Reklama

Reklama

Jeden díl novinařiny, tři díly rumu. Americký novinář Hunter S. Thompson (1937–2005) byl významnou postavou kontrakultury šedesátých let a představitelem tzv. gonzo žurnalismu, vyznačujícího se extrémně subjektivním pohledem na zobrazované události. Dvě z jeho autobiografických knih se staly předmětem filmového zpracování a u obou byl iniciátorem a hlavním představitelem novinářův blízký přítel Johnny Depp. V režii Terryho Gilliama vznikl snímek Strach a hnus v Las Vegas (1998), účtující s hnutím hippies, protesty proti vietnamské válce a všeobecným psychedelickým šílením šedesátých let, v němž s Deppem hrál Benicio Del Toro. S dvanáctiletým odstupem byl pak zfilmován jeho Rumový deník (2010), líčící zážitky svérázného novináře, který v roce 1960 nastupuje do krachujícího deníku v portorickém San Juanu. Většinu času tráví v alkoholovém či jiném opojení a snaží se psát o potenciální korupci amerických financí, jež na ostrov začínají proudit. Barvotisková krása turistické destinace se tu střetává s bídou místních obyvatel, kteří Američany nemají rádi, ač k nim v podstatě sami patří. Film režíroval anglický herec Bruce Robinson (*1946), který se uvedl jako režisér pozoruhodným autobiografickým příběhem dvou nezaměstnaných herců Withnail a já (1986) a psychothrillerem o stíhání sériového vraha Jennifer 8 (1992). Deppovou hereckou partnerkou ve snímku je Amber Heardová, která pak byla dva roky jeho manželkou (rozvedli se v lednu 2017). (Česká televize)

(více)

Videa (6)

Trailer 1

Recenze (408)

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Obsahově nekomplexní film,o jednom ´´neznámém´´ pisálkovi.Rumový Deník je zábavný od první do poslední minuty,jeho největším problémem zůstává režisér,který trestuhodně nevyužil dokonalé herecké obsazení a námět do Rumu lehce namočil,ale pro diváka jej vůbec nevyždímal a když máte ve filmu takové eso,jako je Johny Depp,musíte sakra vyždímat do sucha :) Těžko říct co by se stalo,kdyby se tenhle film dostal do rukou někoho jako je Tom tykwer,nebo Uli Edel.To by sme měli možná jeden z nejkultovnějších filmů,na druhou stranu si ovšem musíte uvědomit,že film je podle pamětí a skutečných událostí a proto je hloubka příběhu v rámci rovinny a nezasahuje do hloubky či extrému,jelikož už by si události vymýšlela.Robinson nám ze začátku servíruje film typově podobný Falcovi, ( myslím tím artový styl,plný skvělých dialogů,o známe osobnosti ) vy se pomalinku seznamujete s dějem,ovšem když se něco málo dozvíte,dostanete rumový trip ve stylu Strachu a Hnusu v Las Vegas.Film má sice 110 minut,ale z se 90 minut bavíte chlastáním Johnyho Deppa a neskutečnými výstupy Giovanniho Ribisiho,který si jasně svým výkonem řekl o nominaci na Oscara za vedlejší herecký part.Deppovi skvěle sekunduje komický Michael Rispoli.Škoda že se divák málo dozví o nekalých aktivitách Aarona Eckaharta ( kterého prostě nemám rád ) a schilém korupčním prostředí kolem něj,toho se film bojí a když občas zajede do vod neklého byznysu,okamžitě je opět nějaká eskapáda ožralého Deppa,který by si měl dát pozor,protože 50% jeho výstupů byl regulerní Jack Sparrow, ( co taky chcete...karibik...rum....holky... ) Celé je to zábavné a Depp je prostě nejlepší here planety a jeho neocejchování zlatou soškou je stále největší WTF v dějinách lidstva,ale film mohl být více zaměřený na boj reportéra proti zkorumpovaným obchodníkům.Mít to v ruce Uli Edel,možná bysme slintali všichni blahem.Jako neskutečný sladký bombónek navrch je neuvěřitelně sexy Amber Heard,která i hraje čéče.V káždém případě něco kolem 7miset shlédnutí je v celku směšné a Rumovému Deníku by slušela krásná červená s cejchem 75%,protože v roce 2011/2012 chcete-li,je tím nejlepším filmem který jsem viděl a jedním z nejlepších který vyšel.Mám rád biografické filmy a i přesto,že mohl být film odvážnější,Depp a parta kolem něj nehorázně baví a při scéně v autě bez předního sedadla,jsem po dlouhé době smíchem zase chrochtal a v plném kině,jsem měl jediný odvahu se smát černému humoru o negrech a chudobě,což slušná část diváků neměla.Já si narážek užil mraky a že někteří je nevidí,či jim nepřijdou vtipné,je už jemom jejich smůla :) 80% ()

JimWayne 

všechny recenze uživatele

Po tak nepriaznivej kritike som čakal doslova pohromu ale to sa nekonalo.Príbeh trochu fádny ale herecké predstavenie Deppa bolo naozaj zážitkom.Portoriko 60. rokov fakt super,rumové príhody takmer dokonalé a Ribisi a jeho postava boli stopercentné, a aby som nezabudol Amber Heard odtohoto momentu milujem. ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Sladkokyslá exotická oddychovka, z ktorej si zapamätáte pekný dom na pláži, diamantovú korytnačku a neskutočnú femme fatale Amber Heard. Film hrá skôr na euforický zážitok zo spontánnych a nepredvídateľných scénok, než na rozum. Alkoholový a drogový opar mu nechýba, no aby mohol byť naozaj zábavný, musel by dôvtipnejšie pracovať s bohémskymi figúrkami okolo Johnnyho Deppa (a s Deppom samotným). Z filmu cítiť, že režisér pred kamerou vidí radšej luxusný pár Eckhart + Heard, než otravných Deppovych flákačov. Neviem, na čom stavala knižná predloha, ale filmu to neprospieva. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Očakávanie je jednou z mala vecí, ktoré zabíjajú film v očiach diváka. Ale aj napriek tejto hrozbe, ktorá nad nimi visí, sa nimi nechávame( do značnej miery) viesť. Hunter S. Thompson patrí k tým spisovateľom, ktorý vytvorili nový druh písania. Nazýva sa Gonzo žurnalistika a spočíva v tom, že si sadnete doprostred nejakej tej revolúcie, prevratu, demonštrácie, alebo obyčajného závodu áut, alebo bitky kohútov - zapálite si cigaretu a bušíte do stroja, dokým z neho nevylezie článok. Nesmieme zabudnúť, že na to aby boli slová autentické a krvavé musíte mať v sebe nebezpečné množstvo alkoholu a halucinogénov. Toto dotiahol do dokonalosti Ellisov Transmetropolitan. Johnny Depp sa nám predstavil v diele tohto autora - respektívne v jej filmovej adaptácií Strach a hnus v Las Vegas. Ten film sa stal kultovým a všetci fanúšikovia ľahkých drôg si ho vzápätí obľúbili. Ťažko povedať či som očakával pokračovanie. Ale každopádne som očakával niečo, čo ten film nie je. A pritom som bohužiaľ prehliadol to v čom je dobrý. V prvom rade si treba ujasniť, že drogy a alkohol nie sú v tomto filme až také dôležité. Je to skôr o akomsi hľadaní morálky, ktorá je zakopaná kdesi veľmi hlboko v hlavnom hrdinovi. Film má pomalé tempo, ktoré mu ale v zásade neubližuje. Vďaka tomu vás pomaličky vťahuje do exotického Portorika, kde sa miesi špina s krásou. Celé je to podfarbené Portorikánskou hudbou. Aj keď film nerieši nejaké veľké otázky a obsahuje až neuveriteľne málo dramatických scén, nedá sa o ňom povedať, že je zlý. Tá miera prirodzenosti s akou sa Paul dostával od začiatku príbehu po koniec vám ani na jednu sekundu nedovolila pochybovať, že sa tie udalosti skutočne stali. A to je vlastne hlavnou doménou tohto filmu. Možno sa nejedná o svetoborný film, ale rozhodne je to pohodová jazda, ktorá ma veľmi veľa svetlých miest, ktoré som akosi nedokázal všetky precítiť. Preto tie tri hviezdy. ()

Skrk 

všechny recenze uživatele

Se Strachem a hnusem v Las Vegas to má společného tolik, jako asi Star Wars s Vesmírnou odyseou. Pár světlých chvil to mělo (+ Amber Heard), ale jinak to byla jedna velká portoritská nuda. Johnny Depp by měl s herectvím skončit, protože je v háji. Nedokáže už absolutně nic jiného než ty své trapné grimasy ještě trapnějšího Jacka Sparrowa. Jestli se chtěl vrátit k Raolu Dukovi, tak se mu to absolutně nepovedlo. 3/10 ()

Galerie (85)

Zajímavosti (16)

  • Díky tomuto snímku se Johnny Depp seznámil s herečkou Amber Head, kvůli které opustil svou dlouholetou partnerku Vanessu Paradise a ukončil tak jejich čtrnáctiletý vztah. Johnny s Amber poté začali zvažovat svatbu. (skinny)
  • Díky filmovému střihu je možné během podepisování kontraktu o mlčenlivosti Paula Kempa (Johny Depp) se Sandersonem (Aaron Eckhart) zaznamenat mizejicí cigaretu, kterou si Paul zprvu zapálí, aby mu v následujícím kamerovém záběru úplně zmizela. (Conspi)

Reklama

Reklama