Reklama

Reklama

Kdo chce zabít Jessii?

  • USA Who Wants to Kill Jessie?
TV spot
Československo, 1966, 81 min

Kamera:

Jan Němeček

Hrají:

Dana Medřická, Jiří Sovák, Olga Schoberová, Juraj Višný, Karel Effa, Vladimír Menšík, Karel Houska, Ilja Racek, Valtr Taub, Bedřich Prokoš, Čestmír Řanda st. (více)
(další profese)

Co všechno se může stát, když ráno potkáte svůj sen, vypráví česká filmová komedie režiséra Václava Vorlíčka a scenáristy Miloše Macourka. Hlavními hrdiny filmu jsou manželé Beránkovi, oba docenti, kteří pracují na vědeckých objevech. Paní Beránková se zabývá somniologií – hledá prostředek, který by ovlivňoval lidské sny. Docent Beránek se zase snaží vynalézt přístroj obrovské fyzické síly. Od chvíle, kdy se mu do rukou dostanou komiksové sešity, se všechno změní. Kvůli neprověřenému preparátu jeho manželky oživnou tři komiksové postavy z Beránkova snu – krásná Jessie, superman a pistolník. Začíná velká dobrodružná honička… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (337)

lamps 

všechny recenze uživatele

Vhození do děje a přípravné manévry pro rozbalení celé zápletky sice i vzhledem k vysokým ambicím originálního příběhu značně pokulhávají, avšak jako celek je Jessie až neskutečně povedenou smrští dnes již ikonických scén a bláznivých zvratů, jejichž silný protikomunistický podtext lépe vůbec neřešit a užívat si pouze tu haldu kreativně natočené a nadpozemsky zahrané zábavy. Právě herci jsou dalším klenotem, který kromě nápadité režie a scénáře celý film zdobí. Ačkoli se totiž v roli Jessie promenádovala před kamerou nádherná a rozumně oblečená Olga Schoberová, hlavní pozornost na sebe strhává především zlatá dvojice Sovák-Menšík, v jejichž podání vyznívají i ty průměrnější vtipy naprosto nezapomenutelně, nemluvě pak o těch samo o sobě nadprůměrných, kterých je opravdu spousta. Jeden ze zlatých hřebů ztřeštěné české komedie, jehož úrovně už v jiné době a hlavně s jiným štábem nelze dosáhnout. 85% ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Nevšední komedie z tuzemské produkce, která může nabídnout jak originální sci-fi námět, tak pohled na neskutečně nádhernou Olgu Schoberovou. Slovy se zde moc neplýtvalo, stejně jako vtipy, ale když už nějaký přilétl, tak stál za to ("Chuchle"). Zkrátka film, který mě upoutal hlavně díky nápadu, výtvarnému zpracování a české "BB". ()

Reklama

argenson 

všechny recenze uživatele

Tenhle film vnímám především jako velkou příležitost pro Danu Medřickou. Zatímco dnes ji máme zafixovanou v rolích pečujících/opečovávaných maminek/babiček, tady vystupuje jako pragmatická žena ve službách vědy a mě to moc baví. A i když se zprofanované vtipkování na téma plánovaného manželského sexu může zdát otřepané, mně její hláška: "No Jindřichu, dnes je přece čtvrtek!" rozesmává už hodně let. ()

buldock 

všechny recenze uživatele

Velmi povedené comicsové dobrodružství tenotkráte v českém provedení a nutno říci , že se jedná o velmi originální snímek , který pobaví široké spektrum diváků. Nesmím opomenout zmínit nadpozemsky krásnou Olgu Schoberovou a musím konstatovat , že její krása si nezadá se světovou konkurencí ostatních hereček nejen let šedesátých. 91% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jediný český film, ktorý sa dostal do výberu 101 scifáčov, ktoré musíte vidieť, než umriete. Možno by sa ich tam zišlo mať viac, napríklad niečo od Karla Zemana. Vorlíček bol svojho času záruka neskutočnej bláznivej zábavy. Jessii je našimi televíziami neprávom priehladnutá, je to totiž skvost vo všetkých smeroch. Paródia a zároveň pocta komiksovým hrdinom s niekoľkými luxusnými (väčšina bublín) scénami. Kde sa asi inšpiroval Nolan pri písaní Inception? ()

Galerie (31)

Zajímavosti (45)

  • Juraj Višný dostal za svoju rolu Supermana honorár 10 000 Kčs. (Raccoon.city)
  • V prosinci 2012 Václav Vorlíček uvedl, že se točilo černobíle, "protože ty bublinky Káji Saudka jsme tehdy neuměli udělat na barevný film". Americký remake již měl být barevný, protože Američané to uměli. (Jirka_Šč)
  • Keď americký filmový producent William Snyder oznámil Vorlíčkovi a Macurkovi, že chce natočiť remake vo farbe, tí mu odpovedali, že sa u nás farebný materiál prideľuje len na filmy najvyššieho štátneho významu. (Raccoon.city)

Související novinky

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

Fresh Film Fest 2010 o krok blíž!

11.08.2010

Festival Fresh Film Fest, který proběhne v Praze od 25. do 29. srpna, zahájí předpremiérová projekce filmu Scott Pilgrim proti celému světu v kině Aero. Jde o adaptaci komiksové série Bryana Lee O… (více)

Reklama

Reklama