Reklama

Reklama

Plivu na tvůj hrob

(festivalový název)
  • USA I Spit on Your Grave (více)
Trailer
USA, 1978, 101 min (Director's Cut: 96 min)

Obsahy(1)

Mladá atraktivní spisovatelka Jennifer Hills (Camille Keaton) přijíždí na venkovskou usedlost u řeky dopsat svůj román. Namísto vytouženého klidu na práci a inspirace tu ale nalezne pouze bolest a ponížení z rukou čtveřice brutálních buranů, kteří ji opakovaně znásilní a zničí její knihu. Zdrcená umělkyně se jim rozhodne krutě pomstít - a vytvoří tak mistrovské dílo!

Nechvalně známá klasika žánru exploitation filmů, který prožíval konjunkturu v 70. letech. Ještě donedávna byl tento film v řadě zemí zakázán, protože měl podle cenzorů glorifikovat násilí páchané na ženách a přední americký filmový kritik Roger Ebert jej označil za nejhorší film, jaký kdy viděl. Camille Keaton za svůj výkon obdržela v témže roce kdy byl film natočen cenu na Katalánském mezinárodním filmovém festivalu ve Španělsku. (choze)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (196)

Hellblazer 

všechny recenze uživatele

V roku 1978 prišiel Meir Zarchi s jedným z vôbec najkontroverznejších filmov vôbec, "I Spit on Your Grave," ktorý bol vo svojom čase zakázaný vo viacerých zemiach, kritici ho pochovali, široká verejnosť odsúdila a tento názor panuje prakticky doteraz. Hlavným dôvodom prečo je film tak zatracovaný je jeho extrémne grafické a brutálne znázornenie znásilnenia ženy. Pochopiteľne, že film nie je pre každého, pretože nejde o zábavný alebo oddychový film, ale ide o film, ktorý poskytuje zamyslenie a realistickú ukážku mučenia človeka druhým človekom s následnou pomstou. Nie je mi celkom jasné prečo je film tak odsudzovaný v porovnaní s debutom Cravena "Last House on the Left", ktorý je po všetkých stránkach horší. Nielenže pôsobí ešte lacnejšie a amatérskejšie, ale Cravenov film je vo svojej podstate ešte úchylnejší a viac manipuluje s ľuďmi, pričom príbeh je to skoro rovnaký. Dôležitým faktorom je, že hlavná hrdinka je inteligentná a pochopiteľne by mohla ísť na políciu, ale aký by to malo efekt, keď po pár rokoch by boli prepustení a mohli v tom pokračovať? Z toho dôvodu sa rozhodne vykonať pomstu sama. Ďalším dôležitým faktorom je to, že Meir Zarchi nevykreslil mužov čisto ako násilníkov, pochopiteľne sú to takí typický "vidiecky burani", ale napríklad ich vodca má ženu a deti, ktoré miluje. Ku kladnému hodnoteniu prispieva aj predstaviteľka Jennifer Camilla Keaton, ktorá síce nie je ani z ďaleka dobrá herečka, avšak jej slzy, krik a strašné zážitky sú veľmi presvedčivé a preto je v očiach diváka sympatická a človek jej jednoducho musí pri vykonávaní pomsty držať palce. Pre mňa je "I Spit on Your Grave" jedným z najlepších exploitation filmov, všetkých čias... ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Surový exploatačný thriller, ktorý výborne pracuje s obmedzeným rozpočtom. Zásadne nesúhlasím s kritikou, že ide o nejakú amatérinu, práve naopak ten minimalizmus a absencia hudby dodávajú filmu svojskú intenzívnu atmosféru (technicky je to o niekoľko líg vyššie ako podobne nízkorozpočtový The Last House on the Left). Pravdou je, že jednotlivé pomsty sú dosť vykonštruované (neskorší Savage Streets určite plynie lepšie), ale až tak mi to nevadilo. A Camille Keaton je úplne fantastická! ()

Reklama

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Úchylné, nekompromisní, brutální, amatérské, kultovní – to tedy ANO! I přes nepříliš zdařilou kvalitu obrazu jsem si z tohoto filmu odnesl opravdu nezapomenutelný zážitek. Ačkoliv záměrem režiséra nebylo natočit horor, má jeho dílo nesmazatelné místo v tomto žánru. I přes vlažný a lehce nudný začátek vše vyvrcholí bezcitným znásilněním a ještě krutější pomstou. Camille Keaton předvedla skvělý výkon a její tělo opravdu stojí za hřích. Ani se té čtveřici násilníků nedivím. Sice se zde našlo několik nelogických scén i podivné chování a dialogy jednotlivých postav, ale tohle klidně hodím za hlavu. Já si to vyloženě užíval a ani mi nevadila absence hudby. Scéna ve vaně je opravdu zlatým hřebem večera. ()

Paldini 

všechny recenze uživatele

No, chtěl jsem se podívat na nějaký film se špatnou pověstí a mám, co jsem chtěl. Až tak kontroverzní mi to nepřišlo, spíše dost nudné. Za vidění opravdu stojí až pomsta hlavní hrdinky. I když musím říct, že ti burani ji to dost ulehčují a prakticky ji jeden po druhém lezou přímo pod ´nůž´. Fakt to nestojí za druhé zhlídnutí. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Moje první setkání s hororovým subžánrem exploitation. No mohlo to dopadnout i lépe. Americkou tvorbu ze 70. let zbožnuji a maximálně respektuji, ale tohle bylo asi příliš. Když v Boormanově "Deliverance" vojeli tomu tlusťochovi anál, měl jsem nervy v kýblu. Jenže "I spit on your grave" je prostě jenom nechutné a brutální, žádné emoce jsem u toho neměl, akorát jsem se docela nudil. Druhá část filmu s pomstou je zvládnutá o hodně lépe a nestydím se říci, že mne i vtáhla. Zabití retardovaného Matthewa mě spíše rozesmálo, ale scéna ve vaně mi dala zabrat. Rozhodně si tím člověk rozšíří obzory. ()

Galerie (31)

Zajímavosti (19)

  • Film údajně vznikl jako reakce na Zerchiho osobní zkušenost, kdy zastavil znásilněné a zmlácené dívce u parku, vezl ji na policii, zde byl svědkem naprosto neprofesionálního a nelidského jednání ze strany policie, proti vůli policistů dívku následně odvezl do nemocnice. (Flipnic)
  • Film byl původně přijat tak, jak byl zamýšlen, ale to mělo velice krátké trvání. Původní Zerchiho název filmu byl "Day of Woman". Tohoto názvu se Zerchi stále drží a nestotožňuje se se známějším názvem "I Spit on Your Grave" (Plivu na tvůj hrob). Toto proto, že film nakonec nechtěla žádná seriozní společnost produkovat. Ujala se jí tedy společnost vydávající horrory, trashové snímky a v rámci tehdejší explotation vlny film přejmenovala. Udělala tak z filmu čistý explotation trash, který si získal nechvalnou pověst "ubohého" díla. Toto vše je ovšem dle Zerchiho slov obrovský omyl a nedorozumění od samého začátku. Pověst, kritika a cenzura filmu prý naprosto pohřbila jeho původní "účel a výpověď". (Flipnic)
  • Film byl dlouhou dobu v UK na seznamu tzv. "videonasties" filmů, tedy filmů zakázaných jakkoliv produkovat a promítat z důvodu jejich škodlivosti, zobrazování násilí, brutality, sexu a nahoty. Stejně tak byl cenzory mnohokrát sestříhán o dlouhé minuty. (Flipnic)

Reklama

Reklama