Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ruská mafie na vzestupu, James Bond opět v akci. Pierce Brosnan v hlavní roli britsko-amerického akčního filmu. James Bond spolu s kolegou a přítelem, agentem 006 Alexem Trevelyanem, zlikviduje sovětskou továrnu na chemické zbraně. Alex však během akce padne do rukou ruského plukovníka Urumova, který jej bez váhání popraví. Po devíti letech zachytí britské špionážní družice zkázu sibiřského střediska kosmických zbraní Severnaja. To je zničeno jedním ze dvou bojových satelitů, nazývaných Zlaté oko. Satelit způsobuje elektromagnetický výbuch, po kterém přestanou fungovat všechny počítače. Bond se proto vydá do Ruska zjistit, kdo za celou akcí stojí. Bývalý člen KGB Valentin Žukovskij mu za tučný obnos zařídí schůzku s šéfem zločinecké organizace zvané Janus. Bonda čeká několik šokujících překvapení: pro Januse pracuje samotný Urumov, nyní generál a šéf vývoje kosmických zbraní. A hlavou Janusu je někdejší agent 006 Alex Trevelyan, jehož smrt byla před lety jen fingovaná. Trevelyan má nyní kontrolu nad druhým satelitem Zlaté oko. Má v plánu jej odpálit nad Velkou Británií a způsobit tak její naprostý kolaps... (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (88)

  • V severoamerických kinech film utržil 106,4 milionu amerických dolarů, celosvětově pak 352,2 mil. (NIRO)
  • Prvním, koho producenti oslovili pro nahrání titulní písně, byla skupina Depeche Mode. Ta ale právě končila své náročné turné „Devotional,“ které Q Magazine označil za nejzhýralejší turné v historii rocku, a jež vedlo téměř k rozpadu kapely. A tak členové skupiny nabídku odmítli. (Dangerous2)
  • Podařilo se zničit kameru za 200 000 liber, když kameraman nestihl včas ucuknout se zařízením, upevněném na výsuvném rameni před jedoucím tankem. (Martensson35)
  • Pro film byly upraveny tři funkční tanky T-55 a postavena jedna jezdící replika, ze sklolaminátu na kolovém podvozku. Tankům byly vyměněny původní pásy za jiné, s gumovými patkami z britského tanku Chieftain - aby se zabránilo poškození silnic při natáčení v Petrohradu. Navíc musel být pro Pierce Brosnana (James Bond) v každém vozidle vyříznut otvor na pravé straně trupu, neboť skutečný řidič sedí v tomto typu tanku vlevo. (Martensson35)
  • Natáčelo se od 16. ledna do 6. června 1995 v Anglii, Monaku, Portoriku, Francii, Rusku a ve Švýcarsku. (Varan)
  • Ve filmu lze zahlédnout i zbraň české výroby. Jedná se o pistoli CZ 52 v ráži 7.62x25mm Tokarev, kterou je vyzbrojen Valentin Zukovsky (Robbie Coltrane) ve scéně v nočním klubu v Petrohradu. (HectorHagman)
  • První bondovka, která byla natočena až šest let po té předchozí. (Claude Speed)
  • Na výrobu AK-74 filmaři použili Norinco, typ 56 (čínská kopie AK 47). (Sharky95)
  • Pierce Brosnan (James Bond) používá německou pistoli Walther PPK 7.65mm, Sean Bean (Alec Trevelyan) používá britskou pistoli Browning BDM 9.19mm a Famke Janssen (Xenia Onatoppová) ruskou útočnou pušku AKS-74u a AK-74. (Redix)
  • Hráz, ze které Bond (v této scéně zkušený kaskadér Wayne Michaels) provede svůj megaskok, je přehrada švýcarské hydroelektrárny Varzasca. (DominikV)
  • Explodující pero bylo značky Parker Jotter. (Pumiiix)
  • Mezi reklamní značky (tzv. product placement), které tu můžeme vidět, patří Perrier Mineral Water, British Airways, IBM Computers, Parker Pens, Omega Watches, BMW, Smirnoff a British Telecom. (becki_tu)
  • Ve zprávě o tržbách z prvního víkendu byla cifra mírně pozměněna na částku $ 26,205,007. Stylové poslední trojčíslí bylo použito i ve zprávách o tržbách následujících bondovek (přinejmenším dvou). (becki_tu)
  • Aston Martin DB5, který řídí James Bond (Pierce Brosnan) v automobilové honičce, má poznávací značku BMT-214A. Aston Martin z filmů Goldfinger (1964) a Thunderball (1965) měl značku BMT-216A. (becki_tu)

Související novinky

Zemřela Tina Turner

Zemřela Tina Turner

24.05.2023

Přichází smutné zprávy pro svět filmu a zejména hudby. Ve středu 24. května ve svém domě ve švýcarském Kusnachtu zemřela ve věku třiaosmdesáti let legendární americká zpěvačka a příležitostná herečka… (více)

Banderas by rád natočil třetího Zorra

Banderas by rád natočil třetího Zorra

28.11.2022

Mezi výborným Zlatým okem a ještě lepším Casinem Royale natočil režisér Martin Campbell taky moderní reboot (a pak výrazně slabší sequel) jiné slavný franšízy. Řeč je o Zorrovi z roku 1998, v němž si… (více)

Zemřel herec Robbie Coltrane

Zemřel herec Robbie Coltrane

15.10.2022

Smutná zpráva nejen pro fanoušky Harryho Pottera. Ve věku 72 let zemřel skotský herec Robbie Coltrane známý především jako Hagrid z kouzelnické ságy. Coltrane se narodil jako Anthony Robert McMillan… (více)

Gottfried John 1942 - 2014

Gottfried John 1942 - 2014

03.09.2014

Herec Gottfried John zemřel nedaleko Mnichova, kde dožíval svůj život po boku své ženy a kde prohrál svůj boj s rakovinou. Narodil se v Berlíně během bouřlivých dnů války. Otce nikdy nepoznal a… (více)

Reklama

Reklama