Reklama

Reklama

VOD (1)

Britský historický film Cromwell, který natočil režisér Ken Hughes po takřka desetiletých přípravách, se soustřeďuje přibližně na období 1640–1650, jež podstatně ovlivnilo budoucí osud Anglie. Polovina 17. století znamenala pro Anglii čas úpadku. Král Karel I. je zkorumpovaný diktátor, stoupá občanská neposlušnost a mnozí významní krajané odcházejí hledat štěstí raději do Nového světa. Mezi nimi je i budoucí Lord protektor Anglie, Irska a Skotska, protimonarchisticky smýšlející Oliver Cromwell. Nakonec ale svou rodnou zemi neopustí a naopak se králi postaví tváří v tvář. Chce učinit přítrž samovládcovu řádění a nastolit parlamentní právo. Situace neodvratitelně směřuje k občanské válce, v níž má právě Cromwell sehrát klíčovou úlohu. Ve filmu ho ztělesnil vynikající Richard Harris, krále Karla pak Alec Guinness. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (84)

Autogram 

všechny recenze uživatele

Film o ceste Anglicka od čistokrvnej monarchie k parlamentnej demokracii je zaujímavý a tiež dlhý, ako bola dlhá táto ich cesta. Oveľa dlhšia, ako obdobie zachytené v tomto filme. Film má všetko potrebné pre tento typ historického filmu, výpravu, dialógy, hercov, ale nemôžem pri ňom ísť na štyri hviezdy, lebo som ho nedokázal dopozerať naraz na jeden záťah, čo by bolo potvrdením jeho výnimočnosti. Keď nie celý film, výnimočné boli určite prejavy Cromwella v parlamente, aj mimo neho. –––– A proto jsem přesvědčen, že v Irsku nebude mír, dokud nerozdrtíme katolickou cirkev. –––– Co nalézám? Anarchii, korupci, rozpory a věčné vnitřní zmatky. Nepřátelé této země vzkvétali pod vaší záštitou. ... Pánové, nesesaditelný patlament je zločinnější než nesesaditelný král! Šejdíři, opilci, pasáci, hnustí chamtiví ctižádostiví lumpové, nemáte schopnost spravovat naší velkou zemi, vy můžete vést leda bordel! Tohle není parlament, já vás prostě rozpustím. Prohlašuji, že tento parlament skočil! ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Působivé, strhující, nádherně výpravné a velkolepé. Uhrančivý, fascinující koncert pánů Guinesse a Harrise s úžasnou výpravou a jedním z nejkrásnějších českých dabingů. Čert vem historickou přesnost, nebo nepřesnost, asi je úplně fuk, jak to bylo, protože málokterý historický film je tak působivý, obzvlášť ve druhé polovině, která mě totálně dostala. Síla dialogů se tady plně projevila, protože té akce tam zas tolik nebylo. Historická klasika, ke které se budu velmi rád vracet. 100%, tady není moc o čem. ()

Reklama

Vampireman 

všechny recenze uživatele

Verze 133 minut. Ačkoli se jedná o film končící těsně před Cromwellovou diktaturou (tedy podstatně neúplný), kterému mnozí vyčítají historickou nevěrohodnost, poměrně neprávem o něm téměř nikdo nic neví. Přitom se jedná o velkolepou záležitost s lucidní kamerou a úchvatnými kostýmy a neposlední řadě i klenotním obsazením. Rozhodně plus. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Složitě hodnotitelný film sledující boj Olivera Cromwella proti anglickému králi Karlu I. Ono je to výborně natočené, na víceméně konverzační historické drama jsou tu výborné davové scény a dvě parádní bitvy; z toho jedna s perfektní taktikou. A Richard Harris hraje jako o život (třeba naprosto fantastická finální scéna v parlamentu) a zasloužil si minimálně nominaci na Oskara; kupodivu za ním nezaostávají ani ostatní. První problém je, že je to dost vycucané z prstu, Karel I. nebyl rozhodně takový padouch jak ve filmu a Cromwell měl do svatouška bojující za všechen lid daleko; jeho hrůzovláda vedla k tomu, že po jeho smrti se Britové rádi vrátili ke království. Druhý problém je spíše našim dabingem, ale z toho hřímání o boji za veškerý lid, svržení mocipánů a všech frází kolem na mě dýchnul odér bolševických budovatelských filmů. Takových těch kde hrdinní komunisti svrhávali zlotřilé továrníky a politiky ve službách reakce. Nu každopádně se zavřenýma očima slabší 4* a historický film roku 1970. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„The King is not England, and England is not the King..“ Fragmenty z klání parlamentaristů a roajalistů na domácím anglickém hřišti (sportovní terminologií Kulatohlavci proti Kavalírům), při kterých se tvůrci především zaměřili na hlavy znesvářených stran. Kutálet se bude jen jedna a u té druhé se taktně zamlčí její kontroverzní nápady (irské tažení) i potupné posmrtné kutálení, když si Stuartovci otevřeli restauraci. V hereckém souboji těžkých vah u mě zvítězil ten, co oplýval sebejistou arogancí spojenou s jistou dávkou noblesy rytíře řádu Jedi. Jeho protivník nebyl vůbec špatný, ale s plamennými proslovy do učebnic dějepisu to už místy přeháněl. Ať tak, či onak, bezesporu poctivě odvedená práce co se týká kostýmů i bitevních vřav. Nevím jak vy, ale já jsem v poslední scéně Ruprechta Falckého viděl místo Daltona Daniela Day-Lewise.. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (24)

  • V bitvě u Edgehillu je Cromwell nazýván plukovníkem. Ve skutečnosti byl v době této bitvy pouze kapitánem. (liquido26)
  • Sir Thomas Fairfax byl během občanské války velitelem parlamentní armády a Cromwell jeho zástupcem. Film ale zobrazuje jako velitele Cromwella a Fairfaxe jako jeho podřízeného. (liquido26)
  • Přestože se tvůrci snímku kvůli publicitě chlubili, že byl film natočen "po deseti letech výzkumu", film byl kritizován pro své historické nepřesnosti. Kostýmy, místa a vzhled postav byly zobrazeny přesně, ale jednotlivé události velmi volně. (liquido26)

Reklama

Reklama