Reklama

Reklama

JFK návrat: Za zrcadlem

  • USA JFK Revisited: Through the Looking Glass (více)
Trailer 2
USA, 2021, 118 min

Režie:

Oliver Stone

Scénář:

James DiEugenio

Hudba:

Jeff Beal

Hrají:

Oliver Stone (průvodce), Whoopi Goldberg (vypravěč), Donald Sutherland (vypravěč), John F. Kennedy (a.z.), Walter Cronkite (a.z.) (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Třicet let po svém filmu JFK bere režisér Oliver Stone diváky na cestu po nedávno odtajněných důkazech o atentátu na prezidenta Kennedyho – nejzávažnější americké záhadné vraždě dvacátého století. Stone předkládá společně s oscarovými vypravěči Whoopi Goldbergovou a Donaldem Sutherlandem a s vynikajícím týmem lékařských a balistických expertů, historiků a svědků přesvědčivé důkazy o tom, že v případě Kennedyho se z „konspirační teorie“ stala „konspirační skutečnost“. (Film Europe)

(více)

Videa (1)

Trailer 2

Recenze (24)

HellFire 

všechny recenze uživatele

Pro Olivera Stonea je vražda Kennedyho očividně srdcovou záležitostí. V tomto dokumentu nám představuje nové důkazy a svědectví (nechápu, proč někteří uživatelé věří, že se nedozvíme žádné zásadní nové informace... očividně při sledování křoupali popcorn a nevědnovali pozornost), která byla odtajněna a zpřístupněna veřejnosti. Každý rozumně uvažující člověk musí usoudit, že vláda celou věc ututlala a zveřejnila svoji verzi, kterou pak lidi zblajzli i s navijákem (co taky čekat od komise plné starých páprdů, kteří si musí udržet svou image a mají konexe na všechny agentury a můžou jednoduše donutit každého, aby řekl, co si přejí, viz doktor). Třeba se někdo za pár let odváží posvítit si na 9/11, protože tam to samozřejmě taky neproběhlo tak, jak to americká vláda prezentuje. Pochopitelně, že to v obou případech byla inside job. S velkou mocí přichází ještě větší touha po moci. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

30 rokov rozdiel od filmu, ale dozvedeli sme sa viac? Stále ostávame len pri dohadoch. Je jasné, že Oswald v tom nebol sám a je jasné, že istých kruhom Kennedy vadil. Inak by mafián Ruby Oswalda neumlčal navždy. Ale predsa len, pravdu sa dozvedia (možno) až generácie po nás. Obsahovo inak dokument nepriniesol nič prevratné. ()

Reklama

kenkaku 

všechny recenze uživatele

Celkem příjemný dovětek po letech (o kterém se zmiňuje už v původním filmu). Působí sice jako takové prázdné “já to říkal už tenkrát”, ale jsem za to shrnutí odtajněných materiálů rád. Za sebe mě ale fascinuje, že když už je prakticky jasné, že oficiální závěr Warrenovi komise je nesmysl (stalo se z ní tvrzení popisující spíš to co se rozhodně nestalo), není nikde vůle se dopátrat co se celé pravdy. ()

Triple H 

všechny recenze uživatele

Stone si nedá pokoj. JFK s Costnerom je zrejme jeho životný režijný výkon a dá sa s trochou nadsázky povedať, že film je na poli konšpiračných teórií vyslovene kultúrny míľnik, ktorý ovplyvnil aj kolektívny sociálny status quo a pomohol udomácniť (minimálne v mysliach mnohých Američanov) kolektívne presvedčenie, že všade naokolo je len lož, manipulácia s verejnu mienkou, záhadné, záludné a omnipotentné lobbystické skupiny ovládajúce dianie vo svete ako Blofeld. A nieže by politici neklamali, lobbysti nelobovali a pod., ale ako to bolo presne vtedy pred tými skoro už 60-timi rokmi? Tento dokument nemá nejaký konkrétny a prehľadný rámec čo chce vlastne povedať, nespája nové či existujúce zistenia do celistvého obrazu, po uzretí ktorého si človek buchne do stola a povie "krupica turci, a predsa nás ťahajú za nos!". Stone chŕli jednu informáciu za druhou, bez ladu a skladu, niečo sme už od neho počuli (single bullet theory), niečo človek môže považovať aj za zaujímavé (Thomas Valle a jeho paralely s Oswaldom), ale keďže Stone zjavne sleduje cieľ týmto všetkým stoj čo stoj dokázať, že o konšpiráciu išlo, je ťažké hodnotiť či fakty neintepretuje účelovo a či si nevyťahuje z tej hory informácií, výpovedí, znaleckých posudkov a pod. len čriepky a kúsky, ktoré zapadajú do ním želaného výsledku (čo minimálne pri filme z r. 1991 robil). A ak by divák mal záujem o skutočne objektívny záver, potrebuje si zobrať k dokumentu notes, robiť si poznámky a pracne si každé tvrdenie overiť a porovnať si ho so všetkými ostatnými vlastným pátraním a šetrením, lebo na Stonea sa 100 percentne spoľahnúť asi nedá. O Kennedyho vražde sa už popísalo toľko kníh (často sa už na niekoľko sto stranách zameriavajúcich len na niektorý detail celého incidentu), natočilo toľko dokumentov, filmov a jeho vražda sa rozanalyzovala horom spodom toľkokrát a na toľkých weboch, že dnes už sa zrozumiteľne dešifrovať čo ako presne bolo a čo bola konšpirácia, čo ľudské pochybenie, čo len chaos, atď. pomaly ani nedá. Boli 3 výstrely? Bol jeden spredu? Bola posledná rana spredu alebo zozadu? Boli to Kubánci, CIA, a ak áno, ako presne a kedy sa kto s kým dohodol? Bola to mafia ako odplata za to, že Kennedy bol po zvolení "málo vďačný"? Jednoducho človek, ktorý si dokument pustí buď už verí, že to bola celé konšpirácia, alebo tomu neverí, prípadne má o tej či onej verzii pochybnosti. Ak verí, dokument ho utvrdí v jeho pravde, ak neverí, ťažko ho táto nálož motaníc presvedčí o opaku a ak má pochybnosti, aj tak v ňom zostanú. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Stonovi docházejí nepřátelé státu, kterým by mohl natočit biopic nebo alespoň oslavný dokument, tak se rozhodl vrátit k svému nejzásadnějšímu zářezu a tedy vraždě JFK. Obhajuje si to tím, že již uběhlo více než 20 let od zbudování další (tentokrát nezávislé) vyšetřovací komise a otevřením archivů k tomuto případu na základě právě jeho filmu. Zaslouženě se tak s rukama důležitě za zády prochází po Dallasu, sampluje si tam ukázky z vlastního filmu a připomíná své zásluhy. A my víme, že Stone je trochu kokot, takže nás to nijak nepříjemně nešokuje. Samotný dokument velmi schopně shrnuje události seběhnuvší se v ony dny atentátu, dobře argumentuje technické nesrovnalosti případu a co je nejzajímavější, zasazuje jeho vraždu do dobového kontextu. Líbí se mi, že to nijak nemudruje, ale všichni jsou si tam naprosto o všem přesvědčeni a mají jasného viníka. Žádný schováváčky. Ta návodná hudba je sice strašná, ale na druhou stranu dost bych chtěl vidět nějaký film, který se zabývá atentátem z pohledu právě konspirátorů. Kolik věcí museli mít pojištěných, co všechno museli narychlo hasit apod. aby jim ten plán vyšel. ()

Galerie (17)

Reklama

Reklama