Reklama

Reklama

Ochránce

(seriál)
  • angličtina The Defender (festivalový název) (více)
Česko, 2021, 10 h 40 min (Minutáž: 60–68 min)

Hudba:

Jiří Hájek

Hrají:

Lukáš Vaculík, Iveta Dušková, Jaroslav Plesl, Pavel Řezníček, Agáta Kryštůfková, Barbora Kodetová, Lucie Ducháčková, Petra Hřebíčková, Jakub Ludvík (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Aleš Pelán (L. Vaculík) je oblíbeným učitelem na střední škole. Šikana kolegyně ho donutí uvědomit si, že každý někdy potřebuje zastání. Učitelka, které se utopí žák na výletě. Rodiče dětí tyranizovaných nezvladatelným spolužákem. Dívka, co nikdy nechodila do školy. Základka, na které se porvou romské děti s bílými. Vychovatelky diagnostického ústavu, jimž chovanec zavraždí kolegyni… Tyto a další případy bude Pelán vyšetřovat coby školský ombudsman. I když není policista, ale učitel. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele bratr_jezek k tomuto seriálu (11)

Ochránce (2021) 

Aleš Pelán a jeho žena nemohli mít děti, a tak se rozhodli učit děti druhých. Díky náznakům patří mezi ty dobré pedagogy, kteří umějí zaujmout (Pelán má nakročeno na Ámose, jeho žena dokáže v jednom z dílu kreativně doučovat). Seriál se naštěstí příliš nepatlá v životě budoucího školského ombudsmana s tváří Lukáše Vaculíka, spíše se zaměřuje na 10 případů. které otřásly veřejností a které našemu školství nastavují dost drsné, realistické a někdy i negativní zrcadlo. ()

Slabý kus (2021) (E01) 

Skvělý úvod do seriálu, na pozadí tragické smrti učitelky se představí budoucí školský ombudsman Aleš Pelán. Případ nabízí pohledy z více stran, pod tíhou toho, že mohl kolegyni pomoci, Pelán kývne na nabídku stát se OCHRÁNCEM. ()

Vražda vychovatelky (2021) (E02) 

Drsný díl řešící vraždu vychovatelky. realita byla trochu drsnější, seriál alespoň ukazuje slabá místa podobných zařízení. Navíc tu máme dost zajímavý pohled pod poličku ministerstva školství - velmi zajímavá a dobře zahraná postava "poradce" Havlíka (skvělý Plesl) ()

Andílek (2021) (E03) 

Děti s hyperaktivitou jsou opravdu problém, zde by bylo i řešení, které sám Pelán navrhoval, ale ministerstvo zase má "jiné priority". Velká úcta k rodičům a učitelům, které tyto děti dokážou aspoň trochu srovnat a začlenit do běžného života. ()

Mužská záležitost (2021) (E04) 

Veřejné mínění je v tomto díle jasné. Kluk si nemá na co stěžovat, my jako malí jsme od učitelů dostali pohlavků nepočítaně. Aleš Pelán ale cítí, že se doba změnila, navíc ředitel ve skvělém provedení Čenského se chová jinak na veřejnosti a jinak v soukromí. ()

Džungle před tabulí (2021) (E05) 

Zaujmout děti je velký problém, někdy máte třídu příjemnou, jiná je díky několika žákům, které to moc nebaví, vysoce problémová. Tentokrát musí Aleš Pelán zjistit, zda za konfliktem není náhodou rasismus. Zase se tu vynořuje jeden z problémů projektu inkluze, o kterém má veřejnost jiné mínění než ministerstvo. ()

Veřejný nepřítel (2021) (E06) 

Velice drsný díl, kdy se utopí žák na školní akci. Noční můra škol, z učitelů se stávají veřejní nepřátelé, zloba okolí je vysoká. Zní to šíleně, ale skutečně EXISTUJE příručka pro školy, která radí, jak postupovat, když se něco takového stane na "vaší" škole. Aleš Pelán tentokrát případ dost prožívá, připomíná mu to tragédii, kdy se jeho ženě na lyžáku zabila žákyně, v tomto vidí hlavní problém ženina zdraví a její nemoci - Parkinsona. ()

Vrabčák (2021) (E07) 

Aleš Pelán a jeho žena se názorově rozcházejí na to, jak vzdělávat dívku, která do školy moc nechodila a je oproti vrstevníkům dost pozadu v "klasickém" vzdělání. V tomto sporu má tentokrát navrch Pelánova žena a alternativní školství. ()

Ahoj tati (2021) (E08) 

Co stojí za sebevraždou malého chlapce? Nebo jen nešťastně spadl z komína, když točil videa o ptácích? Aleš Pelán odhaluje smutný příběh kluka, kterého pořádně neznali ani jeho rozvedení rodiče. ()

Hidžáb (2021) (E09) 

Velmi ožehavý díl, protože muslimské náboženství a tradice nejsou pro Čechy něco obvyklého, nastupuje tu touha po dodržování našich zákonů. Navíc to dívka dost stupňovala včetně žaloby na školu místo snahy se nějak dohodnout. Aleš Pelán si navíc komplikuje život - vytěsňuje manželku a stýká se s bývalou studentkou Sárou. ()

Tichá dohoda (2021) (E10) 

Novináři bulvárních plátků rádi senzace. Proto je Pelán pohnán k řešení možného sexuálního kontaktu mezi učitelem a studentem, aby v pravý čas mohla novinářka Beková zaútočit na něho samotného přes jeho bývalou studentku Sáru. Konec série jsem tak nějak předpokládal, celkově se seriál velmi vydařil. ()

Související novinky

Ceny české filmové kritiky ovládla Okupace

Ceny české filmové kritiky ovládla Okupace

05.02.2022

Sdružení českých filmových kritiků dnes v pražském Divadle Archa předalo výroční Ceny české filmové kritiky v rámci svého 12. ročníku a ocenilo tak výjimečné české filmové počiny roku 2021 i jejich… (více)

12. Ceny české filmové kritiky - nominace

12. Ceny české filmové kritiky - nominace

04.01.2022

Dnes byly Sdružením české filmové kritiky zveřejněny nominace na výroční Ceny české filmové kritiky za uplynulý rok 2021. Celkem bylo nominováno 16 děl, z nichž nejvíc nominací (celkem 6) získalo… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

31.12.2021

Přichází den, kdy se každoročně obracíme na nejoblíbenější uživatele, aby se nám svěřili se svými topkami 3 filmů (a případně 3 seriálů) uplynulého roku. Od loňska je navíc doplňují i vybraní… (více)

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

NEJ filmy a seriály roku dle žebříčků ČSFD

30.12.2021

Rok 2021 proběhl z hlediska kinematografie v o něco menší nejistotě než rok 2020, kdy byly v důsledku virové epidemie zavírány kinosály a filmové premiéry se houfně odsouvaly, což trvalo až do… (více)

Reklama

Reklama