Reklama

Reklama

Ve výškové budově je surově zavražděn noční hlídač a vzápětí vybuchne bomba, která zničí výtahová lana. Celkem osmnáct cestujících zůstává uvězněno ve výtahu, který prudce padá dolů, než ho zastaví silné brzdy. Ale i ty hodlá atentátník odstřelit, pokud nedostane tři miliony dolarů. Do akce jsou nasazeni špičkoví losangelští policisté Jack Traven a jeho přítel Harry. Při riskantní a nebezpečné akci se jim podaří dostat cestující z výtahu, atentátník se ale zmocní Harryho a vyhrožuje jeho zabitím, jestliže nedostane peníze. Jack se odhodlá k akci, svého přítele postřelí na noze a ten atentátníkovi unikne ze sevření. Šílenec však uteče… Oba policisté jsou vyznamenáni za odvahu a večer společně oslavují. Zejména Harry je poněkud společensky unavený. Druhý den dostane Jack zprávu, že byl unesen autobus, na němž je připevněna bomba. Přihlásí se i atentátník: o své peníze rozhodně nechce přijít. Zatímco Jack jde do akce přímo, Harry je s ním ve spojení a řídí operace. Jack se dostane do autobusu, kde ve zmatku vystřelí jakýsi muž, který si myslí, že jde policie po něm. Bob, řidič autobusu, je těžce zraněn a za volant usedá jedna z cestujících, studentka Annie. Autobus se podle pokynů atentátníka nesmí dostat pod určitou rychlost, jinak nálož vybuchne... Jackovi se nejprve podaří vyjednat, aby byl z autobusu vysazen zraněný Bob. Pak se v panice snaží vystoupit další cestující, starší žena, je ale usmrcena. Jak se zdá, atentátník vše pozorně sleduje díky přímým záběrům vrtulníků, které celou akci přenášejí. Brzy se ukáže, že na dálnici, kam autobus míří, je patnáctimetrová díra... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (626)

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Teraz už klasika. Dej filmu má poriadny spád, pretože je nadupaný vynikajúcimi akčnými scénami, ktoré sú plné adrenalínu. Hlavné postavy, najmä potom chladnokrvný zloduch v podaní Dennisa Hoppera, sú veľmi podarene vykreslené. Zaujal ma tiež geniálny nápad Jacka na oslobodenie všetkých cestujúcich. Tým však film nekončí, pretože jeho vyvrcholenie prichádza až v strhujúcom závere. Škoda len, že hlavnou hrdinkou je Sandra a nie nejaká krajšia herečka. ()

Lateef 

všechny recenze uživatele

Scéna s výtahem nebyla nikdy napínavější a mhdéčkový autobus nejel nikdy tak rychle a zběsile. A i když se mu do cesty staví automobily, kočárky, záludné zatáčky a brutální prasárna v podobě děravé dálnice, cestující mohou být v klidu, protože labyrintem těchto nástrah vedou autobus šikovné ruce Sandry Bullock a chladnokrevně hbitý úsudek Keanu Reevese. Udržet rychlost vozidla nad 50 mil/h by jednoznačně zvládnul Milan Baroš, ten teď lítá mezi Lyonem a Ženevou ještě tři a půlkrát rychleji. A film uhání kupředu podobným tempem, pořád se něco děje a divák nemá možnost se nudit. Škoda, že mi nesednul samotný závěr v městské podzemce, při této scéně se mi vždy vybaví Simon Phoenix a jeho hláška (pozor, spoiler): "Víš, já bych ztratil i hlavu, kdyby to šlo." Simone, jde to, Dennis Hopper by o tom mohl vyprávět! (konec spoileru). Velmi zábavných a efektních 80%. 30 miliónů dolarů(rozpočet)/350,5 miliónů dolarů(výdělek celosvětově) ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Akční ano, napínavé rozhodně, strhující dost často, nápadité ani moc ne. Speed je chytře postavená na neokoukaných hercích a jednom šikovném (byť v průběhu filmu silně nelogickém a kostrbatém) nápadu (bomba v autobuse). Jinak je to typická hra na kočku a na myš - tudíž jasný záporák, jasní hrdinové, jasný konec. I přesto, že se člověk o hrdiny (to jest všichni v autobuse) zase až tak nebojí, je Speed ve finále nesmírně působivá filmařina. Od kaskadérských kousků počínaje, po některé přímo geniální hlášky (everybody's fired, everybody's fuckin' fired) konče. Je to prostě a jednoduše ten typicky hollywoodský akční biják, který je sice profláklý až to hezké není, ale bavit se u něj dozajista budeme i poněkolikáté. Nařachaná pecka na kterou nedám dopustit. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Nejlepší akční film všech dob. Lepší než výborná Skála aj. Jan De Bont natočil životní dílo (a po Twisteru toho měl nechat). Vše je tu perfektní - jednoduchý ale geniální nápad je proveden naprosto úžasně. Film má tři části: výtah, autobus a metro, z nichž největší prostor má autobus. Nejlepší je jeho průjezd městem, které je plné aut, přecházejících dětí, žen s kočárky a prudkých zatáček. Prostoje mezi akčními scénami jsou minimální. Keanu je perfektní hrdina, Sandra (v nejlepší roli) perfektní komik i hrdina a Hopper perfektní záporák. A pěkný ústřední motiv Marka Manciny. Tenhle biják vůbec proslavil hodně lidí. Film získal Oscara za zvuk a střih zvukových efektů, nominován byl za střih, v Británii získal cenu BAFTA za střih a zvuk a nominován byl za zvláštní efekty. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Možná potkáš cestou Sandru jak žene svůj dravej vůz, svoji starou rychlou káru, který říká autobus.. Otravný starostův muž Alan Ruck, detektiv Reeves flirtující i na pokraji smrti s konkurentkou Otta ze Simpsonů, zahořklý invalidní důchodce Hopper a létající autobus dopravního podniku města Los Angeles, co je všude dříve, než mu stanovuje jízdní řád. Bodejť by ne, když ignoruje zastávky.. Škoda jen, že se závěr v metru nestal gradací celého filmu, přesto lze Speed směle zařadit mezi misionářskou polohu akčního žánru. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (78)

  • Vo filme ide autobus rýchlosťou 110 km/hod. V skutočnosti však môže dosiahnuť maximálnu rýchlosť 90 km/hod. (ČSFD)

Související novinky

Ridley Scott bude režírovat bombastickou povídku

Ridley Scott bude režírovat bombastickou povídku

15.12.2023

Zatímco jiní v jeho věku řeší nejšetrnější pleny, Ridley Scott si ke svým sedmaosmdesátým narozeninám nadělí další režijní počin. Tahle legenda se totiž rozhodla, že nepoleví v každoročním nadělování… (více)

Nebezpečná rychlost potřetí?

Nebezpečná rychlost potřetí?

20.03.2006

Představitel Nea z matrixovské trilogie, Keanu Reeves, a manželskému svazku neustále vyhýbající se herečka Sandra Bullock jsou v jednání ohledně účinkování v dalším pokračování akčního kinohitu… (více)

Reklama

Reklama