Reklama

Reklama

Odvážná akce spojeneckého komanda, která má změnit průběh války. Slavný válečný snímek Kam orli nelétají pojednává o odvážné operaci speciálně složeného komanda výsadkářů, kterému velí major Smith (Richard Burton). V týmu elitních britských specialistů na přežití v týlu nepřítele je jediným zástupcem spojeneckých vojsk poručík Schaffer (Clint Eastwood), příslušník americké jednotky zvláštního určení. Jejich společným úkolem je osvobození amerického generála Carnabyho, jehož nacisté drží v zajetí v nepřístupném a pečlivě střeženém horském sídle Schloss-Adler. Generál je totiž jedním z koordinátorů pro přípravu druhé fronty a má dokončit plány pro invazi do Evropy. Z politických důvodů je proto potřeba generála osvobodit z nedobytného orlího hnízda dřív, než ho nacisté donutí promluvit. Od počátku se ovšem záchranná mise potýká s nejrůznějšími nástrahami a komplikacemi. Již během úvodního seskoku za záhadných okolností umírá radista výpravy a celá skupina je brzy vyzrazena a zajata. Celá záchranná akce se začíná proměňovat ve špinavou špionážní hru, která má nakonec možná mnohem hlubší poslání. Právě akční špionážní linka představuje jeden z žánrových motivů, který obohatil klasický válečný žánr o prvky napětí a zábavy. Snímek natočil v roce 1968 americký režisér Brian G. Hutton a v hlavních rolích se představí britští herci Richard Burton a Mary Ureová společně s tehdejší vycházející hollywoodskou hvězdou Clintem Eastwoodem. Na úspěšnou spolupráci s režisérem Huttonem navázal Eastwood o dva roky později ztvárněním hlavní role ve slavné válečné komedii Kellyho hrdinové. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (307)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Ak mám pravdu povedať, tak na staré filmy a Eastwoodovky nepozerám, skrátka mám rád novšie filmy. A k tomuto som sa dostal len preto, pretože nič nové a kvalitné nie je. Takže som zapátral niečo v starých filmoch a oplatilo sa. Musím povedať, že je to pecka. Taká zápletka ako je v tomto filme sa len tak v akčných / vojnových filmoch nevidí. A to nie je všetko. Akcie sú neskutočne fajnové, majú nápady, skvelých hercov ktorý ich prezentujú a hlavne logiku. Taktiež sa mi ľúbi výprava, ktorá je na tu dobu veľkolepá a tiež ten špionážny prvok, ktorému nechýba atmosféra a napätie. Film sa skvelo rozbieha, zo začiatku sledujeme skupinku britských a jedného amerického vojaka, ktorý majú za úlohu vyslobodiť generála, ktorý je uväznený v zámku Schloss Adler. Začiatok je zaujímavý už len s pohľadu toho ako sa tam dostavajú. Stred filmu patrí akciám a hlavnej zápletke, ktorá je tiež skvelá. No a záver patrí úteku, ktorý ma tempo, štýl, akcie, nápady, rozuzlenie a Clinta Eastwooda s Richardom Burtonom. Pre mňa film, o ktorom som sníval ako malý, ale objavil som ho až teraz. 100% - 5* ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Clint Eastwood vyměnil šestiraňák za skopčácký samopal a spolu s trojitým (nebo víc?) agentem Richardem Burtonem se vydal osvobodit jednoho generála. A mimochodem při tom stihl vystřílet půlku německého regimentu. Co mě nejvíc překvapilo byl fakt, že i když má film přes dvě a půl hodiny, nestihl jsem se nudit ani vteřinu. Robert Aldrich do toho sice šel o rok dřív s trochu větší vervou a cynismem, i tak jsou ale tihle orli tím pravým válečným pošušňáním. P.S. Jedná se o ideální vánoční film, protože obsahuje vše důležité, co by takový sváteční snímek měl mít - včetně spousty sněhu a mrtvých nácků. ()

Reklama

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Brilantně promyšlený válečný film, který si s divákem ve svém průběhu moc krásně hraje. Akce je efektní a promyšlená (v závěrečném útěku z Orlího hnízda vám postupně dochází i jeho skvělé naplánování). Richard Burton jako drsný kápo, který ví a Clint Eastwood jako ultimátní kosič, který ale pro jistotu neví nic, tvoří výbornou hláškující dvojku. Atmosféru navíc dokresluje špičková vojenská hudba Rona Goodwina. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,...SCHOVAJTE MI KÁVU." ,,BUDE UŽ STUDENÁ." ,,TO NEVADÍ, AJ TAK JU NEUVARÍTE DOBRE." __ Toto je jeden zo super starých, vojensky zameraných filmov (spolu s ,,Najdlhším dňom" to najlepšie čo som zatiaľ videl) a ja som si ho takmer náhodným stiahnutím po rokoch krásne pripomenul. Klady tu už boli nespočet krát zmienené a mne ostáva len napísať, že sú z môjho pohľadu určite pravdivé. Richard Burton patrí medzi mojich obľúbených hercov a ak sa k nemu pridá Clint Terminátor, ktorý by dokázal vojnu za pár týždňov vyhrať, výsledkom je inteligentný filmový zážitok, navyše obom pánom to v uniformách SS naozaj sluší. Menšie trhliny a ,,len" 4* má na svedomí fakt, že film je úplne zbytočne občas dopletený a u spomínanej scéne u krbu som mal v hlave len dobrý zmätok. Práve kvôli tejto skutočnosti a tiež pre niektoré ďalšie deje, sa akoby strácala v celkovom kontexte logickosť. Tieto vrtochy však počas filmu prekrýva príťažlivé zasnežené prostredie alpského masívu, len dodávajúce všetkému na originálnej atmosfére. Hudba, výprava, kamera aj strih (nie až natoľko spomínanej rýchlosti) sú aj napriek pokročilému veku snímky na stále skvelej úrovni. Inde možno premrštená stopáž tu nie je žiadnym handicapom. Práve naopak. ()

Happykubas 

všechny recenze uživatele

V skutku dokonalá lstivost a utajení jsou vlastnosti, které se podařily zahrát hlavním hercům.Díky tak originálně chytrým lestem "anglického" majora si tento film ode mne vysloužil 4*.Jen čtyři proto, že mě moc nenadchla blondýnka, od které létaly tuny olova - a to bez jediného šrámu, což mi připadalo tak trochu nehodící se do tohoto nadprůměrného filmu.A taky jistá zdlouhavost nepřispěla.Jinak film plný napínávých momentů. ()

Galerie (256)

Zajímavosti (48)

  • Pri záverečnom úteku je si možné všimnúť, že odpálený strom bol do polovice napílený. (zoot3r)
  • Ve filmu se objeví i vrtulník. Jedná se o poválečný americký typ Bell 47, známý třeba ze seriálu M*A*S*H (od r. 1972). Aby více připomínal německé konstrukce, bylo mu na kabinu dokresleno rámování. Němci opravdu během války vrtulníky úspěšně testovali a dokonce nasadili. Filmový vrtulník má pravděpodobně suplovat typ Flettner Fi 282 Kolibri. (p3tris)
  • Film bol obrovským úspechom a v roku 1969 to bol 7. najpopulárnejší film v Spojenom kráľovstve a 13. najpopulárnejší v USA. (westerns)

Reklama

Reklama