Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Poněkud prostoduchý Forrest Gump, vyzbrojen užitečnými radami své matky, se vydává na pouť životem, který mu připraví nejedno překvapení. Mnoho hořkých, ale také nádherných chvil... Mladý muž jménem Forrest Gump sedí na zastávce autobusu a každému, kdo si přisedne, vypráví o svém životě. Poněkud jednoduchý chlapec se narodil v Alabamě, kde žil jen s matkou, která mu dala mnoho dobrých rad do života. Především tu, aby si nikdy nenechal od nikoho namluvit, že je jiný než ostatní. Dostala ho dokonce i do normální školy, přestože jí doporučovali zvláštní, vzhledem k jeho nízkému IQ. Forrest, terč zlomyslných vtípků a krutých žertů svých kamarádů, si tam najde přítelkyni na celý život: Jenny je půvabná blonďatá holčička, kterou zneužívá otec, a tak ji dají do výchovy babičce. Oba se stanou nerozlučnými přáteli. Jenny Forrestovi dá další cennou radu do života: když budeš mít problém, utíkej. A tak Forrest proutíká školou, pak i střední školou a nakonec vysokou, kde se osvědčí jako nejrychlejší hráč amerického fotbalu. Po svém prožívá i velké události v amerických dějinách, třeba přijetí dvou prvních černých studentů na univerzitu nebo setkání s prezidentem Kennedym... Forrest se na vše dívá svýma naivníma očima, aniž by věci zvažoval do důsledků. Řídí se upřímným citem, jako když stále a opakovaně „zachraňuje“ Jenny, jakmile se mu zdá, že jí někdo ubližuje. Když získá diplom, dá se naverbovat do armády. Doslechne se, že Jenny vyhodili ze školy kvůli nestoudným fotkám a že se pokouší v Memphisu prosadit jako zpěvačka. Navštíví ji a znovu nešikovně „zachraňuje“. Pak je poslán do Vietnamu. Ani hrůzy války tak docela nechápe, i když se při jednom útoku projde dokonalým peklem. Je zabit jeho zatím jediný přítel, černoch Bubba. Forrest, kterého chtěl Bubba přibrat jako partnera do své firmy, je zdrcený. Přesto zachrání několik dalších vojáků včetně poručíka Dana Taylora, který mu ale není pranic vděčný: jakožto člen rodiny, v níž celé generace mužů umíraly ve válkách, si přeje zemřít po boku svých mužů. A on navíc přijde o obě nohy. Zraněn je ale i Forrest a vrací se domů. Ještě ve Vietnamu v nemocnici se mu vrátí dopisy, které pravidelně psal Jenny a jejichž adresátka nebyla zastižena... Po návratu domů mu prezident Johnson udělí medaili a při prohlídce Washingtonu se přimíchá do davu protestujících proti válce. Je vyzván, aby pohovořil o Vietnamu, nejde ale zvuk. Přesto ho tisícihlavý dav zdraví jako hrdinu. Mezi přihlížejícími je i Jenny, nyní horlivá aktivistka protiválečného hnutí Černí panteři. Shledání Forresta s jeho velkou a jedinou láskou je dojemné. Prochodí spolu celou noc a povídají si. Forrest nechce, aby Jenny opět odjela, ale ta se chystá do Kalifornie. Forrest zůstává zase sám... (TV Prima)

(více)

Recenze (3 058)

1Lucie1 

všechny recenze uživatele

Forrest Gump je takový magor až ho prostě musíte zbožňovat. A já ten film i jeho zbožňuji. Je tam plno neuvěřitelných náhod a ironii. Krásný film, člověk si krásně zapláče a zasměje se. Jo a Tom Hansk je božský. ()

Izz 

všechny recenze uživatele

Co lze napsat k Forrestovi,aniž by to bylo jen proklamování proklamovaného? Tohle je zosobněná filmová dokonalost,ke které většina filmové produkce může jen obdivně vzhlížet. ()

Ninivius 

všechny recenze uživatele

Láska,smutek,radost,přátelství,smrt a dokonce i část amerických dějin. Tento film má v sobě všechno a přesto není přeplácaný, Skvělé herecké obsazení a ještě lepší soundtrack dělají z tohoto filmu jasnou jedničku. A že sem hlupák když řikám že je to nejlepší film všech dob? Pro hlupáka každý hloupý :) ()

štófy 

všechny recenze uživatele

Výborný film se skvělým Hanksem,kterého zas tak obecně nevzývám na nebevzetí,ale je pravdou,že herec je to výtečný,a to předvádí především v Gumpovi.Vůbec celý film je pro mne brilantní především všemi postavami,které se v něm vyskytují,protože i ty méně důležití lidé jsou velice originální a každá postava má co nabídnout.Snímek je pro mě osobně i velice emotivní,což ho staví výš než obyčejnou komedii a dává mu značné prvky dramatičnosti,bez kterých by nevystoupal tak vysoko až do filmařského nebe.Stejně se ale nemohu zbavit pocitu,že je to jeden z nejvíce přeceňovaných filmů,byť pět hvězdiček beze sporu zasluhuje... ()

melekos 

všechny recenze uživatele

Přestože se filmu nedá upřít to, že chytne za srdce, pořád to nebyl příběh, který by mě posadil na židli a nutil mě bez přestávky ho dokoukat celý do konce. Neupírám vám, že děj je zdařilý, svým způsobem další film typu: "každý dokáže cokoliv." Forrestova sympatická vlastnost je samozřejmě ta naivitou způsobená přímost jeho jednání. Je to milý snímek, ale od něčeho, co každý v mém okolí považuje za jeden z nejlepších filmů, ne-li nejlepší, bych čekal přeci jen něco víc. Podobně milých snímků je zde mnohem víc a nemyslím si, že by byly stejně hodnoceny. Pravdou je, že Hanks skvěle Forresta zahrál, ale pořád je to jen dle mého soudu tak na 70%. ()

Homerking 

všechny recenze uživatele

Zcela zasloužená pozice , Každý člověk co nemá místo srdce kámen musí být dojat. Jeden z mála filmu ke kterému opravdu nemůžu nic namítat. " Majstr štyk " Toma Hankse ()

alldo.raine 

všechny recenze uživatele

Na tento film mohu koukat stále a stále dokola a vždy z něj budu stejně nadšený. Tom Hanks zde podává svůj nejlepší výkon, při kterém mu zdatně sekunduje Gary Sinise. Film je doprovázen výborným soundtrackem, kde je jedna lepší skladba než druhá. Pan Zmeckis si v tomto filmu pohrál opravdu se vším. ()

Judy65 

všechny recenze uživatele

Můj skutečně nejoblíbenější film. Tom Hanks je pro mě PAN HEREC, miluji jeho herecké výkony. V tomto filmu je skloubena komedie s dramatem a romantikou. Je to prostě úžasný film. Forrest jako jednoduchý človíček, který udělá pro kamarády doslova vše je postava tak pro mě fascinující, že bych ho hned brala jako partnera pro život. Škoda, že je to jen filmová postava :oD. Originál filmu opatruji jako drahokam. Prostě nevidět tento film je jako nežít! :-) ()

xenopus 

všechny recenze uživatele

Pamatuji si, že jsem tenhle film viděl poprvé na nižším gymplu, když nám ho náš češtinář pouštěl z VHSky na videu. Naštěstí jsem v učebně č. 201 seděl v první lavici uprostřed blíže oknu a i televizi, takže jsem viděl dobře. Chvíli před monologem Toma Hankse u hrobu Jenny to vypnul, ačkoliv do konce hodiny ještě zbýval čas, že bychom to stihli. Po nějaké době, kdy jsem to pak doma v klidu dokoukal, mi došlo proč - nemohl si dovolit, aby ho žáci viděli dojatého se slzami v očích, na něž by určitě došlo. To ale něco vypovídá o filmu samotném - tenhle příběh dokáže dojmout všechny. Američani tehdy v polovině devadesátých let objevili svého hrdinu - člověka, který se - narozdíl od vždy pozdě přicházejícího Járy Cimrmana - přímo účastnil těch nejdůležitějších dějinných událostí, člověka, který vzdor své mentální pomalosti proplul druhou polovinou dvacátého století s až těžko uvěřitelnou lehkostí. Takový moderní pohádkový hloupý Honza a zfilmovaný sen nejednoho nejen Američana - díky různým náhodám se přimotat vždy k tomu důležitému, přitom nic moc z toho klasického školního vzdělání neovládat, až se nakonec stát slavným a bohatým, milovat po celý život jednu ženu, mít s ní dítě a žít v domě na venkově... Pro mě všechny oskaři zasloužení a ještě bych dva další přihodil - za Garyho Sinise (poručík Dan) a hudbu Alana Silvestriho, i když chápu, že Martin Landau (Ed Wood) a Martin Zimmer (Lví král) byli obtížní protivníci. S čím ale souhlasím, je celková úspěšnost oproti pro mě pořád těžko pochopitelnému vyzdvihování Shawshank Redemption. Ale co... proti gustu... FG nemusím často, ale přesně vím, co od něho můžu očekávat, a přesně to ale vždycky dostanu - výborný a komplexní filmový zážitek. ()

Nešpi 

všechny recenze uživatele

Forestovi hlášky zná snad úplně každý, kdo jenom jednou viděl tenhle film.Film o zaostalém muži, který toho prožil tolik a ani to moc nezaregistroval. ()

johnny136 

všechny recenze uživatele

Hlavní postava mi už od samého začátku přirostla neskutečně k srdci a dovoluji si říct, že je to Hanksova životní role. Vždy se mi pod jeho jménem vybaví Forrest Gump na prvním místě. Samozřejmě, že je to excelentní herec, který dokázal vypilovat neskutečně mnoho rolí k dokonalosti, ale tahle role je UNIKÁT. Tento film patří, díky všem tvůrcům, kteří se na tomto snímku podíleli, do filmové síně slávy, ne-li na její úplný vrchol. ()

Související novinky

Kouzelník a herec Ricky Jay zemřel

Kouzelník a herec Ricky Jay zemřel

25.11.2018

Známý pro svoji kariéru profesionálního kouzelníka a herce z filmů a seriálů jako např. Hříšné noci nebo Deadwood, muž mnoha talentů Ricky Jay zemřel ve věku 70 let. Detaily úmrtí zatím nebyly… (více)

Z Willa Ferrella bude stoletý stařík

Z Willa Ferrella bude stoletý stařík

29.08.2017

Možná si ještě pamatujete na švédský hit Stoletý stařík, který vylezl z okna, jenž to dotáhl až k oscarové nominaci na masky. Jen 4 roky starý film sesbíral chválu od diváků i kritiků, takže nikoho… (více)

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

Které klasiky by dnes vyhrály Oscara?

13.08.2015

Jak určitě víte, americká Akademie filmového umění a věd pravidelně "vyrábí" nejlepší film roku. Časopis The Hollywood Reporter zaujatě sleduje každé oscarové klání, sem tam se ale také ohlédne do… (více)

Fincherova Kleopatra žije

Fincherova Kleopatra žije

17.11.2011

Mluví se o ní už téměř dva roky. Nové, údajně mnohem realističtější zpracování životopisu poslední egyptské vládkyně je od začátku připravováno pro Angelinu Jolie. Velkorysý projekt Cleopatra: A Life… (více)

Reklama

Reklama