Reklama

Reklama

Kráska dne

  • Francie Belle de jour (více)
Trailer

Obsahy(1)

Jiskřivé dílo, oscilující na rozhraní pikantní reality a surrealistické vize a řadící se k nejdůmyslnějším průhledům do podvědomí moderních žen. Na příběhu mladé mondénní dámy - oddané manželky i rafinovanou děvky - se Buñuel opět zabývá dvojí morálkou měšťácké společnosti. Séverine žije v ohleduplném, zjevně však neuspokojivém manželském vztahu s bohatým chirurgem Pierrem. Od rodinného přítele se dozví o existenci luxusního nevěstince, do něhož začne každý den odpoledne potají docházet, aby zde poskytovala pod pseudonymem "Belle de jour" sexuální služby. Buñuel vedle sebe bez přechodu klade útržky snů, představ a reality a tak bez velkých technických prostředků dosahuje surrealistického účinku svého filmu. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

Braveheart

Braveheart (hodnocení, recenze)

No ten konec ... ten se dá vidět různě. Klidně si to mohla celé jen představovat, respektive celý ten příběh s tím privátem, anebo si mohla představovat jen tu aférku s tím grázlíkem, anebo i ta aférka mohla být skutečná, až na to střílení na konci, anebo to je celé úplně jinak, možnosti jsou ve filmu tohoto typu takřka nekonečné =) 

kuboj

kuboj (hodnocení, recenze)

Já tomu intuitivně rozuměl tak, že ho vyléčilo to, že si uvědomil příčinu svýho stavu, jakože prinicp psychoanalýzy, že jo (víceméně: problém mizí, je-li z nevědomí převeden do vědomí), a následnýmu opakování toho fantazijního motivu z počátku tak, že tenhle proces nikdy nekončí (stejně jako v psychoanalýze, kdyby jo, muselo by nevědomí zmizet)...ale netvrdím, že to tak nutně je, nebo že se to tím zcela vyčerpává...

flycross

flycross (hodnocení, recenze)

PX: To byla predpokladam dalsi jeji fantazie, stejne jako uplne na zacatku.

PX

PX (hodnocení, recenze)

Skvělý film. ZLATÁ ŠEDESÁTÁ (v Československu převážně černobílá, v západní Evropě pěkně barevná) na svém vrcholu. Jen jsem malinko nepochopil ten konec, jak se Pierre zvedne z invalidního křesla, sundá slepecké brýle a v klidu si se svou ženou připije. Můžete mi to někdo vysvětlit? Děkuji. Vím že jsem za blbce, ale fakt jsem to nepobral. Jinak film samozřejmě za 5 *****

petr.c17

petr.c17 (hodnocení, recenze)

C.Deneuve – nóbl barbína z konce 60.let – není  to, co bych preferoval. 
Jenže aby vynikl kontrast mezi cudnou dámou z lepší společnosti a pudovostí, která „krásku“ svádí do „podsvětí“, musela přijít na scénu žena tohoto prototypu – tím mi film připomíná fotografie známého fotografa – Davida Newmana – který takové madame Pompadour fotil v negližé.
Takže: Belle de jour je jakousi verzí Mistra Jekylla a Hyda – ten měl své hodiny v noci, tato dáma od 2 do 5. Ovšem jak praví motto filmu ústy manžela Séverine aneb Krásky dne: SEMEN RETENTUM VENENTUM EST - zadržovati sémě jest škodlivé - to bylo asi i motto pro Bunuela natočit tento film.
 
Film hodnotím kladně proto, že zachycuje v prostřizích různé stavy vědomí – sny, bdění, pokušení, obraz výčitek svědomí, to váhání mezi počestností a hříšností – „mám zůstat v tomhle nevěstinci nebo uteču?“jakoby si v jednu chvíli Séverine říkala...a celé to pak působí téměř surrealisticky nebo schizofrenně, čímž se obloukem dostáváme na pole psychopatologických filmů jaké tvoří oblíbenec David Lynch.

Xeelee

Xeelee (hodnocení, recenze)

James Cole: Kapitán Láska – Obsese:♪Všechno víří, míří dolů hlavou k mýmu tee pee.Vulkanická erupce, Las Vegas, všechno svítí.Kapitán si zapíná zip a pouští DV.D.(?) Buñuel, to se kapitánům líbí.Belle de jour…

Reklama

Reklama