkovi právě tu haškovskou dvojakost či neurčitost, kdy se divák prostě nedokáže rozhodnout, zda je vážně takový blbec nebo naopak génius !! Dobrý voják Švejk nabízí celých takřka 105 minut stopáže neuvěřitelné množství těch nejvtipnějších i nejinteligentnějších hlášek, jaké si umím vybavit, lepí jednu absurdní scénku na druhou, kdy nevíte zda se máte dřív smát Hrušínského replikám či mimické komice, zvláště když mu zdatně sekundují mnohé další velké herecké legendy jako nezapomenutelně roztomilý opliec Miloš Kopecký, Josef Hlinomaz či František Filipovský.. Ne náhodou se přes veškeré chybičky, a to i ty přímo Haškovy faktické, nabízí srovnání se Zemeckisovým Forrestem Gumpem !! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Možno je to najlepšie možné spracovanie legendárnej literárnej klasiky,možno je Hrušinskéko výkon hereckým koncertom, lenže čo z toho pre mňa vyplýva, keď mi humor tohoto zrejme geniálneho filmu tak akosi nie úplne sadol. Možno by sa mi nijako zvlášť nepáčila ani predloha. Možno je to tým, že nemám príliš v oľube hlavné postavy, ktoré sú jednoznačnými blbmi, aj keď je zrejmé, že možno tými najmenšími v celej spoločnosti. Možno to zafunguje pri opätovnom zhliadnutí, už je to predsa len nejaká doba. Aj keď som to videl dvakrát. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Geniální předloha a velmi zdařilé zpracovaní. Švejk je po Čechy nepochybně symbol, švejkování z našich luhů a hájů jen tak nezmizí. Absurdita konání obrácená vůči mocnosti, která toto chování vyžaduje a přitom trestá, se dá aplikovat do jakéhokoli století. "Švejk Josef!'Hier!" "Superarbitrován pro blbost" "A co Vám ještě schází?" "Poslušně hlásím, že jsem reumatik, ale sloužit budu Císaři pánu až do roztrhání těla!" "Toho chlapa, ihned zavřít!" ()

Galerie (23)

Zajímavosti (21)

  • Eskorta vede Švejka (Rudolf Hrušínský) k polnímu kurátovi; na Karlově mostě můžeme vidět asfalt, který byl však položen mnohem později. (Pepy)
  • Když si Švejk (Rudolf Hrušínský) povídá v hospodě s komisařem Bretschneiderem (František Filipovský), řekne: „Ale on to císařpán takhle nenechá. Zabili jste mu strejčka.“ František Ferdinand d'Este byl ale císařův synovec. (sim96)
  • Keď feldkurát Katz (Miloš Kopecký) dokončí svoju kázeň, anjel upevnený na kazateľnici po jeho pravici sa otočí hore nohami. Hneď v ďalšom zábere je anjel otočený normálne hore hlavou. (AxelWers)

Reklama

Reklama