Reklama

Reklama

Série(2) / Epizody(3)

Obsahy(1)

Docent Stehlík (I. Trojan) se téměř administrativním omylem dostává z policejní akademie na oddělení vražd. Padne do týmu hned poté, co kriminalisté začínají vyšetřovat brutální vraždu mladé dívky v lese u Prahy. Snaží se být užitečný jako specialista na psychologické profilování vrahů, ale na oddělení ho mají všichni za blázna, a tak ho neúprosný šéf tvrďák Šera (O. Vetchý) posadí do kanceláře s extrémně problematickou Fousovou (T. Ramba). Věří, že si navzájem znechutí práci natolik, že z oddělení odejdou. Netuší, že stejně jako jeho áčkový tým přezdívaný „Dvojčata“ (M. Taclík a M. Hádek) budou nakonec tito dva notoričtí potížisté velmi cenní nejen v kanceláři, ale i v terénu a možná, že nejen u jedné vraždy. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Ukázka z filmu

Recenze (196)

Lachtaan 

všechny recenze uživatele

Další generická blbost od ČT dojela do svého konce a i ta trojka je u mě tentokrát silně hraniční. Vlastně jsem tak znavený těmato lehce zapomenutelnými minisériemi, že se mi nechce ani moc nadávat na to, co tu mohlo být všechno mnohem lépe uděláno a radši budu držet hubu a krok s přesvědčením, že u pokračování rozhodně nebudu. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Docela zklamání. První díl je ještě fajn, ale s každým dalším kvalita bohužel klesá. Sice se po celou dobu tvůrcům jakžtakž daří budovat napětí, ale výtek mám bohužel habaděj, a takový veleprůměr, jakým Docent je, jsem od Mareše, Malindy a Stracha vážně nečekal. Herci jsou výborní. Trojan si svou roli neskutečně užívá a je fakt vidět, že je mu psaná na tělo. Ramba je taky výborná, bohužel její postava je napsaná o dost hůř, takže ten její neustále nasranej ksicht a řev musí za pár minut zákonitě začít lézt na nervy. Vetchý je taky výborný, ale hraje to naprosto úplně stejně, jako Kozáka. Taclík a Hádek jsou taky výborní, ale Dvojčata jsou bohužel neuvěřitelní dementi, a vůbec nechápu, jak tihle dva můžou být nejlepší detektivové týmu. Na všechno přijdou víceméně náhodou, nezapíšou si poznávací značku, nechají si ujet pachatele, vůbec jsem nepochopil, jak na to nakonec mohli přijít, když snad nic z toho, co udělali, nebylo správně. Tím se obloukem vracím k Rambě - vůbec, ale vůbec jsem nepochopil, jak na to mohla Holému její postava skočit - tisíc výmluv, obrovský barák, ve kterém žije sám... jak očividné. Ale vlastně chápu - jinak by na něj nikdo nepřišel. Samotné finále pak bylo také nechtěně směšné. Trojana s lžící na boty bych ještě pochopil, k té postavě to docela sedí, ale Holého bojový pokřik mě opravdu rozesmál... Dobře, teď jsem si postěžoval, na závěr ještě něco málo pochválím. Ani jedna část nenudí, fakt to příjemně utíká a v jádru je to pořád zatraceně dobrá detektivka. Strach (Jirka) to vede dobře, napínavé je to taky správně, ale celé je to prostě tak nějak rutinní a moc na jistotu. Taky je škoda, že docentovo profilování bylo prakticky nevyužité a že jednotlivé pátrací linie už v závěrečném díle působily opravdu směšně. Já jsem si to sice užil, na druhou sérii se těším, výsledný produkt nezklamal, ale 1. oddělení ani Devadesátky to prostě nejsou. A Docent je průměr i v porovnání s mnoha jinými seriály z dílny ČT. Je to škoda, snad to příště bude lepší. 65 %, bohužel. Výš to ale fakt nejde. Možná jsem vyzněl až příliš negativně, taková hrůza to opravdu není, ale tohle prostě MĚLO být mnohem lepší. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Když se na Docenta podíváte optikou člověka, který má rád novinky na České televizi, tak se zákonitě musíte těšit. Herci v hlavní roli super, pod scénářem podepsaný Josef Mareš, režie Jirka Strach. Všechno je dobře, tedy až do momentu, než si pustíte první díl a scénáristi na Vás vytasí dvě chyby v systému, jak ostatně uvádí sama postava Ivana Trojana. Těmi chybami je právě postava docenta, kterou tu hraje Ivan Trojan, a který coby profesor přišel o práci na škole a tak ho uvrtali do vražd, a postava Terezy Ramba, která se k vraždám dostala taky hodně omylem a její postava by zasloužila spíš pár facek na srovnání. Nicméně Docent působí jako další příběh z Případů 1. oddělení, třeba Ondra Vetchý je tu na totožném fleku. Jen zde se jeho postava chová jak hovado, což je srovnatelné s rolí Terezy. Jejich postavy tu tak strašně kazí to dění, že mě první dva díly dost otrávily. Terezy hláška „pracky vzhůru“ musí rozesmát snad každého policajta ve službě. Naštěstí třetí díl ubral postavu Terezy, přidal solidní napětí a dotáhl příběh do výsledné tří hvězdičky. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Decentní docent ozbrojený obouvací lžicí staven do kontrapunktu k uřvané kolegyni Fousové, která trpí permanentním premenstruačním syndromem. Je fajn, že si v posledním díle uvědomila své nedostatky a iniciativně je vyřešila kobercovkou. Ve věci rivality a jemného humoru pak tady máme Laurela a Hardyho pražské kriminální policie. Konkrétně Hádek, co hádám nevidí na SPZ odjíždějících vozidel a prostorově výrazný Taclík, kterého by ve fyzických testech udělal i penzionovaný noční vrátný z budovy útvaru. Že jim všem velí Vetchý, na kterého přichází to hrozné PMS v návalech, aby poté na konci zjihnul a hloupému divákovi vše dovysvětlil, už nemůže nikoho překvapit.. Já vám nevím, ale že odborník na profilování zločinců nakonec odhalí pachatele mravenčí prací v terénu nebylo potřeba roztahovat do třech epizod. Strach bez mysteriózna a dobrého scénáře ztrácí na zajímavosti a výsledkem je pak tohle kriminální preso s mlíčkem.. ()

GeusX 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V kompletu je to jedna z těch lepších kriminálek. Má docela svižný a poutavý děj, zločinec není (v mírně překombinovaném ději) odhadnutelný za pár minut. Herecky obsazeno povedeně. Drobná výtka na přehnanou uječenost v prvních dvou dílech minisérie. Samozřejmě se tu režisér nevyvaroval spousty klišé v podobě chyb při policejní práci, které diváka bijí do očí a předvídatelný způsob dopadení pachatele a zakončení vyšetřování. Na druhou stranu, z gauče v obýváku je každej mistr světa a chytřejší než Sherlock Holmes dohromady. Docent je povedený a nedivil bych, ba i přimlouval, za další díly. ()

Galerie (146)

Zajímavosti (22)

  • Herec Otmar Brancuzský se odvysílání seriálu již nedožil, zemřel o čtvrt roku dříve – v říjnu 2022. (fallrock)
  • Elitní dvojice kriminalistů, kterou v seriálu hrají Matěj Hádek a Marek Taclík, se jmenují Jaroslav Málek a Daniel Plesl. Není náhodou, že novinář Jan Malinda v době natáčení seriálu pracoval v redakci MF DNES, kde jeho nadřízenými byli šéfredaktor Jaroslav Plesl a vedoucí redakce Daniel Málek. (fallrock)

Související novinky

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

Cenu filmových fanoušků získal Bod obnovy

15.01.2024

V pondělí 15. ledna 2024 dopoledne byly na tiskové konferenci České filmové a televizní akademie (ČFTA) odhaleny nominace v rámci 31. ročníku předávání cen Český lev. Na začátku tohoto ceremoniálu… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Reklama

Reklama