Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Nejkontroverznější film posledních let je příběhem Handa (Russell Crowe) a jeho gangu vyznavačů Mein Kampfu, násilnických neonacistických skinheadských hrdlořezů, mezi které patří i jeho nejlepší kamarád Davey. Jejich pravidelnou zábavou je opíjení se do němoty a rasistické nájezdy na přistěhovalce v chudém předměstí australského Melbourne. Hando se brzy zaplete s mladou dívkou na útěku, drogově závislou Gabe. Když si ale místní bar koupí vietnamský přistěhovalec, zahájí skinheadi intenzívní válku o své území. Z Daveyho a Gabe se stanou milenci a Hando náhle neví, jak dál... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (316)

Boss321 

všechny recenze uživatele

Surový, brutální a místy i realistický snímek o gangu skinheads, kteří nemají nic jiného na práci než požívat alkohol, flákat se a vyhledávat bitky s přistěhovalci. Za nejvýraznější postavu považuji Russella Crowa, který díky svému drsňáckému vzezření doplněnému spousty tetování, zahrál postavu vůdce gangu Handa skvěle. Na druhou stranu to není žádný galakoncert, jak jsme na to zvyklý v jeho dnešních snímcích. Daniel Pollock v roli Davey, který asi jako jediný má z celé party trochu rozumu je též vynikající, škoda, že nás opustil tak mlád, protože se bezpochyby jednalo o velmi talentovaného herce. Co jsem trochu postrádal je lepší scénář (příběh mi místy přišel o ničem) a hlavně lepší kameru, protože některé scény (útěk před Vietnamci apod.) by natočil lépe student na FAMU. Průměrný snímek o skinheads, který se ale kvalitou nevyrovná svým slavnějším konkurentům (např. American History X)...... ()

Gimp 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je pro me obrovskym zklamanim. Tesil jsem se, ze se dozvim neco o australskych skins a jejich zivotu a pohnutkach ale misto toho se mi dostalo par trapnych rvacek s "rakosniky" a nicnerikajicich plku blbecku, kteri se nijak nelisi od normalnich zlodeju a jinak neprizbusobivych spolecenskych vyvrhelu... Vse navic v opravdu hnusnem blede modrem nadechu,, kamera je nezavisle hnusna az na uplne posledni zaber zasahujici do titulku... S Kultem hakoveho krize je opravdu velmi ale velmi opovazlive tento filmecek, na kterem neni zajimavy ani Crowe, srovnavat.. ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

První malinko známější snímek s v té době již uhrančivým Russellem Crowem, který to v sobě vždy MĚL. Někteří lidé se už jako herci zřejmě narodí. Nejlepší scénou jednoznačně útok skinů na šikmoočky, který je ovšem po zásluze potrestán. Závěrečné rozuzlení na pláži považuji za trošku slabinu v jinak zajímavém filmu. PS: Oživlá vzpomínka na Zpívání v dešti. 70% ()

petero 

všechny recenze uživatele

Večný problém rasovej neznášanlivosti ako tak vidím majú aj v Austrálii. Niektorý ľudia to už majú v sebe zakorenené. Tu sa nedozvieme prečo, ako to je v prípade pôsobivejšieho American History X. Rasová nenávisť tu vychádza z príchodu „žltých“, ktorý sa len snažia rozvinúť svoj obchodný duch, no aj tu narážajú na odpor tých, ktorý sa búria proti systému, ktorým nechcú byť ovládaný. Ale aj skinheadi nie sú len zlí, majú svoje city, lásky, problémy. Síce si žijú svojim životom, ktorý normálne zmýšľajúcemu človeku nemôže byť po vôli, ale aj nenávisť je prejavom istého citu (Equilibrium =)). Svojím čím ďalej vyostrenejším správaním, netolerovaním ostatných sa dostávajú do vážnych problémov, ktorú postupne vyúsťujú k rozpadu skupiny. Tento austrálsky film sa k nám dostal z určitého dôvodu. A ten dôvod je samozrejme Russel Crove a jeho schopnosť zahrať akúkoľvek postavu naozaj pôsobivo. No za zmienku určite stoja aj postavy okolo neho, ktoré síce tak neexcelujú, no určite podávajú slušný herecký výkon na ktorom tento snímok určite stojí. Ja určite nie som z tých, ktorý by dávali plný počet hviezdičiek kôli výborným hercom, no film ma zaujal svojou sondou do života týchto vyvrheľov spoločnosti a jeho slušným podaním, ktorý požmurkáva po svojom mladšom už vyššie spomínanom kolegovi. ()

brutale 

všechny recenze uživatele

Skinhead sa bude furt chovať ako debil, aj keď sa skrýva za "vyššie plány, rasovej očisty"! Film realisticky zachýtáva rasovú neznášanlivosť medzi "šikmo/okými" a skupiny domácich austrálskych skínov, ktorí sa zároveň búria voči systému. Výber hercov veľmi oceňujem hlavne Russel Crowe(ktorý ma presvedčil, že zahrá čokoľvek ) a nebohý Daniel Pollock, ktorí sa postáv ujali absolútne presvedčivo. Pre mňa najlepšie natočený film pojednávajúci o spomínanej problematike. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (15)

  • Film byl odmítnut městskou radou v Glasgow. (Lajty)
  • Podle webu premiere.com je film jedním z 25 nejnebezpečnějších filmů všech dob. (ČSFD)
  • Film získal australskou filmovou cenu v kategorii nejlepší herec, nejlepší zvuk a nejlepší původní hudba. (Sufferer)

Reklama

Reklama