Reklama

Reklama

Odvážná akce spojeneckého komanda, která má změnit průběh války. Slavný válečný snímek Kam orli nelétají pojednává o odvážné operaci speciálně složeného komanda výsadkářů, kterému velí major Smith (Richard Burton). V týmu elitních britských specialistů na přežití v týlu nepřítele je jediným zástupcem spojeneckých vojsk poručík Schaffer (Clint Eastwood), příslušník americké jednotky zvláštního určení. Jejich společným úkolem je osvobození amerického generála Carnabyho, jehož nacisté drží v zajetí v nepřístupném a pečlivě střeženém horském sídle Schloss-Adler. Generál je totiž jedním z koordinátorů pro přípravu druhé fronty a má dokončit plány pro invazi do Evropy. Z politických důvodů je proto potřeba generála osvobodit z nedobytného orlího hnízda dřív, než ho nacisté donutí promluvit. Od počátku se ovšem záchranná mise potýká s nejrůznějšími nástrahami a komplikacemi. Již během úvodního seskoku za záhadných okolností umírá radista výpravy a celá skupina je brzy vyzrazena a zajata. Celá záchranná akce se začíná proměňovat ve špinavou špionážní hru, která má nakonec možná mnohem hlubší poslání. Právě akční špionážní linka představuje jeden z žánrových motivů, který obohatil klasický válečný žánr o prvky napětí a zábavy. Snímek natočil v roce 1968 americký režisér Brian G. Hutton a v hlavních rolích se představí britští herci Richard Burton a Mary Ureová společně s tehdejší vycházející hollywoodskou hvězdou Clintem Eastwoodem. Na úspěšnou spolupráci s režisérem Huttonem navázal Eastwood o dva roky později ztvárněním hlavní role ve slavné válečné komedii Kellyho hrdinové. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (307)

marhoul 

všechny recenze uživatele

Esence absolutní filmové zábavy v čele s vynikajícím Richardem Burtonem. Clint Eastwood byl lákadlo vždy, ani tady nezklamal. Skvělé, úsměvné, napínavé, perfektně napsané, vidět Marca Antonia po pás ve sněhu je solidní dívanda. Film je cosi jako válečná bondovka se zajímavě pojatou jízdou na lanovce a nevšedním osvětlením jednoho hradu . ()

Reklama

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ach tomuhle filmu určitě dám ještě jednu šanci, protože se mu nesešla dobrá konstalace hvězd, pořád na mě někdo zvonil a s něčím otravoval a ve finále, když tam byla ta blondska a vypadalo to že se slíkne, tak na mě zazvonil svědek Jehovův, nevím jak se dostal do baráku, ale měl štěstí že vystih mou momentální náladu a vzdal to dřív než začal, protože když se těšíte na ženskou v podvazkách a najednou čumíte na svědka johovova, jak se vás chystá zaangažovat hrozí velmi agresivní reakce. Zajímalo by mě kterej kreten ho vůbec pustil do baráku a proč musel jít smrdět hned ke mě. No a pak přišla sousedka, že je zlevněný zelí v Holešovicích, bylo 21:15 a já dostávám informace, že bych se posral. Čili i tohle všechno ovlinilo mé hodnocení. Film mě přišel překombinovaný, často jsem se neorientoval, kdo je nácek a kdo je nenácek. Občasná naivita některých scén mě taky nepřišla příliš štastná a navíc se přidal klasický neduh dabingu válečných filmu, amíci, angláni, němci, veverky všichni mluví česky, do toho zpráva o levným zelí, svědek Jehova, takže v tom aby se prase vyznalo, jenže já se v tom tentokrát moc nevyznalo. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Keď niekto vedľa seba postaví Richarda Burtona a Clinta Eastwooda kosiacich náckov po stovkách, ten film proste musí byť skvelý. Keby sa ešte trochu popracovalo na charakteroch a ubralo na "videohernosti" (vážne žiadna podľa tohto filmu nevznikla?) mohlo to byť dokonalé. Záverečná takmer hodinová akčná scéna je aj po rokoch cool 9/10 P.S. teším sa na soundtrack, vo filme znel parádne ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Preboha, kde sa ten Burton s Eastwoodom flákali. Veď keby ich nasadili, mohla druhá svetová skončiť v rovnakom mesiaci, ako začala. Je to úžasný film. Také niečo sa nevidí často. Scenárista sa musel pri písaní pomiasť a pyrotechnici museli mať po nakrúcaní prázdne sklady. Myslím, že som tak hlúpy film od dôb kapitána Klosa ani nevidel. Poznám príbeh o oslobodzovaní Mussoliniho Skorzenyho komandom, ale podobne úspešných a riskantných akcií bolo ako šafránu. Vysoké hodnotenie tohto filmu pripisujem tomu, že takýmto typom filmov začínala línia, ktorá úspešne funguje až do súčasnosti. ()

Galerie (256)

Zajímavosti (48)

  • V průběhu natáčení jedné z akčních scén byli produkční Elliott Kastner a režisér Brian G. Hutton zle popáleni. (Javert)
  • Derren Nesbitt (Von Hapen) chtěl být se svou postavou co nejfaktičtější. Zatímco byl na místě, požádal o setkání s bývalým členem gestapa, aby lépe porozuměl tomu, jak postavu hrát. (Marek06)
  • Na konci filmu se na letišti počasí mění z oblačnosti a mlhy na jasnou oblohu. (Marek06)

Reklama

Reklama