Reklama

Reklama

Před úsvitem

  • USA Before Sunrise (více)
Trailer

Obsahy(1)

Mladý Američan Jessie, který cestuje po Evropě, se ve vlaku z Budapešti do Vídně náhodou seznámí s francouzskou studentkou Celine. Cesta je dlouhá, Celine půvabná, a tak ji Jessie osloví a dají se do řeči. O několik hodin později si stále ještě povídají. Ač jsou každý jiný, mají si stále co říci a ani jeden z nich nechce, aby ta nečekaně kouzelná chvíle skončila. A když vlak dorazí do Vídně, přemluví Jesse dívku, aby odložila svou cestu do Paříže a vydala se s ním do ulic Vídně, kde jejich rozhovor pokračuje a přerůstá ve vášnivou romanci plnou krásných a pro oba nezapomenutelných chvil. Když pak přijde těžký čas rozloučení, slíbí si, že o půl roku později se znovu setkají. (TV Nova)

(více)

Recenze (571)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Vynikající nenáročné romantické drama, které vás pohltí hlavně díky dlouhým a neobyčejným dialogům, které vás však provázejí po celý film a romantika v tom pravém slova smyslu na vás dolehne zřejmě až na úplném konci. Ovšem pověstná chemie mezi oběma hlavními představiteli funguje na výbornou....70% ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Slyšel jsem na to až moc oslavných ód, abych po shlédnutí nebyl lehce zklamaný (takhle je to skoro vždycky, proto nečtěte recenze a nechoďte na csfd!!! :-) ). Přesto je z toho cítit pohodová atmosféra od začátku do konce (mojí oblíbenou scénou je ta úplně úvodní vlaková), oba herci se přesně trefili do svých charakterů (Hawke je jako extrovertní, ale značně nejistý Amík výborný a Julie Delpy opravdu vyzařuje charizma emancipované, sečtělé mladé Francouzky). Můj druhý kousek Richarda Linklatera, začínám mít toho kluka rád. A jdu shánět Před soumrakem, tak zatím... 80% ()

Falko 

všechny recenze uživatele

70%. Na tento film mam zvlastnu spomienku, kedze som videl najprv pokracovanie PRED SOUMRAKEM (2004) a to este k tomu v autobuse, kde sa v uplnom klude pozerat nedalo a okrem toho som vobec netusil, ze to bolo vlastne pokracovanie tohto filmu. Takze sklamanie z autobusu nudnymi obkecavackami som si vynahradil touto prvou castou, ktora sa mi zacala celkom pacit, aj ked niektore dialogy boli trosku nudne, ale ku koncu to zacalo byt dost zaujimave, hlavne ako sa zmieria Jesse a Celine so stale bliziacou sa rozluckou. Najviac sa mi pacila scena v restauracii, kde akoze hlavni hrdinovia improvizovane telefonovali s kamaratom(kou). Dnes sa tesim na opakovanie nenavidenej nudnej konverzacky Pred soumrakem, ktoru som spoznal v autobuse a kde su hrdinovia o 9 rokov starsi :-) ... 22.06.2010 _______ Ethan Hawke - (Jesse) +++ Julie Delpy - (Celine) +++ Andrea Eckert - (Žena vo vlaku) +++ Hanno Pöschl - (Manžel vo vlaku) +++ Hudba: Fred Frith +++ ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Film hodnotím s tím, že už jsem viděl i jeho pokračování a proto musím napsat, že to nechápu. Pořád nechápu fakt, že zatímco oba další díly jsou prakticky dokonalé filmy o jednom nevšedně všedním vztahu, tenhle kolem mě jen tak "prošel", a já se cítil... lhostejně. Což by se asi nemělo stávat u filmu o vztazích, speciálně takhle široce uznávaného. Nevím, možná jsem ten den neměl náladu... jak říkám, nevím. Vím ale, že hlavně díky Before Sunset a Before Midnight dám někdy ještě jednou i tomuto dílu šanci. A samozřejmě nejen tomuto, tuto "Before" trilogii si někdy určitě s chutí dám. Zatím zde ale musím nechat rozpačitých 50 %. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Je mi jasné, že cynikové budou upozorňovat na to, že ONA by zřejmě z vlaku nevystoupila, že barman by MU láhev červeného prostě zadarmo nedal, že by si hned nevykládali o tak intimních tématech, že OBA by nepotkali tolik anglicky hovořících pouličních „umělců“, kteří jejich počínající vztah kamsi posouvají. Souznění, netriviální dialogy, všední i nevšední témata. Zdánlivě obyčejné povídání, které má ovšem přesný autorský záměr. A divák se může hravě ztotožnit s tím, co sleduje. Něco přes půlden bloumání po městě, vzájemné přitažlivosti, ostýchavosti, prvního polibku, prvního tance, první skoro hádky, prvního rozchodu i narychlo spíchnutého slibu. Nakonec si slíbili, že se sejdou za půl roku. Víme, jak dlouho to nakonec trvalo, ale podstatné je, že i podruhé to trio Delpy-Hawke-Linklater zvládlo dokonale. Začalo to hádajícím se rakouským párem ve vlaku směřujícímu do Vídně a pak Paříže, kdy si ona raději přesedla, skončilo dalšími dvěma milými zastaveními, které je nutné mít ve filmové sbírce. Tři nezávislé kousky, tři nenápadné skvosty. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Psal se rok 1983 a já stála v Praze přede dveřmi jednoho kamaráda a marně zvonila, nikdo neotvíral. Ani nevím, jak k tomu došlo, ale nakonec jsem prochodila celou noc s jedním ostravským studentem Martinem, kterého už jsem pak nikdy v životě neviděla. Nepamatuji se o čem jsme si tehdy povídali, ale vím, že se takové věci můžou stát. S naprosto neznámým člověkem můžu mluvit o čemkoliv, nemám s ním žádnou negativní zkušenost, všechno, co si řekneme je nové. Přes veškerou snahu vznikl jen průměrný romantický snímek, mnohem zajímavější film na podobné téma jsou Nevinní čarodějové od Andreje Wajdy. Přesto mám pro tento film jakousi slabost, viděla sjem ho nejméně třikrát. Baví mě sledovat, kudy procházeli a kompletovat to se svými vzpomínkami. Je roztomilé, že Jesse sice nemá peníze na hotel, ale kromě cestování a posezení v klubu mají i na nejdražší kavárnu ve Vídni.                                                                                                                                                                                         Challenge Tour říjen 2015: 30 dní se světovou kinematografií ()

Hild 

všechny recenze uživatele

Nádherný film, nádherná romance. A hlavně ty dialogy, ty byly tak neskutečně skvěle napsané. Jedna velká životní pravda za druhou, jeden z těch filmů, u kterého jsem měla pocit, že mi někdo vlezl do hlavy a přečetl mi myšlenky, ve filmu jsem se našla, viděla jsem se v obou postavách. Se všemi názory a myšlenkami na život a na lásku jsem se plně ztotožnila. Richard Linklater citlivě natočil velmi upřímný film o dvou lidech, kteří během jednoho dne zažívají něco, co člověka potká možná jednou za život, něco, co každý člověk doufá, že jednou zažije. Ethan Hawke a Julie Delpy vytvořili velmi přirozenou dvojici, které musíte věřit každou větu, každý pohled. Krásný filmový zážitek. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Letité ódy nelhaly. Výtečná konverzačka se strhujícími, ale hlavně naprosto realistickými, dialogy. Člověk visí na každém slově a vše mu je zde tak nějak povědomé. Ona klišovitá fráze "ono je to jak ze života" sem pasuje více, než na cokoliv jiného. Akorát je to celé ještě mnohem lepší. O perfektně sehrané dvojici se snad ani nemusím zmiňovat. U téhle romance musí roztát i člověk s ledovým srdcem. ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Samozrejme, že láska na prvý pohľad existuje. Ja poznám napríklad len takú. Toto ma ale nebaví. Američan kecá, kecá, kecá, ako Palacký na sneme, ja počúvam a počúvam, už je to únavné, hojdám sa sem a tam ako autista, už sa aj v kútiku úst objavuje dlhá slina. Niekedy je menej proste viac. ()

belldandy 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film mě teda těžce nedostal. Pořád jsem se snažila pochopit ty pochvalné ódy kritiků, ale nepodařilo se mi to. Horší snad jsou už jen Madisonské mosty. Již n-krát užité téma krátkého, avšak osudového setkání mě tentokrát oslovilo asi jako reklama na Ariel. Pokud bych zatoužila po shlédnutí podobého filmu sáhnu určitě spíš po 30-let starých Nebožtícíh přejících lásce. Tenhle film se podle jedné recenze vyznačuje brilantními dialogy. Já můžu říct jen, že tak stupidní a klišovoté rozhovory jsem ještě neslyšela. (Proboha, proč ona musí být citlivá a pověrčivá a on zas racionální?) A to mluvíme o filmu, který je na dialozích postaven. Alespoň nevím, o ničem jiném, co by mohl nabídnout. Má to být samozřejmě příběh "jako ze života". Jenže tihle umělohmotně krásní vypulírovaní hrdinové mi nikdy nepříjdou jako skuteční. - Doufám, že 2 díl Před soumrakem, odehrávající se po 7 letech můj dojem napraví. Nostalgická nota by mohla být alespoň něčím v té citové prázdnosti, kterou jsem cítila při sledování tohoto filmu. ()

JAn 

všechny recenze uživatele

Potkali se náhodně ve vlaku, vystoupili spolu a pustili se do dlouhého, vášnivého rozhovoru. Milé a důvěrné známé, spontánní a kouzelné; beze špetky falše. Linklater, Hawke a Delpy dokazují, jak se jedno setkání může stát neobyčejným, jak může ovlivnit celý váš život. Jak málo stačí k vytvoření tak silného a zároveň tak křehkého pouta. Ještě jednou opakuji; kouzelné! ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Konverzačka je to moc pěkná, upřímná a nakonec i dojemná. Bohužel jsem se při sledování stačil i párkrát podivit, jak upřímná. Jistě, z vlastních zkušeností vím, že si lze takto popovídat s někým, u koho nemusíte mít zábrany a s kým si parádně rozumíte. I tak mi ale některá slova vycházející z úst ústředního páru přišla přinejmenším nepatřičná, nereálná. To je ale nejspíše jediná větší výtka tohoto pěkného romantického filmu, který mne jinak velmi mile překvapil. Je jen škoda, že Ethan Hawke nehraje více, a hlavně zatím nemá moc štěstí na ty opravdu velké role. Tento film se ovšem, spolu se skvělou Gattacou, řadí mezi ty nejvýraznější s ním, a naštěstí i dobře zapamatovatelné. Julii Delpy upřímně moc nesleduji a ani neznám, ale i když jsem se zpočátku obával, do role nakonec seděla výborně. Už se těším na "dvojku". ()

FlyBoy 

všechny recenze uživatele

Rodení cynici tvrdo narazia a horliví romantici sa ihneď rozpália. Ukecaná floskula, vykríknu prví. Prezázračná naliehavosť, šepotnú si druhí. Sídlim niekde medzi, uštipačné zadrapkávanie je niekedy žolíkom mojím, ale ceľkovo o dôverné city radšej stojím. Richard mi ich dal a-aj keď ich interakcia s okolím naplno neklapla-pri rozlúčke na vlakovej stanici som sa veru bál... ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Začátek příběhu Jessieho a Celine. Nejkrásnější scény pro mě jsou jak si telefonují se svými kamarády a poté když se srdceryvně loučí na nádraží. Tady opravdu bere film neskutečně za srdce. Ti dva se zkrátka uměli v životě potkat. 70% ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Mile patetické milostné dobývání. Zvolená disciplína: střídavé monology s časovou dotací deseti hodin. Speciální schopnosti: místy nesnesitelné exhibování hloubky vlastní duše. Verdikt: snímek nelze nemít rád, protože míra do své výjimečnosti zahleděné otravnosti je u hlavních hrdinů skvěle lidská. Třetí díl je ale mnohem lepší. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s tím, že míra pocitů vzbuzených tímto filmem závisí na vlastních zkušenostech s náhodnými setkáními, rychlými vzplanutími i vztahy všeobecně. A ne, nesouhlasím s tím, že jsou hlavní postavy nevěrohodné, špatné a nudné - mohou být nesympatické, ale jejich vzájemná konverzační chemie funguje dokonale. Oba jsem chápal, oba jsem respektoval. Co se týká romantických filmů, je to jednoduché - musím soucítit alespoň s jedním z nich. A tady jsem byl příjemně nervózní, když se ti dva potkali a oťukávali, když spolu vykročili do ulic. Stejně příjemně jsem pookřál, když prvotní zábrany opadly. A doléhala na mě melancholie, když se blížil jediný možný konec. Funguje to a já děkuju Ethanu Hawkemu a Julii Delpy, že mi svými absolutně přirozenými výkony dovolili věřit každé slovo i gesto. Dialogy jsou perfektní - nebo si snad někdo dovolí říct, že nesedí pro potřeby snímku, který touží věrohodně ukázat náhodné a silné citové vzplanutí dvou mladých racionálních lidí, s fatalistickým vědomím nemožnosti jeho pokračování? Když v jejich relativní všednosti, opatrnosti a verbální inteligenci vězí všechna ta tíha páru, který pořád váhá, jak daleko si vůbec může dovolit zajít? Citová škála jedinečného dne, vybuchující v náhlých stavech dokonalého souznění a přecházející do smutného, neodvratně přicházejícího konce. Scéna s fiktivním telefonováním v restauraci je perfektní. A k tomu sem tam tvůrci příhodí výborný nápad - jako je třeba závěrečná střihová rekapitulace teď již opuštěných míst, která ti dva navštívili. Možná drobátko intouš, ale rozhodně krásný malý film. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Ethan Hawke je nejvíce slizký herec, kterého znám a Julie Delpy byla tak odporná a asexuální jak to jen šlo. Nechápu, jak něco takového může mít 87%. V žádném případě nedokoukáno, ale to co jsem viděl, to mi stačilo.... ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Blbůstka z americké provenience, příliš líbivé, nahrané, dva mladí filosofují a milují jeden druhého, až mi je z toho trochu špatně...klasická americká sračinka..! ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Rok vzniku se sice na snímku podepisuje, zejména v oblasti módy, avšak neubírá mu nic z hlediska působivosti a romantičnosti děje a míst, v nichž se příběh odehrává. Vídeň je krásná a zruční filmaři ji dokáží prodat.. Je sice fakt, že Ethan Hawke mi neseděl po celou dobu a těžko jsem jej překousával, avšak nebudu kvůli němu ubírat na hodnocení jinak příjemné podívané. ()

WillBlake 

všechny recenze uživatele

Oni se fakt rozloučili. Ještě, že jsem tenhle film neviděl v roce 95' a nemusím tedy devět let čekat na volné pokračování. ()

Související novinky

Natočí Linklater pokračování trilogie Před?

Natočí Linklater pokračování trilogie Před?

23.03.2020

Málokterý režisér využívá plynutí času do takové míry, jako Richard Linklater. Jeho snímek Chlapectví se točil 12 let, romantická trilogie Před úsvitem, Před soumrakem a Před půlnocí zase vznikala s… (více)

Hawke, Delpy a Před... třetím dílem

Hawke, Delpy a Před... třetím dílem

23.11.2011

Jednou za čas neuškodí trochu kvalitní romantiky. V tomto případě dokonce špičkové romantiky. Ethan Hawke prozradil, že s Julie Delpy a Richardem Linklaterem už asi půl roku mluví o možnosti natočit… (více)

Jakubisko, třes se!

Jakubisko, třes se!

13.05.2007

...říká Julie Delpy, kterou známe především z dvoudílné konverzační romance Před úsvitem a Před soumrakem. Julie už několik let spřádá plány na film o Alžbětě Báthoryové. K němu si sama napsala… (více)

Reklama

Reklama