Reklama

Reklama

Odvážná akce spojeneckého komanda, která má změnit průběh války. Slavný válečný snímek Kam orli nelétají pojednává o odvážné operaci speciálně složeného komanda výsadkářů, kterému velí major Smith (Richard Burton). V týmu elitních britských specialistů na přežití v týlu nepřítele je jediným zástupcem spojeneckých vojsk poručík Schaffer (Clint Eastwood), příslušník americké jednotky zvláštního určení. Jejich společným úkolem je osvobození amerického generála Carnabyho, jehož nacisté drží v zajetí v nepřístupném a pečlivě střeženém horském sídle Schloss-Adler. Generál je totiž jedním z koordinátorů pro přípravu druhé fronty a má dokončit plány pro invazi do Evropy. Z politických důvodů je proto potřeba generála osvobodit z nedobytného orlího hnízda dřív, než ho nacisté donutí promluvit. Od počátku se ovšem záchranná mise potýká s nejrůznějšími nástrahami a komplikacemi. Již během úvodního seskoku za záhadných okolností umírá radista výpravy a celá skupina je brzy vyzrazena a zajata. Celá záchranná akce se začíná proměňovat ve špinavou špionážní hru, která má nakonec možná mnohem hlubší poslání. Právě akční špionážní linka představuje jeden z žánrových motivů, který obohatil klasický válečný žánr o prvky napětí a zábavy. Snímek natočil v roce 1968 americký režisér Brian G. Hutton a v hlavních rolích se představí britští herci Richard Burton a Mary Ureová společně s tehdejší vycházející hollywoodskou hvězdou Clintem Eastwoodem. Na úspěšnou spolupráci s režisérem Huttonem navázal Eastwood o dva roky později ztvárněním hlavní role ve slavné válečné komedii Kellyho hrdinové. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (306)

classic 

všechny recenze uživatele

Film,ktorý trvá takmer 2 a pol hodiny sa vyznačuje viacerými zaujímavými vlastnosťami,ktoré sú: Richard Burton a Clint Eastwood sú hlavnými zdrojmi všetkých vymožeností a nápadov,ktoré budú predvádzať a poviem na rovinu,že to nemá chybu... Clint má veľké hobby,že extrémne dobre mu ide strieľať do nacistov,ktorých má za chrbtom neúrekom,tak jeho nápady na ich likvidáciu sú rôzne,Richard je tým majorom,ktorý má v pláne zmiasť každého,kto mu stojí v ceste so stratégiou,ktorá ponúka nefalšovanú hustú akciu,ktorú režisér predvádza s takým nadšením,že pri záverečných titulkov bude každému ľúto,že to už končí... Okrem toho tu je množstvo kombinácii,zvratov,klišé,čo môže byť na škodu. Film ako celok nie je taký celistvý ako precízna dlhotrvajúca akcia,ktorá sa pamätá najlepšie. Ale istota je v tom,že ja som videl výborný vojnovo špionážny klasicky šesťdesiatkový film s výbornou atmosférou na zámku a pod ním nastáva efektívne striedanie akčného neustáleho tempa,ktoré je pôžitkom pre nadšencov... ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

4,5*/5...Parádny vojnový velkofilm, odohrávajúci sa v abolútne dokonalom a podmaňujúcom prostredí (lepší a temnejší hrad je snáď len v Mene Ruže). Je síce pravde, že čo do reálnosti sa občas vynára spomienka na Johna Ramba, MacGyvera a Jamesa Bonda, ale to vôbec nie je negatívom, len treba pristúpiť na danú hru a častejšie dobové technické nedostatky (natočiť ten film s dnešnou technikou, waw!). Perfektné kaskadérske kúsky, natáčanie asi nebola prechádza ružovou záhradou, ale za ten nesporný prínos do kinematografie to za to stálo :) ()

Reklama

Happykubas 

všechny recenze uživatele

V skutku dokonalá lstivost a utajení jsou vlastnosti, které se podařily zahrát hlavním hercům.Díky tak originálně chytrým lestem "anglického" majora si tento film ode mne vysloužil 4*.Jen čtyři proto, že mě moc nenadchla blondýnka, od které létaly tuny olova - a to bez jediného šrámu, což mi připadalo tak trochu nehodící se do tohoto nadprůměrného filmu.A taky jistá zdlouhavost nepřispěla.Jinak film plný napínávých momentů. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Moje nejoblíbenější válečná filmová výprava v hlavních rolích se skvělým chladným Eastwoodem a Burtonem... brilantně natočené a pojaté. Nejlepší scéna při boji na lanovce a uvnitř hradu(Orlího hnízda), jež byla jednou z nejstřeženějších pevností své doby! Tenhle film mě po celou svou dobu bavil a nebyla chvíle, kdy bych chtěl odejít, což u mnoha válečných nebývá.... ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Takhle si představuju špionážně-vojenský-akční film. Ačkoliv trvá dvě a půl hodiny, uteče to jako voda, protože se pořád něco děje. Kdo zabil prvního z výsadku a proč? Kdo je zrádce? Co ta tajemná žena? Divák si neustále klade otázky a ani si nemá čas všimnout zde pro mne skutečně podružných detailů jako nekonečné zásobníky, kulaté dveře z jedné strany, ale hranaté z druhé, neustálé zásoby výbušnin, žádné škrábnutí statečných hrdinů... Nebo jo, všimne, ale v rámci žánru a fandění hrdinům ledacos odpustí. Protože jednotlivé miniscény jsou napínavé samy o sobě - tohle klidně mohla být divadelní hra, jak přesně jsou členěné jednotlivé scény - a dohromady dávají srozumitelný a jasný celek. Navíc zde hraje i zimní příroda - hory v úvodu, samotné orlí hnízdo, až hororové cesty lanovkou, zvláště v noci, kamera kouzlí i na samotném hradu a dodává velký kus atmosféry. Pravda, snad jen Richard Burton už mi přijde trošku odulý a postarší na tuto roli, ale sám si z toho v jedné replice dělá legraci. ()

Galerie (256)

Zajímavosti (48)

  • Richard Burton chtěl Richarda Egana do role Clinta Eastwooda. (Javert)
  • Zámek "Schloss Adler" je ve skutečnosti "Schloss (Burg) Hohenwerfen" v Rakousku. Nachází se přibližně 40 km na jih od Salcburku. Nejstarší opevnění pochází z 2. poloviny 11. století, stojí na 155-metrové skále nad údolím řeky Salzach a salcburským panovníkům sloužil nejen jako strategický opěrný bod, ale rovněž jako lovecká rezidence a ovšem i jako státní vězení (vězněn zde byl například arcibiskup Wolf Dietrich von Raitenau, 1611). V době natáčení byl využíván jako výcvikový tábor policie. (džanik)

Reklama

Reklama