Reklama

Reklama

Bohové a generálové

  • USA Gods and Generals (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Ronald F. Maxwell se po úspěšném snímku Gettysburg pustil do práce na filmu Bohové a Generálové, který vypráví události, které Gettysburgu předcházely. Tento film je téměř čtyřhodinovým vyprávěním o americké občanské válce, kde si zopakovaly své herecké umění některé hvězdy z předchozího Gettysburgu. Scénář k němu napsal Jeff Shaara, syn Michaela Shaary, autora novely The Killer Angels. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (45)

Wishkah odpad!

všechny recenze uživatele

Panebože co tohle bylo? Neuvěřitelně tupá adaptace amerických dějin, s nulovými hereckými výkony (kolik asi pan Duvall dostal peněz), nudné režie bez špetky nějaké dobré akce a scénář je kategorie sama pro sebe. Ty tři a půl hodiny byly sakra dlouhé ale naštěstí to krátili srandovní srceryvné proslovy vojáků a nejsrandovnější ze všeho byla smrt genrála Jacksona na konci filmu. Jo já vím je to vážná věc, je to cynické se tomu smát a tvůrci chtěli aby to vyznělo monumentálně. Ale zkuste si pustit zhruba poslední půlhodinu a udržet vážnou tvář. Je to nemožné. Už jen ten rozhovor generála Jacksona a jeho manželky na smrtelné posteli je nesmrtelná : Ona: "Doktro říká, že za chvíli budeš v nebi. Máš nutkání se setkat se stvořitelem?" - On: " Myslím, že ano." - Ona:" Tak dnes večer budeš s nejvyšším pánem." a to všechno bez změny výrazu tváře. Absolutně Legen....počkej na to....dární:-) ()

lioncel 

všechny recenze uživatele

Film natočený podle stejnojmenného bestselleru Jeffreye M. Shaary je prvním dílem trilogie mapující pohnuté období občanské války, u nás spíše označované, jako válka Severu proti Jihu .. nedočkal se sice žádných velkých ovací (mnohem lépe byl přijat druhý díl trilogie Gettysburg), ale já bych ho rozhodně nezatracoval .. naopak .. vynikající obsazení, silný námět, dobrá hudba (zahraje a zazpívá Bob Dylan) a v neposlední řadě i trocha poučení .. ano, je to místy zdlouhavé a ano, neustále patetický generál Jackson místo, aby na lůžku zbavil svou mladou ženu noční košile, ji raději neustále cituje z bible, ale na druhé straně okamžiky, kdy se např. vojáci z Akademie loučí a vybírají si stranu, za kterou budou v nevyhnutelném konfliktu bojovat – to je síla .. já jsem toto období nikdy moc nestudoval, a proto pro mě bylo velikým překvapením zjistit, že nejvyšší velitel vojsk Jihu gen. Robert E. Lee (zde v mistrném podání Roberta Duvalla) dostal původně nabídku velet armádě Severu, kterou ovšem jako pravý jižanský gentleman musel odmítnout .. film by měl shlédnout povinně každý americký student (asi jako každý náš školák by měl znát filmy Jan Hus, Jan Žižka - pardon, husitství vlastně prošlo novodobou ideologickou osvětou .. husiti byli sběř - Němci a Zikmund vůči Čechům lidumilové) a myslím, že i proto byl natočen, aby přinesl zážitek i poučení … ()

Reklama

VanTom 

všechny recenze uživatele

V podání této 3,5hodinové akademické lekce z historie vypadá "bratrovražedná" občanská válka jako spořádaná záležitost kultivovaných bohabojných gentlemanů, bojujících za šlechetné ideály (speciálně z pohledu Konfederace) a pronášejících jenom vznešená (vlastenecká, patetická) moudra. Ve všem tom manévrování desítek regimentů, brigád, batalionů, pod velením snad ještě vyššího počtu generálů a plukovníků, se ale vynořuje jen minimum mikropříběhů a scházejí tak nějací hrdinové, se kterými by mohl divák něco prožívat. Silně věřící "Stonewall" Jackson jím začne být až v závěru, kdy se přece jen nějaké emoce dostaví (navíc útok u Chancellorsville patří k těm lépe natočeným). Pokračování příště… ehm, tedy minule (Gettysburg, 1993). ()

Tormentor665 

všechny recenze uživatele

Zopakovat Gettysburg se nepodařilo. Pořád to ale strká do kapsy většinu filmů o občanské válce. Navíc ve srovnání s Lincolnem je tady ten patos alespoň trochu autentický. Pravda, nebýt toho Fredericksburgu, tak jdu s hodnocením daleko níž. Navíc, po Chancelorsvillské bitvě tam již opravdu není nic zajímavého. Zůstává otázkou, jak dopadne Appomatox... ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

"Gettysburg" to pravda není - stopáž je možná přehnaná a patosu (a tentokrát zejména pánbíčkaření) je tu až neúnosně mnoho. Soustředění celého vyprávění kolem "Stonewalla"Jacksona filmu spíše uškodilo, protože právě scény s ním, jeho rodinou a jeho malou kamarádkou vyznívají dost sentimentálně, a to až na hranici nevkusu. Případný zájemce o americkou historii, který toho o občanské válce zatím mnoho neví se toho o dobových souvislostech a historickém pozadí tohoto konfliktu také mnoho nedozví, ale bitevní scény považuji za velmi zdařilé. Robert Duvall jako Lee a Stephen Lang jako Jackson se mi líbili, ovšem největší devizou tohoto snímku je pro mne to, že se Maxwell po deseti letech vrátil i k osudům řady postav z výše zmiňovaného "Gettysburgu", především mainských dobrovolníků - a podařilo se mu je obsadit i stejnými (a opět dobře hrajícími) představiteli, počínaje Jeffem Danielsem. Chce to jistou trpělivost, hlavně při scénách s ženuškami (byť většinou docela pohlednými) a proslovech, jež hraničí s braním jména božího nadarmo, ale řekl bych, že se to pořád ještě vyplatí. Jen mne mrzí, že závěrečný díl Maxwellovy zamýšlené trilogie o občanské válce, "Konečné zúčtování", zatím není ani na obzoru a bůhví jestli se ho kdy dočkáme... ()

Galerie (27)

Reklama

Reklama