Reklama

Reklama

V kultovním sci-fi filmu Návrat do budoucnosti se hlavní hrdina Marty ocitne díky vynálezu svého kamaráda, šíleného doktora Emmetta Browna v minulosti. Stroj času je zabudovaný v legendárním autě Delorean, který ho přenese do roku 1955, kdy se jeho rodiče teprve coby středoškoláci seznamovali. Martymu se náhodou povede narušit časové kontinuum a pak musí svou chybu napravit, aby se vůbec v budoucnosti narodil. (Pannonia Ent.)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (1 180)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Trilogii Back To The Future jsme rozebírali asi ve tři ráno, když nám končil maturitní ples a šli jsme zmrzlým Hradcem Králové do nejbližšího nonstop podniku, a i když byla opravdu nechutná zima (a byli jsme docela v náladě), došli jsme k tomu, že je to super. A to se mi normálně tohle cestování časem hnusí víc než francouzské situační komedie s převlékáním, zmatky, ztrátami paměti a dvojníky. Pošahanec Lloyd, mladíček Fox, takové decentní změny budoucnosti, létající DeLoraine a hafo dalších vychytávek mění podstatné náležitosti mého vztahu k tomuhle "žánru"...výjimka holt potvrzuje pravidlo. I když si neodpustím říct, že doktor Brown musí být opravdu génius, protože 7,62mm ze dvou metrů opravdu není málo:) ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Calvin Klein, námořník, Darth Vader z planety Vulkán, Jimi Hendrix, ale i bojovník s efektem motýlích křídel, libyjským terorismem a Oidipovským komplexem (počít sám sebe je krvesmilstvo jak od Heinleina). Tím vším musí Marty McFly být, aby po svém nechtěném výletu do minulosti byl... Je fajn čas od času usednout do Zemeckisova DeLoreanu a na displeji nastavit následující údaje: Měsíc: Chytrost. Den: Dobrodružství. Rok: Nenáročnost. Čas: Zábavy. Vsadím se, že načas zapomenete na návrat do budoucnosti.. ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Miluju na tom spoustu věcí, ale na prvním místě vždycky budou lícní kosti Crispina Glovera. ♥♥♥ Na druhém místě potom nos a zuby Crispina Glovera a na třetím místě fakt, že tvůrci scénář psali několik let, natáčeli to několik týdnů a stříhali to pár měsíců a přidali tam jenom 32 triků a je to mistrkus v každém ohledu. Dneska bývá to ratio zmrzačené zejména co se týče přídělu pro scénář a pro triky a jak se to na výsledku podepisuje. Dále bych také měla ocenit, že Robert Zemeckis v tomto filmu představil světu obří ústa Billyho Zanea. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Vy tiež máte televízor?“ – „My máme dva.“ – „Fíha! Vy ale musíte byť bohatí!“ – „Zlatko, robí si z teba srandu. Nikto nemá dva televízory.“ Scenáristi Zemeckis a Gale obchádzali so scenárom k sci-fi komédii NÁVRAT DO BUDÚCNOSTI všetky hollywoodske spoločnosti, ale nikde nenašli záujemcov o ich dielo. Originálneho scenára sa nakoniec chopil až Steven Spielberg, ktorý svojho „učňa“ Zemeckisa dobre poznal od dôb fiaska 1941, ku ktorému mu budúci režisér FORRESTA GUMPA písal scenár. Spielberg sa NÁVRATU DO BUDÚCNOSTI chopil ako producent z pozície majiteľa produkčnej spoločnosti Amblin Entertainment a réžiou poveril Zemeckisa, majúceho v tom čase za sebou (ako režisér) len nenáročné dobrodružné komédie OJAZDENÉ AUTÁ (1980) a HONBU ZA DIAMANTOM (1984). Výsledkom bol komerčný trhák, dodnes vydarený oddychový film a počiatok kvalitatívne vyrovnanej trilógie. Michael J. Fox, v podstate nikdy sa nedočkajúci vysnenej „vážnej“ úlohy, sa časom udomácnil v sitkome Všetci starostovi muži a Crispin Glover hral muža, strkajúceho si krysy do zadku v DIVOKOSTI V SRDCI, takže asi toľko k hercom :-)) A film? Nezostarol. Scenáristi zábavne poukazujú na rozdiely medzi 50. a 80. rokmi, čo vedie k vtipným okamihom a dialógom („Farebný starosta, no to určite.“, záchranná vesta) a freudovskej WTF otázke, či by sa človek bozkával s vlastnou mamou, keby ju poznal ako 18-ročnú. P.S. Skvelý Christopher Lloyd. ()

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Porušování časoprostorového kontinua, nejrůznější vedlejší reality a pořádný dějový zmatek v tom dobrém slova smyslu v akci. Pádný a svou přitažlivostí asi nepřekonatelný příspěvek do věčného cestování časem, kdy je vynikající nápad navíc sklouben s nostalgickým ohlédnutím za starými dobrými časy. Dokonale "vychytaný" a stupňovaný scénář, zběsilé tempo filmu a neoddiskutovatelně sympatický hlavní hrdina, naprosto perfektně ztělesněný Michaelem J. Foxem, činí z tohoto filmu nejlepší možnou zábavu pro pohodově strávené dvě hodinky, kdy si člověk ještě říká, že musel při filmu dokonce zapojit mozek. ()

Galerie (219)

Zajímavosti (247)

  • Jedným z dôvodov, prečo sa upustilo do nápadu, aby ako stroj času poslúžila chladnička, bola obava Roberta Zemeckisa z toho, že po zhliadnutí filmu by sa tým deti mohli inšpirovať a zatvárali by sa do chladničky. (m.a.t.o.)

Související novinky

Robert Zemeckis a nová sci-fi

Robert Zemeckis a nová sci-fi

14.01.2020

Režisér Robert Zemeckis (Let, Trosečník) v posledních letech nezaznamenal se svými novými filmy příliš velký úspěch, a tak se po dlouhé době vrátí k žánru, s nímž kdysi v Návratu do budoucnosti… (více)

Třetí Stranger Things až za rok

Třetí Stranger Things až za rok

01.08.2018

Netflix si dává na čas a třetí sérii svého megahitu Stranger Things tak fanouškům neukáže dříve jak v roce 2019. Důvodem je i fakt, že se tvůrci chtějí částečně vykoupit za ne úplně šťastně přijatou… (více)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (více)

Reklama

Reklama