Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Starman je mimozemšťan, který přijel pozorovat Zemi. Uvízne však ve Wisconsinu nedaleko farmy čerstvě ovdovělé Jenny Haydenové. Starman na sebe bere podobu jejího nedávno zesnulého manžela Scotta. Za tři dny se potřebuje dostat do Arizony, kde ho nabere jeho mateřská loď. Potřebuje Jenninu pomoc. Tak se Jenny nechtěně stane účastníkem výletu přes Spojené státy, při kterém jsou společně se Starmanem pronásledováni nejen americkou armádou, ale i nasazenými tajnými agenty. Během společně strávených dnů se jejich zpočátku chladný vztah pomalu mění v lásku, která vyvrcholí úžasným rande na Starmanově mateřské lodi. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (237)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Starmana jsem poprvé viděl tak 15 let zpět, takže druhé shlédnutí jednou přijít muselo. Naštěstí po tolika letech jsem v něm našel mnohem více, nejen co do poetiky jednoduchého příběhu (správně vyvolané emoce), ale také co do Carpenterových hororových kořenů (typické děsivé světlo v pozadí noci). Scifi a romance se nespojují lehce, hlavně obavy z kýče byli veliké, ale film dokáže příjemně chytit za srdce i pohladit. Určitě tomu pomáhá jemná hudba s dobrými motivy, ale především vynikající Jeff Bridgess, který z role nevypadne ani na sekundu a je radost se dívat na jeho přeměnu z "nepopsaného" mimozemšťana do člověka. Ve zkratce je to méně epická a více civilní verze Blízkých setkání třetího druhu s love story. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Lidstvo se cítí být technologicky natolik na výši, že pyšně pošle do vesmíru sondu se vzkazem případným mimozemšťanům, jakože hele, koukněte, co umíme a kde jsme. Ale co když to nějak ta entita vezme vážně a přistane tady? S čím se setká? Na vysvětlování je toho dost - definuj "buran", definuj "láska", definuj "Superman"... Kolik z našich každodenních věcí a činností bychom dokázali uspokojivě vysvětlit někomu, kdo o nich nic neví, aniž bychom si v určité chvíli nepřipadali trapně? ("Když je žlutá, tak přidej"). Vše podané na obyčejných každodenních věcech, situacích a s obyčejnými lidmi. Vojsko a politika jsou zde sice na druhé koleji, ale jak je tomu v životě, zasahují do života lidí víc, než je zdrávo a na první pohled vidno. Navíc Jeff Bridges podal svého mimozemšťana naprosto dokonale stylem nemotorného, ale hravého puberťáka, který se na jednu stranu učí, na druhou si život kolem sebe užívá. V čemž je další pozitivní faktor tohoto filmu. Nehledě na to, že Carpenter - opět jako tomu bývá v reálném životě - dovedně míchá smutek a radost, v každé situaci je totiž kousek obojího. Jak napsal Jaroslav Dietl v Pijácké romanci: "Nejlepší smutek je ten, ve kterým je něco veselýho. A nejveselejší je vždycky to, v čem je i krapet smutku. " ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Od Carpentera jsem zvyklej na poněkud drsnější filmy. Nečekal jsem romantickej blábol o tom, jak se pozemšťanka zamiluje do mimozemšťana. Kdyby aspoň ten mimozemšťan třeba někoho rozkuchal nebo tak něco. Ale on akorát oživí mrtvou srnku, žere koláče, vyhrává na automatech a do toho mele nějaký kraviny. 40% ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Horká brambora dlouho kolujícího scénáře Starmana, který bylo po úspěchu E.T. třeba co nejrychleji dostat na plátna, přistála v klíně Carpenterovi protože si údajně chtěl zkusit trochu jinou práci s postavami a jejich vztahy, nicméně zpětně i sám připouští, že tomu bylo tak zejména díky tomu, že po katastrofálním přijetí The Thing si prostě moc nemohl vybírat. Starman pak nakonec nejvíce zaujme originálními, místy dost epickými triky (pád UFO do lesa je luxusně přepísklej, následné formování mimozemšťana do podoby lidské bytosti zase dost nechutně uncanny) a sympatickým přihazováním různých běčkových archetypů a situací. Vůbec pak ale nepolykám tu paromanci mezi bytostí, jejíž grimasy připomínají drogový nájezd, který se snaží prodrat přes vrstvy botoxu, skrze který se pronášejí fráze jako "Define beautiful.", "Define love.", případně "I gave you a baby." Brrr. To obecné dojetí nad dětsky bezelstným protagonistou, který nám jednoduchými dotazy rozkládá s laskavostí životní jistoty v kombinaci s oskarovou nominací (waaaaaaaaaaat?!) opět připomíná tu potřebu podléhat těmto malým princům a jejich prostopravdám, protože je to prostě jednodušší než pomalu a trpělivě rozplétat a definovat své komplikované a chaotické bytí. Navíc díky tomuto filmu z nebe spadl další nesnesitelný vesmírný chytráček a to Prot, takže černý puntík. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Pokiaľ nás má zaujať sci-fi s nepravdepodobnou zápletkou a ťažko uveriteľnou logikou, malo by to byť silou ústrednej myšlienky, alebo emóciami. Myšlienka Starmana o vyspelejších mimozemšťanoch, ktorí sa zaobídu bez vojen je snáď stará, ako najstaršia sci-fi poviedka, takže Starman má silu skôr v tých emóciách. Kto by to o Carpenterovi povedal, že ich tak skvelo zvládne. Starman je E.T. pre dospelých. Rovnako rozprávka, ale namiesto detskej fantázie tu máme intergalaktický sex. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (11)

  • Starman ve filmu kupuje Cadillac, a to hotově. Ve filmu Thunderbolt a Lightfoot Jeff Bridges v roli Lightfoota sní o tom, že se jednou koupí Cadillac "cashem" (hotově). (D3VIL)
  • Jeff Bridges byl za svůj výkon nominován na Oscara za nejlepšího herce, což je u sci-fi žánru skutečně rarita. (ClintEastwood)

Související novinky

Jeff Nichols natočí sci-fi

Jeff Nichols natočí sci-fi

19.01.2014

Režisér a scenárista Jeff Nichols (1978) se řadí mezi nejtalentovanější tvůrce nastupující filmařské generace v USA. Jeho tvorba se zatím vyhýbá prestižním a sledovaným oceněním, ale již 3 filmy (z… (více)

Rozhovor s Jeffem Bridgesem

Rozhovor s Jeffem Bridgesem

16.12.2010

Jeff Bridges je jedním z nejúspěšnějších hollywoodských herců, pětkrát nominovaný na Oscara, který si svým působivým výkonem v nedávném snímku Crazy Heart právem vysloužil tuto prestižní cenu v… (více)

Reklama

Reklama