Reklama

Reklama

Ve výškové budově je surově zavražděn noční hlídač a vzápětí vybuchne bomba, která zničí výtahová lana. Celkem osmnáct cestujících zůstává uvězněno ve výtahu, který prudce padá dolů, než ho zastaví silné brzdy. Ale i ty hodlá atentátník odstřelit, pokud nedostane tři miliony dolarů. Do akce jsou nasazeni špičkoví losangelští policisté Jack Traven a jeho přítel Harry. Při riskantní a nebezpečné akci se jim podaří dostat cestující z výtahu, atentátník se ale zmocní Harryho a vyhrožuje jeho zabitím, jestliže nedostane peníze. Jack se odhodlá k akci, svého přítele postřelí na noze a ten atentátníkovi unikne ze sevření. Šílenec však uteče… Oba policisté jsou vyznamenáni za odvahu a večer společně oslavují. Zejména Harry je poněkud společensky unavený. Druhý den dostane Jack zprávu, že byl unesen autobus, na němž je připevněna bomba. Přihlásí se i atentátník: o své peníze rozhodně nechce přijít. Zatímco Jack jde do akce přímo, Harry je s ním ve spojení a řídí operace. Jack se dostane do autobusu, kde ve zmatku vystřelí jakýsi muž, který si myslí, že jde policie po něm. Bob, řidič autobusu, je těžce zraněn a za volant usedá jedna z cestujících, studentka Annie. Autobus se podle pokynů atentátníka nesmí dostat pod určitou rychlost, jinak nálož vybuchne... Jackovi se nejprve podaří vyjednat, aby byl z autobusu vysazen zraněný Bob. Pak se v panice snaží vystoupit další cestující, starší žena, je ale usmrcena. Jak se zdá, atentátník vše pozorně sleduje díky přímým záběrům vrtulníků, které celou akci přenášejí. Brzy se ukáže, že na dálnici, kam autobus míří, je patnáctimetrová díra... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (626)

mzss1 

všechny recenze uživatele

Naprosto perfektní akční thriller. Je zde vynikající příběh spojen se skvělými nápady. Začátek ve výtahu, rozuzlení a pak téměř celý film ve výborném napětí v nezastavitelném autobusu, který když sníží rychlost pod 50, tak exploduje. Hlavní hrdinské duo Keanu Reeves a Sandra Bullock bylo vybráno dokonale. To samé platí i o hlavní záporákovi Dennisu Hopperovi. Napínavé a i akční scény byly dokonale natočené, mohlo být i víc akce, střlení, ale to vůbec nevadí vzhledem k tomuto žánru. Líbila se mi dost i hudba. Herecké obsazené je na tom také výborně, všichni herci mě bavili. Takže film hodnotím na 98% = ***** ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Solidní film. Na druhou stranu to pro mě určitě není nic nepřekonatelně kultovního. příběh je fajn. Má to celkem tempo. Hooper hraje dobrýho záporáka. Jenom Reevese jsem nikdy nijak extra nemusel ani na dialogy ani na akční scény. Vždycky takovej neslanej nemastnej pro mě nevím co na něm každej žere. Každopádně zase abych byl fér tady mi nijak nepřekážel a taky je pravda, že film pochází z doby kdy se ještě dalo přijít z něčím novým a neotřelým a zase jako na rovinu vím proč nejezdím mhd nechtěl bych totiž být jedním z pasažérů v tom autobuse. Každopádně ucházející dílo a ve finále ho hodnotím jako lepší nadprůměr.60% ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Jeden z top akčňáků ever, no question about it. A důkaz, že na kvalitní akční podívanou nepotřebujete nutně mamutí rozpočet - někdy stačí jen 30 mega a zruční tvůrci. Yost staví na dobrém nápadu napínák jako hrom plný zapamatovatelných scén a fajn dialogů a hlášek s jednoduchými, ale sympatickými postavami i romantikou a de Bont to svou dynamickou kamerou a režií a Mancina franetickou hudbou tůrují k maximálnímu akčnímu zážitku. Miluju ten ikonický nástup Reevese a Danielse, kdy se s autem snesou do záběru z oblohy jako spasitelé. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"GUTS'LL GET YOU SO FAR, AND THEN THEY'LL GET YOU KILLED." ---------- Kameraman de Bont si ma získal už dávno svojim majstrovským kúskom Twister (v rámci možností žánru), no ešte dva roky predtým zbúchal teraz už ikonický film, absolútnu klasiku, o ktorej bolo povedané zrejme úplne všetko – Speed. Napätie je neskutočne silné a hlavne nekonečné. Je ako magnet, ktorý ťa nehybne drží takmer celé dve hodiny prikovaného v sedačke, čo je jedna z vecí, za ktoré musíš byť ako divák akčného trileru režisérovi najviac vďačný. A keďže takú dlhú dobu sedíme v autobuse, jedna vec je istá – dôkladná prehliadka Los Angeles, resp. jeho diaľničného systému. "Vzťah" medzi hrdinom a záporákom funguje, sekundárne postavy tiež, Glenn Plummer bol super, hoc aj na tie dve minúty. Toto je (a bola by) solídne odvedená práca aj pre skúseného tvorcu. Geniálny rež. debut. Nebyť nátlaku štúdia dostať scenár von z autobusu, spokojnosť by išla možno ešte viac nahor. --- (17.6.2017) (9.5.2021) ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Uznávám, že když jsem to viděl s vypnutym mozkem (měl jsem v sobě asi 10 piv), tak se mi to fakt líbilo a dal bych možná i 4 hvězdičky. Ve střízlivym stavu to ovšem nedokážu brát vážně a víc, než 2 hvězdičky bych určitě nedal. Je to zase jeden z mnoha filmů, na kterej mam tak strašně odlišný hodnocení pod vlivem a za střízliva :-) Dávám teda 3 hvězdičky s dodatkem, že doporučuju před timto filmem tak 2 promile v krvi. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (78)

  • 20th Century Fox původně nesouhlasilo s obsazením Keanu Reevese (Jack), protože chtělo do hlavní role větší hvězdu, ale Jan de Bont odmítl natáčet s kýmkoliv jiným. Studio na obsazení Keanu Reevese přistoupilo až dva týdny před začátkem natáčení. (Ai.ma)
  • Vo filme ide autobus rýchlosťou 110 km/hod. V skutočnosti však môže dosiahnuť maximálnu rýchlosť 90 km/hod. (ČSFD)

Související novinky

Ridley Scott bude režírovat bombastickou povídku

Ridley Scott bude režírovat bombastickou povídku

15.12.2023

Zatímco jiní v jeho věku řeší nejšetrnější pleny, Ridley Scott si ke svým sedmaosmdesátým narozeninám nadělí další režijní počin. Tahle legenda se totiž rozhodla, že nepoleví v každoročním nadělování… (více)

Nebezpečná rychlost potřetí?

Nebezpečná rychlost potřetí?

20.03.2006

Představitel Nea z matrixovské trilogie, Keanu Reeves, a manželskému svazku neustále vyhýbající se herečka Sandra Bullock jsou v jednání ohledně účinkování v dalším pokračování akčního kinohitu… (více)

Reklama

Reklama