Reklama

Reklama

Král Šumavy: Fantom temného kraje

(seriál)
  • Česko Král Šumavy (pracovní název) (více)
Trailer

VOD (1)

Série(3) / Epizody(9)

Obsahy(1)

Je jaro 1948. Ještě neodezněla radost z míru, a už se Východ i Západ bojí třetí světové války. Oba světy od sebe oddělují hluboké lesy Šumavy. V kuchyni Sboru národní bezpečnosti ve Zvonkové slouží čtyřiadvacetiletý kuchtík Josef Hasil. Divoký kluk. Stihl už zažít válku v německém pracovním lágru i jako spojka mezi partyzány. Teď touží především po zábavě, dobrodružství, volnosti. To poslední, o co se zajímá, je politika. (Voyo)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (106)

Urukhaj98 

všechny recenze uživatele

S01: Nemůžu si pomoct, ale s tímhle formátem mám trochu problém. Nepopírám, že v rámci tvorby Voyo Originals je nový Král Šumavy rozhodně nejlepší, nicméně by tomu, i vzhledem k délce pouhých tří dílů, mnohem více seděl formát celovečerního filmu. Navzdory tomuto drobnému neduhu se však jedná o velmi povedenou dobovku plnou výborných herců, která umí být ve správných chvílích i hodně atmosférická. Příběh se však evidentně teprve rozjíždí a to nejzajímavější ze života Josefa Hasila nás teprve čeká, jak naznačuje i samotné finále. Já u pokračování určitě budu. 7/10 ()

BarryLyndon 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tohle je škoda. Po prvním díle jsem z toho byl nadšený. Má to krásný audiovizual, lyrické neokoukané prostředí, výborný herce, Jankovský je parádní komoušská svině. Ale..... mám pocit že tam komplet chyběly některé profese při natáčení. Dej občas nedává smysl. Dialogy jsou nějaká alfa verze? Postavy se tam občas teleportují, probírají spiknutí před plnou hospodou. Iveta byla nakonec o třídu výš. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

K PRVNÍ SÉRII: Moc dobře si (i skrze pověst své rodiny) strážmistr Josef Hasil uvědomuje, že každý by měl mít možnost svobodně se rozhodnout, kde chce žít. Škoda ale, že nikdy víc neprorazíme skutečnost, co jej motivuje převádět lidi skrze lesy a močály, a sám riskovat to, co má nejraději: svobodu, společnost a život. Je totiž přátelský, mezi kolegy oblíbený, rád se po šumavských kopcích prohání na motorce, aby se tam s lučním kvítím v ruce dvořil své milé Marušce nebo aby si tam pořádně od podlahy zasouložil s milenkou Vlastou. Ostatně služba na hranicích (většinou) připomíná pohodu na druhou. Příběhově nerozjíždíme nic silného nebo propracovaného, žádné pnutí nevnímáme, postupně přibývají i faktické nesmysly, vadí i moderní stylistika (prostě tyhle dialogy patří do jiné doby) a atmosféra měla být o poznání silnější. Navíc uspokojivého završení se nedočkáme a je otázkou, zda má divák o (samozřejmě plánované) pokračování vůbec zájem. Herecky ale určitě fajn. Autor televizní Dukly 61 nebo detektivky Ve stínu má každopádně na víc. Za mě jen takové nevzrušivé běhání po lesích. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Převadění přes hranice do Německa a do Rakouska začalo ihned po komunistickém převratu. Takových převaděčů bylo několik desítek až stovek. I Hasilův bratr Bohumil byl převaděč. Josef Hasil velmi brzy zjistil, co dokáže udělat se svobou člověka, který nesouhlasí s režimem, rudá komunistická mašinérie. Čekala jsem mnohem víc. Tohle mohlo být klidně celovečerním filmem. Prom mě je větší legendou Kilián Nowotný. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Mě to celé přišlo jako předehra.  Pokud by měl seriál deset dílů, tak by to bylo v pořádku, ale vzhledem k tomu, že se jedná o minisérii, jsem trochu na rozpacích. Nicméně Ondříčkovi musím přiznat skvělou režii, pochvalu zaslouží i casting na čele s neokoukaným a výborným Hesem a konečně se podařilo se vystihnout i dobovou atmosféru, kdy už to tady sice bylo v p*deli, ale ještě ne v té úplně nejhlubší. Jenže ve chvíli, kdy přišla vlasstně nejdramatičtější část celé minisérie, to tvůrci utnuli a za to by si zasloužili přes držku. A neomlouvá je ani to, že se počítá s pokračováním, protože takovéhle ukončení je krásná demonstrace toho, jak se to nemá dělat. Takže si vy jelita z Novy koukejte s druhou řadou pohnout. 75% ()

Galerie (133)

Zajímavosti (9)

  • Nákladní vůz na začátku epizody je Škoda 430 PickUp z let 1929–1932. Osobní vůz v úvodu epizody je Praga Piccolo z roku 1930. (sator)
  • Natáčelo se v reálných lokacích, kde se pohyboval převaděč Josef Hasil zvaný Král Šumavy. (rakovnik)
  • Pracovalo se celkem 7 nocí z celkových 25 natáčecích dní – v Brdech, v Plzeňském a Středočeském kraji, v Jižních Čechách a na Šumavě. Natáčení bylo dokončeno v květnu 2022. (rakovnik)

Související novinky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

Cenu filmových fanoušků získaly Devadesátky

16.01.2023

V pondělí 16. ledna v 11 hodin dopoledne proběhla tisková konference České filmové a televizní akademie (ČFTA), během které byly mimo jiné zveřejněny nominace pro jubilejní 30. ročník předávání cen… (více)

Reklama

Reklama