Reklama

Reklama

Odvážná akce spojeneckého komanda, která má změnit průběh války. Slavný válečný snímek Kam orli nelétají pojednává o odvážné operaci speciálně složeného komanda výsadkářů, kterému velí major Smith (Richard Burton). V týmu elitních britských specialistů na přežití v týlu nepřítele je jediným zástupcem spojeneckých vojsk poručík Schaffer (Clint Eastwood), příslušník americké jednotky zvláštního určení. Jejich společným úkolem je osvobození amerického generála Carnabyho, jehož nacisté drží v zajetí v nepřístupném a pečlivě střeženém horském sídle Schloss-Adler. Generál je totiž jedním z koordinátorů pro přípravu druhé fronty a má dokončit plány pro invazi do Evropy. Z politických důvodů je proto potřeba generála osvobodit z nedobytného orlího hnízda dřív, než ho nacisté donutí promluvit. Od počátku se ovšem záchranná mise potýká s nejrůznějšími nástrahami a komplikacemi. Již během úvodního seskoku za záhadných okolností umírá radista výpravy a celá skupina je brzy vyzrazena a zajata. Celá záchranná akce se začíná proměňovat ve špinavou špionážní hru, která má nakonec možná mnohem hlubší poslání. Právě akční špionážní linka představuje jeden z žánrových motivů, který obohatil klasický válečný žánr o prvky napětí a zábavy. Snímek natočil v roce 1968 americký režisér Brian G. Hutton a v hlavních rolích se představí britští herci Richard Burton a Mary Ureová společně s tehdejší vycházející hollywoodskou hvězdou Clintem Eastwoodem. Na úspěšnou spolupráci s režisérem Huttonem navázal Eastwood o dva roky později ztvárněním hlavní role ve slavné válečné komedii Kellyho hrdinové. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (306)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Mierne netradičná vojensko-špionážno-akčná tímovka, ktorá sa neuberá cestou tradičnej schémy "zoznamovanie - výcvik - bojové nasadenie", ale vrhá diváka rovno do akcie. To slúži hlavne k zneisteniu diváka - nepoznáme postavy (a popravde povedané, počas filmu sa o nich ani bohviečo nedozvieme, lebo sú to len ploché a veľmi vlažne zahrané figúrky v komplikovanej špionážnej hre), ale práve preto dobre funguje to zneistenie, že kto je vlastne dobrý, kto špión a kto dvojitý špión. Hodinu a pol nebudete mať ani o jednom z hrdinov šajnu, či je dobrý, alebo stojí na strane nacistov, a pramení z toho fajn nervozita. Záverečná hodinka sa zmení na nonstop akčné peklo, počas ktorého Clint skolí viac ľudí ako vo všetkých "dolárovkách" a "dirtyharryovkách" dokopy. K tomu treba pripočítať nádherné exteriéry - ten zámok na alpských úbočiach je proste parádny. No a hlavne je tento film príjemnou lekciou z dejepisu kinematografie - už viem, na čo sa dívali Lucas a Jeffrey Boam, keď písali scenár Poslednej krížovej výpravy ;-). ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Burtona s Eastwoodem asi moc štvalo že nehrají Jamese Bonda, tak si udělali vlastního. Za druhé světové, a na alpském hradě, které se překvapivě nejmenuje Wolfenstein. Luxusních aut a martini si tu tedy moc neužijí, a bondgirls tu nějaké sice jsou, ale času na špásování s nimi taky moc není, protože tady je nasazení v akci od začátku až do konce, a bodycount v druhé půli jde přes stovku. Na 50 let starý film impresivní. Příliš dlouhé, v jeden moment značně překombinované, ale stejně, impresivní. ()

Reklama

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Dnes již klasický válečný film s Richardem Burtonem a Clintem Eastwoodem v hlavních rolích. Velkolepá podívaná z konce 60. let, kdy Clint Eastwood naplno rozjížděl svou kariéru i v USA. Tímto snímkem opět potvrdil svou image málomluvného muže, který hlavně koná, na úkor slov. V tomto filmu je trochu upozaděn geniálním Richardem Burtonem, ale jeho charisma a mladá vizáž na obrazovce působí naprosto skvěle. Dobývání Orlího hnízda, se nesmazatelně zapsalo do filmových dějin. Dnes již legendární, napínavá pasáž na lanovce, charismatický Clint, na druhou charismatický Burton, přesně padnoucí a napínavá hudba, která výborně podkresluje dramatické scény, válečná a mrazivá atmosféra a spousta nezapomenutelných scén. Tento snímek bezpochyby patří mezi válečnou klasiku, ke které se pokaždé rád vrátím a ponořím se do ledového dobrodružství s britsko-americkými hrdiny. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom k veľmi zábavnému faktoru tohto diela sa nakoniec prikláňam k štvrtej hviezde, aj keď mi takto prehnaná dĺžka viac sadla k Huttonovmu nasledujúcemu dielu o DSV Kellyho hrdinovia. Možno preto, že šlo o road movie a tu sme viac menej uväznení v hraniciach jednej širšej lokality. Predpríprava, realizácia a útek, to sú tri pevne dané a značne predvídateľné časti filmu, ale popravde práve v takto koncipovanom filme je dodržovanie pravidiel na mieste. V tej dvojito-agentskej zápletke sa bude vyznať málokto, ale dodáva to predsa len tej priamočiarej akčnej dejovej línii na zaujímavosti a o čo tu v skutočnosti ide, je pomerne dosť komplikované, ale k užitiu si filmu v podstate nepotrebné. Osobne ma potešila zimná a horská atmosféra, neocitáme sa v mestách, pri mostoch a vo veľkých bitkách ako v drvivej väčšine anglo-americkej produkcie zo 60.-70. rokov o tomto vojnovom konflikte. Ak prijmete fakt, že ide o čisto komerčný film a tým pádom má v prvom rade zábavnú funkciu, tak sa primerane zabavíte aj vy. Ak chcete nejaký zžieravý filozofický traktát o nezmyselnosti vojny, poobzerajte sa niekde inde, na výber je toho dosť. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Zase jeden z tych filmov, ktory uprednostnuje pribeh na ukor postav. Vdaka tomu postavy posobia chladne a nezaujimavo a prva polovica filmu u mna postradala napätie a dost sa vliekla. Jedine spestrenie v podobe rozporuplnej motivacie hlavnej postavy (Richard Burton) u mna fungovalo len chvilu, lebo pomerne dost rychlo som odhadol na ktorej strane barikady stoji. Druha polovicka bola ovela zaujimavejsia, pretoze je prakticky cela zlozena z akcnych scen v oldschool style (bohata nadherna vyprava, miestami dost odvazne kaskaderske kusky, prehladny strih, netrasuca sa kamera, ziadne digitalne triky, proste nadhera ktorej prepacim aj miestami dost caste pouzivanie zadnej projekcie). Pre mna najzaujimavejim zazitkom bolo vidiet Eastwooda v ulohe klasickeho nie dvakrat schopneho a miestami dost zmäteného sidekicka hlavneho hrdinu. Solidny bijak, ktoremu by prospelo skratenie o 15-20 minut v prvej casti filmu. 7/10. ()

Galerie (256)

Zajímavosti (48)

  • Clint Eastwood dával filmu přídomek "Where Doubles Dared" (Kam se odvážili dvojníci - parafráze originálního názvu "Where Eagles Dare" tedy "Kam se odváží orli" …vhodnější český název filmu by byl "Jenom pro orly"). (džanik)
  • Film inšpiroval britskú kapelu Iron Maiden, ktorá zložila rovnomennú pieseň. (firewind)
  • Film obsahuje zhruba 1472 střihů během 151 minut, což znamená průměrnou délku záběru kolem šesti sekund. (džanik)

Reklama

Reklama