Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Začínající režisér Jaroslav Soukup se pokusil manévrovat v úzce vytyčených politických mantinelech. Na jedné straně se podřizuje režimním skazkám o nutné obraně státních hranic před pronikáním nepřátel, současně se však s téměř dokumentární hodnověrností snaží postihnout tvrdé podmínky, v nichž pohraničníci museli v těsně poválečném období žít... Záběry drsné přírody, ustavičně prověřující lidskou výdrž, vytvářejí vcelku důvěryhodné zakotvení celého příběhu. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (88)

corbeau 

všechny recenze uživatele

Zvláštní film, tenhle Bartoška Šumava Ranger... donutí vás vidět i světlou stránku pohraničníků (akce proti Werwolfům, ochrana místích obyvatel), navíc ztvárněných vesměs dobrými herci. Bohužel je ale v jejich hodnocení zcela černobílý - hodní hraničáři vs zlí vrazi a agenti, kvůli čemuž jsem z celého filmu cítil pachuť propagandy. To je, spolu s otřesnou hudbou hlavní námitka proti tomuto filmu (daly by se přidat ještě toporné dialogy, ale co já vím, třeba se před 60 lety takhle mluvilo). Ke cti se ale Soukupovi musí přičíst, že se vyvaroval adorace komunistických "úspěchů" (vítězný únor, Gottwald prezidentem) a celkově udržel tendenčnost v mezích ()

Vesecký 

všechny recenze uživatele

Film o těžkých začátcích naší Pohraniční stráže v době, kdy nebyla ještě kádrově ani materiálně dobře vybavena a kdy pouze se samopaly v rukou střežili naši pohraničníci čáru na Západ, z něhož se vraceli do svých domovů Sudeťáci, aby pobrali ukrytý majetek, a kudy procházeli lidé, kteří s námi nechtěli sdílet a budovat společnou republiku nebo pouze toužili po dobrodružství. Děj je vcelku jednoduchý a průhledný, vadily mi některé nesrovnalosti, např. sníh na počátku října, ale zvláště ti zarostlí pohraničníci, takové máničky, jaké měli Bartoška, Potměšil a jiní, tehdy nebyly. Nenudil jsem se, ale čekal jsem víc. ()

Reklama

cpt.Lynch 

všechny recenze uživatele

+ Poplatné době, ale jen v nezbytné míře. + Herecké obsazení. + Místy mi to připomínalo Zdivočelou zemi (podobná hudba a prostředí...) + Celkem zábavné. - Poplatné době - Děsná kamera a světla, některé záběry z noci točeny a absolutní tmě, některé záběry ze dne zas na pozadí slunkem prosvícených oken. - Hapruje mi tam gradace příběhu, vlastně veškerá žádná Poplatné době, ale jen v nezbytné míře ()

Karlas 

všechny recenze uživatele

Jako malý kluk jsem tento film obdivoval a vždy jsem byl zahleděn do statečnosti pohraničníků, jako symbolu odvahy a jakéhosi sebeobětování mužů, stojících v přední linii. Po letech jsem si film zakoupil a byl jsem překvapen, jak rychle zmizelo kouzlo tohoto snímku, přesto, že toto téma mám velmi rád. Film se mi zdá naivní a opět zaneřáděný ideologickými exkrementy. Nelíbí se mi ani hudba, která se v některých částech vůbec nehodí k poválečné atmosféře na hranici. Přesto myslím, že Drsná planina patří k nejlepšímu filmu režiséra Soukupa, jehož tvorba v poslední době spíše dokazuje, jak hluboko může česká kinematografie klesnout. Největší bolestí filmů tohoto druhu však stále zůstává to, že síla a určitá poetičnost je vždy pošpiněna komunistickou propagandou. ()

burton 

všechny recenze uživatele

Fakt, pohraničníci měli tenkrát na planinách drsný časy. Každý zlý a protisocialisticky smýšlející třídní nepřítel, který proklouzl za čáru, zvyšoval riziko, že tu nakonec nikdo na to socialistické budování nezbude a naopak za čárou bude rapidně vzrůstat počet nepřátel strany a státu a hlavně míru a mírového budování naší vlasti. Blá blá blá, dobrej film o šílenejch děsnejch komoušskejch časech! ()

Galerie (7)

Zajímavosti (5)

  • Natáčelo se na zámku Broumov, v Boru u Tachova, Plzni, v obci Domaslov a Kořen na Tachovsku, v Michalových horách a Předním Žďáru. (M.B)
  • Zbraně, které pohraničníci používají, jsou samopaly PPŠ-41 Špagin s bubnovým zásobníkem ráže 7,62 × 25 mm Tokarev. (ArthasKarfa)
  • Do staničnej krčmy priviezli tvorcovia nábytok zo skutočných pohostinstiev. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama