Reklama

Reklama

Král Šumavy: Fantom temného kraje

(seriál)
  • Česko Král Šumavy (pracovní název) (více)
Trailer

VOD (1)

Série(3) / Epizody(9)

Obsahy(1)

Je jaro 1948. Ještě neodezněla radost z míru, a už se Východ i Západ bojí třetí světové války. Oba světy od sebe oddělují hluboké lesy Šumavy. V kuchyni Sboru národní bezpečnosti ve Zvonkové slouží čtyřiadvacetiletý kuchtík Josef Hasil. Divoký kluk. Stihl už zažít válku v německém pracovním lágru i jako spojka mezi partyzány. Teď touží především po zábavě, dobrodružství, volnosti. To poslední, o co se zajímá, je politika. (Voyo)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (107)

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Příběh zajímavej (až jsem si o něm musel zjišťovat víc) a na zpracování téhle "minisérie" jsem se docela těšil. Obsazení je fajn a atmosféra doba taky sedí. První epizoda funguje jako seznamovačka s postavami a jen polehku se rozjiždí skutečný děj. To se postupně trochu zlepšuje, jenže pak přijde hlavní problém a to je neuspokojivé zakončení (tedy závěr třetí epizody).  Vím, že v době mého sledování, už bylo jasné, že bude pokračování, ale i tak je to velké zklamání. Gradace třetího dílu se vůbec nepodařila. Tohle už není cliffhanger, tohle je nezvládnuté zakončení, což je škoda. Stačilo jen od začátku přiznat barvu a říct, že budou tři třídílné série a diváci by byli mnohem spokojenější. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Ondricek je jeden z mych nejoblibenejsich soucasnych ceskych reziseru. A v jeho tvorbe Sumavu hodnotim jako podprumer. Kachyna s atmosferou, rezii byl o dva rady vyse. To musi videt kazdy trochu vnimavy divak. Ale jinak dobry pocin. Super namet, ma to napeti, vyborneho hlavniho hrdinu... Tesim se na pokracovani! Presto si myslim, ze to slo natocit lepe. I v Ondrickove rezii. ()

Reklama

blackrain 

všechny recenze uživatele

Převadění přes hranice do Německa a do Rakouska začalo ihned po komunistickém převratu. Takových převaděčů bylo několik desítek až stovek. I Hasilův bratr Bohumil byl převaděč. Josef Hasil velmi brzy zjistil, co dokáže udělat se svobou člověka, který nesouhlasí s režimem, rudá komunistická mašinérie. Čekala jsem mnohem víc. Tohle mohlo být klidně celovečerním filmem. Prom mě je větší legendou Kilián Nowotný. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Když se začnou hroutit jistoty, autisté v záchvatech chcípají a ostatní kurvují. Fuckt netuším, co, kurva, přimělo Davida s jeho renomé začít prostituovat pro TV Hovna a audiovizualizovat scénáře autorů fekálních telenovel. Režijně i herecky sice vymačkal z hajzlpapíru popsaného pofiderními trampotami klaunovitého vojína Prcala asi maximum, ovšem příběhově by možná bylo mnohem záživnější, kdyby zase nějaký ten hrdina socialistické práce v řádně ponurých kulisách poklátil prudce uvědomělou kolchoznici, heroicky postřílel všechny ty „odporné kriminální“ živly rozvracející republiku a odkráčel vstříc zapadající rudé hvězdě! Tato klišovitá Ordinace v šumavské zahradě by se možná dala s kočkou na klíně a plným košem nevyžehlených XXL kombiné po požití plata IQ supresiv i jakž takž rozdýchat, ovšem ten otevřený konečník, to je na extrémně velký a pichlavý kaktus do prdele, Davide! To mám jako teď rok až nekonečno čekat, jestli nějaký bulvární ocas z dementvize kladně vyhodnotí, že se to všem těm lopatám líbilo víc než Ulice, abych se jako dozvěděl, jestli se nakonec vezmou???!!! S takovou ses nemusel vůbec srát s opravdovými herci, prostě tam mrdnout Bramboru s Křivohubou a doplnit nějakým tím předraženým štěkem Langmajera jako tahač. No Ti povím, kočkou jsem vztekle mrsknul o zeď a na nejbližším rendezvous budu mít kurevsky pomačkané negližé. Doufám, že se podobné zmrdstvo už nebude opakovat a budeš mě zase jenom těšit v prestižních produkcích soudných scénářů! ()

bearmeedek 

všechny recenze uživatele

Minisérie je hodně dobře zpracovaná a to po všech stránkách. Bavilo mě všechno. Jak frajeřinky mladého Hasila, tak napětí v šumavské krajině, i socializace ochránců hranic po únoru 1948. Konec mě úplně pokazil dojem z filmu, protože takové zakončení bych nečekal nejen od Ondříčka. Musel jsem si "vyguglit", že se Hasil dožil 95-ti let v Chicagu. Pokud to měl být konec, stačilo napsat do závěrečných titulků pár informací o jeho dalším osudu. A pokud se plánuje další (mini) série, měli to naznačit nebo to rovnou nazvat první řadou. ()

Galerie (133)

Zajímavosti (9)

  • Nákladní vůz na začátku epizody je Škoda 430 PickUp z let 1929–1932. Osobní vůz v úvodu epizody je Praga Piccolo z roku 1930. (sator)
  • Ve 35. minutě je vidět hraniční kámen s českou korunou a písmeny DB (Deutschland Bayern). Existují i další s tímto označením: DS - Deutschland Sachsen nebo C – České království. Tyto kameny pocházejí z roku 1844. Jedná se o vyznačení Trojmezí historických zemí, Čech, Bavorska a Saska, místa, kde se před dávnými lety, v dobách tří království, Českého, Bavorského a Saského, hovořilo jedním jazykem. Kameny mají památkovou ochranu. (sator)
  • V čase 14:14 dostává Hasil (Oskar Hes) od velitele ve Volarech spis rady Brodského (Jiří Zeman). Při zastavení je zřetelně vidět datum 6. 4. 1992, tedy 44 let po ději seriálu... (stepanmasek)

Související novinky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

16.01.2023

V pondělí 16. ledna v 11 hodin dopoledne proběhla tisková konference České filmové a televizní akademie (ČFTA), během které byly mimo jiné zveřejněny nominace pro jubilejní 30. ročník předávání cen… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno