Reklama

Reklama

Žena za pultem

(seriál)
  • Slovensko Žena za pultom
Komedie / Rodinný
Československo, 1977, 10 h (Minutáž: 45–58 min)

Režie:

Jaroslav Dudek

Scénář:

Jaroslav Dietl

Hrají:

Jiřina Švorcová, Petr Haničinec, Josef Langmiler, Dana Medřická, Jana Boušková, Jan Potměšil, Vladimír Menšík, Hana Maciuchová, Zdeněk Řehoř (více)
(další profese)

Epizody(12)

Ľudské príbehy spoza pultu fiktívneho socialistického obchodu... Prvý diel seriálu Anna nastupuje vovádza diváka do jedinečnej predajne potravín, ktorá je niečím neobvyklá. Je akoby z inej krajiny - plná tovaru, dokonca aj zo zahraničia. Dalo by sa povedať, že pripomína Tuzex z tých čias. Anna Holubová nastupuje na miesto predavačky na oddelenie lahôdok. Jedinečnosť príbehu od začiatku stavia na skvelých dialógoch, situačnom humore a opravdivých ľudských vzťahoch. (RTVS)

(více)

Recenze (423)

Dannysek4U 

všechny recenze uživatele

Bez ideologickyho nanosu, docela zajimave vystavenej serial, rovnomerne se soustredici jak na mikrosvet prodejny, kde ma kazda lidska soucast nejakej osobni pribeh,, tak na zivot hlavni hrdinky. S kazdym rokem je to porad zajimavejsi studijni material. Herecky to taky neni uplna traga, i kdyz prijmout Svorcovou jako symbol emancipovanyho zenstvi, za kterym se jen hrnou chlapi, neni uplne snadny. Ale teda chvilema to je propagandisticky fakt hard a slyset z Mensikovejch usi, jak rozbijel kapitalisty, fakt boli. Ze to pak zobrazuje totalne fiktivni antirealitu socialistickyho hospodarstvi, samozrejme nejde zapomenout. ()

BASE 

všechny recenze uživatele

myslím, že koncepce seriálu je zdařilá. každý měsíc příběh jednoho z "osazenstva"+ kontinuální příběh hlavní hrdinky. herecké výkony jsou vcelku dobré a příliš se nevymykají dobovému průměru seriálové tvorby. odmyslíme li si tendenční pokřivenost, která se ostatně objevuje ve velké části normalizační kinematografie..a nejedná se jen o zjevnou propagandu, ale o většinu filmů z té doby, je to docela normálních 12 příběhů o lidech zaměstnaných v potravinách. bral bych to spíš jako usměvavý polodokument o tom, co tehdejší společnost považovala za problém a co za luxus a to i v nemateriálním smyslu........mmch. ta prodejna prý stála na dnešním nám. 14 října na Smíchově a když se netočilo, tak se tam dalo i nakoupit /ono by se to stejně zkazilo/, i když podle mě si tam nakoupil tak max. štáb. ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Súhlasím s Golfistom. Seriál, o ktorom ženy debatili počas desiatovych prestávok, v autobusoch na ceste do práce, A vôbec im nevadilo, že hrdinku tak podobnú im hra nejaká členka širšieho politbýra KSČ. Len si všimnite tú plejádu hercov čo v takých seriáloch hrali, a ako to hrali, a skúste porovnať so súčasnou "plejádou".:) !!!!! To, čo v súčasnosti vyrábajú naše telky (a je jedno či komerčné alebo štátna verejná) je proti Dietlovi obyčajné pche. ()

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Samoobslužná prodejna o kterou se v seriálu jedná nebyla ve své době ještě úplně běžná. První samoobslužná-tedy bezpultová prodejna  byla otevřena v Československu v roce 1955. A tento typ prodeje stále převládal. Ale i v této takzvané samoobslužné prodejně vidíme že zákazníci musí vystát tři fronty: a to v úseku, zeleniny, masa a lahůdek. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Nejsem vůči Švorcové nijak předpojatý, ale tento seriál jednoznačně ukazuje jak průměrná herečka to byla. Všichni ostatní v seriálu hrají své party perfektně. Jen ona je problémová, jakmile je déle na obrazovce, okamžitě to ztrácí šťávu. To platí zejména o posledních dvou dílech, kde je hlavně ona v akci. Maciuchová je v seriálu zcela k zulíbání. Jestli je tu nějaká žena opravdu za pultem, je to Maciuchová. Menšík je jistota a není to celé ani špatně napsané. Jednou vidět mi vůbec nevadilo. 70% ()

fantoci 

všechny recenze uživatele

V této datábázy jsem poznal že jak je to komunistický seriál, už je to kravina. Nechápu to! Vždyť Oskar má úplnou pravdu. není to zastak špatné. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Nechtěla jsem komentovat tento seriál, ale když to tady čtu, nedá mi to. Proč se do všeho, co bylo natočeno před rokem 1989, plete politika? To je laciné kopání do mrtvoly, když o nic nejde. Tehdy před lety se měli zdejší kritici ozvat, možná bychom s jejich hrdinstvím zdolali ten socialismus daleko dřív. Jiřina Švorcová byla komunistka, což nikdy nepopřela a nepřevlékla kabát jako mnozí jiní. Nikomu pokud vím neublížila, tak si ji jako ideového protivníka vážím, i když jsem ji dřív taky nesnášela. Ač jsme se zaštiťovali heslem „Nejsme jako oni!“ tak Jiřina nejen že nebyla obsazována, ale ani její filmy televize nepromítala. Seriál to byl sice průměrný, ale zajímavý a příjemně oddechový. Ani při premiéře neoslnil, byly lepší. Bylo a je mu vytýkáno, že obchody nebyly plné zboží, a to je pravda. Zboží prostě bylo málo. Byla to možná propaganda, ale ta je i dneska. V Ordinaci v růžové zahradě jen vstoupíte do nemocnice, ihned se na vás vrhnou odborníci a dopřejí vám okamžitě veškerá možná vyšetření. A kde jsou ty hodiny čekání na každé vyšetření na nemocničních chodbách, na které se musíte objednávat týdny dopředu? A to nechám stranou heparinového vraha, či záměnu novorozeňat. Je pravda, že to všichni ví, a tak má růžová Ordinace jen poloviční hodnocení než zavrhovaná Žena za pultem. Člověk hledá ve filmu jakousi iluzi - ne jak to je, ale jak by to mělo být. Vždyť každý druhý film s dobrým koncem je iluzí, protože tak to v životě nechodí, ale dává to lidem naději. Kdo chce realitu, může se rozhlédnout kolem sebe. Před lety bych dala poloviční hodnocení než dnes. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Tento seriál je profesionálně natočen, nemá jedno hluché místo, role obsadili lidé, kteří skutečně umí hrát. Je neporovnatelný s Ordinací v Růžové prdeli nebo zahradě. Jenomže má malý problém, je naprosto nepravdivý. Takové obchody tenkrát nebyly a takové prodavačky jako Švorcka taky ne a takový sortiment také ne. Já v té době žil. Jako scifi je to za ***** jako TV seriál za **. A ještě takový detail. Krásná Hana Maciuchová tam prodává vlašský salát. Zkusili jste si lidičky někdy koupit v Bille, ve Sparu vlašský salát? To jsou vyblité vnitřnosti potkana. Ale za komoušů byl Vlašský salát pochoutkou, proto jsme ho všichni žrali. ()

RonaMidu 

všechny recenze uživatele

dneska mi sice není jasné,proč jsem na to koukala,asi nic jiného v televizi prostě nebylo,ale zůstalo mi z toho - kromě silného pocitu té doby - několik nezapomenutelných momentů....v první řadě husí kůže z neskutečně protivné "Míšenky" v podání Jany Bouškové a pak "nesmírně erotická" scéna s J.Švorcovou ve vypůjčeném pánském pyžamu :-) ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Soudružka Švorcová s knírkem a Haničincem v posteli mi na tváři vykouzlí vždy pobavený úsměv místo znechucení. Ne, nejsem perverzní, jen nevím, proč se tady řeší tak moc něco, co z 12-dílného seriálu zabírá asi 3 minuty. To mi spíš pokaždé vadí postava Jany Bouškové. U tý se mi otvírá kudla v kapse a ne pro její recitování na schůzi SSM, ale proto, jak se chová jako dcera. Čímž chci říct, že u tohohle Dietlova díla nehodnotím kdo byl větší / menší komunista, ale zajímají mě charaktery jednotlivých postav. No a už proto, že mám celý seriál na DVD, nebudu házet Anču Holubovou do odpadu, protože nejsem pokrytec a na tohle se podívám vždycky daleko raději než na nějaké Ordinace, Přístavy atd. Howgh. ()

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších českých seriálů pojednávající o osudech prostých lidí dělnického stavu, jejich starostech a problémech jak v pracovním kolektivu, tak i v jejich osobním životě. Číší z něj především lidskost a každodenní rutina obyčejných lidí, což v polistopadových seriálech prakticky nenajdeme. Jednak v něm průběžně sledujeme životní příběh Anny Holubové a její rodiny a v každém dílu navíc i příběh některé z jejich kolegyň nebo kolegů z prodejny potravin. Herecké obsazení je výborné, Švorcová je přesvědčivě rázná a i ostatní se svých rolí ujali bravurně, ať už Menšík, Maciuchová, Řehoř, Motlová, Hlavatý, Medřická a další ze staré dobré herecké gardy. Nezajímají mě argumenty kritiků, že regály tenkrát nebývaly ve skutečnosti tak zaplněné jako v seriálu. Dnes sice máme supermarkety narvané až k prasknutí, ale co je to platné, když polovina z toho tvoří levné potraviny pochybné kvality z Polska. Co mě poněkud nudilo byly zdlouhavé milostné dialogy Švorcové s Haničincem, občas zabraly poměrně dost prostoru a o to méně se pak děj věnoval některému z příběhu Anniných kolegů. Nejvíc pobavila výborná Hrzánova hláška na svatbě Oliny "Paní, vy fakticky neumíte nic jinýho, než se chlubit předmětama?" Seriál bych ohodnotil na lepší 3 *, ale vzhledem k tomu, kolik odpadů zde obdržel od pražských pravdoláskařských kavárníků a polistopadových amerikanistických pubertálních ovcí dostatečně zmanipulovaných agitací přemluvbáby zvyšuji na 4 *. Zvláštní, že na konkurenční FDb.cz má tento seriál dvojnásobně vyšší průměr. 75% ()

Sarpele

všechny recenze uživatele

Mám trochu pocit, že se tenhle seriál stal trochu nezaslouženě takovým obětním kozlem. Upozorňuju, že v roce 1989 jsem byla hodně malé dítě, takže moje hodnocení není motivováno nějakou nostalgií. Taky jsem Ženu za pultem nikdy neviděla celou, jen jsem se při prvním porevolučním uvádění na Primě podívala ze zvědavosti na jeden díl. Předně mě překvapilo, že Jiřina Švorcová není zdaleka tak špatná herečka, jak jsem předpokládala. Samotný seriál je řemeslně slušně zvládnutý konzumní produkt, který ukazuje realitu zásadně jen pod silnou vrstvou růžového laku, kterým občas problýskne nějaké to tepání zásadních dobových nešvarů (jako třeba pozdní vykládku vagonů - cimrmanovník). Na stejném principu fungovala celá spousta normalizačních seriálů, i ta dodnes mnohými obdivovaná Nemocnice na kraji města. Upřímně řečeno mě zaráží, že po ideologické stránce těžko obhajitelný "major Zeman", který se celkem úspěšně pokoušel o přepsání novodobých dějin v hlavách svých diváků, si na ČSFD vysloužil 49%. Výše zmíněná "Nemocnice", prezentující československé socialistické zdravotnictví coby nedostižný vzor pro celý kapitalistický svět, se dokonce pohybuje v "červených číslech". Abych to uzavřela, nechci nikomu brát právo zohlednit při svém hodnocení i ideologická hlediska. Jen chci upozornit na to, že Žena za pultem v tomto ohledu není zdaleka nejhorší. ()

Ertai 

všechny recenze uživatele

100% souhlas s Oskarem. Lehčí podprůměr předlistopadové seriálové tvorby, který všichni odsuzují, páč tam hraje Švorcka. A že prej nejsme jako oni... ()

Cushing odpad!

všechny recenze uživatele

The nightmare of my childhood... Ale babička na to koukala ráda. Říkala, že je to výborný proti zácpě. ()

Akumulátor 

všechny recenze uživatele

Výborná sci-fi o obchodu, který u nás v komunistickém režimu nikdy nemohl existovat. Zboží, které nebylo vůbec k dostání nebo se na něj stály několikahodinové fronty je zde běžně k dispozici. A k tomu všemu usměvavé prodavačky, které jsou každý den nadšené prací a hrdé na to, jak před třiceti lety skoncovaly s kapitálem a zbavily se vykořisťovatelů. "Pane, nechoďte mi tam bez košíku!" ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Já si nemůžu pomoct, ale mě se to prostě líbilo. Je to rozhodně lepší než některé dnešní současné "seriály" typu Ordinace v růžové zahradě či něco podobného. Neohlížím se na nic takového jako je propagování komunismu, jelikož já jsem do krámu vstoupila až v době po roce 1993, takže nemůžu z osobního hlediska hodnotit jak to bylo a nebylo. Seriál podle mě má vynikající obsazení, skvěle prokleslené prostředí a hlavně - rozdělení na 12 dílů podle měsíců je podle mě skvělé. Každá důležitá postava tam dostala prostor a Maciuchová se svou prdlostí v každém díle prozářila zašmuřený den. Také si myslím, že se film zabýval v té době zajímavým tématem - rozvod a svobodná matka a hlavní hrdinka "šla" proti ustálenosti. Jediné, co mě při každém dílu štvalo byl "knír" hlavní hrdinky Anny Holubové :) ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Co se týče dramatické linky, Dietl prokazuje svoje mistrovství, i přes obyčejný námět seriál nenudí. Bohužel, na druhou stranu opětně prokazuje, že jeho silnou stránkou rozhodně nebyly scény vtipné, milostné a ty, kde se měli herci chovat "spontánně". Kterýchžto scén bylo v seriálu bohužel přehršel. Taky bych jemně zkritizoval kásting, neb Švorcová rozhodně nebyla dobrá herečka, ta by si nemohla udělat výlet do muzea madame tussaud, neb by si jí tam spletli s exponátem. Také se projednou zdržím své obligátní rady, jak vylepšit v podstatě jakýkoli film - nebát se toho a dát do něj trochu (nebo hodně) nahoty. V případě Švorcové a Haničince by to bylo to poslední, co bych chtěl v životě vidět. Mně úplně stačila ta letmá pohlazení ruky v sedmém díle, abych pak po zbytek večera přemýšlel o tom, že život je doopravdy bezútěšný. ()

Související novinky

Zemřela herečka Hana Maciuchová

Zemřela herečka Hana Maciuchová

26.01.2021

Ve věku 75 let dnes v Olomouci po dlouhé nemoci zemřela česká filmová, televizní a divadelní herečka Hana Maciuchová. Nejvíce diváku si ji jistě bude pamatovat z televizních obrazovek. Zahrála si v… (více)

Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

Jiřina Švorcová: 1928 - 2011

08.08.2011

Po dlouhé nemoci zemřela v pražské léčebně dlouhodobě nemocných česká herečka Jiřina Švorcová. Dcera stavebního dělníka a hostinské vystudovala učitelský ústav a Státní konzervatoř v Praze. Po jedné… (více)

Reklama

Reklama